Det er svært mye å spare på å bytte tannlege. 

Siste fire år har tannlegeprisene steget dobbelt så mye som inflasjonen. Siden oktober 2011 har tannlegene økt prisene med 15 prosent mens inflasjonen (konsumprisindeksen) bare har steget med 5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Se graf nederst i artikkelen.

Noen tannleger tar seg svært godt betalt

Prater tannlegen din i vei om den nyinnkjøpte cabincruiseren? Da kan det være en grunn til det. Enkelte tannleger tar seg nemlig ekstraordinært godt betalt, og forlanger 50 % over gjengs pris i markedet, viser oppdaterte tall fra Forbrukerrådets prisoversikt hvakostertannlegen.no.

Har du fine tenner og unnslipper med en vanlig sjekk, betyr ikke prisforskjellene all verden. Men ved større inngrep er det betydelig beløp å spare.

Et priseksempel i tabellen under gjelder implantat (kunstig tann) i overkjevens front som typisk koster 10.000-11.000. Enkelte tannleger kliner til med 5.000 kroner over dette. Den dyreste i Oslo forlanger 19.000 kroner for en slik jobb. 

Når det gjelder enkeltkomponenter, som f.eks en porselenskrone, kan litt av prisforskjellene forklares av om den en produsert i Norge eller Asia. En krone produsert i Asia skal holde like god kvalitet som en norsk krone, men enkelte tannleger hevder at etterjusteringer, f.eks av farge, bedre kan tilpasses i Norge. Prisforskjellen utgjør 1.000-2.000 kroner.

Dobbel pris på vanlig tannkontroll

Vanlig pris for en standard sjekk inkludert to røntgenbilder koster normalt 600-700 kroner. Enkelte tannleger kliner til med godt over 1000-lappen. Den dyreste i Oslo forlanger 1.450 kroner.

Også der tannlegen din ligger på gjengs pris i markedet, kan det være mye å spare på en prissjekk. Som tabellen under viser, er det enkelte tannleger som priser seg godt under gjennomsnittet. For større inngrep er det derfor mange tusenlapper å spare for de fleste.

Størst pris forskjell i storbyene

Særlig i Oslo prisvariasjonene enorme. Jo mindre by eller tettsted, desto likere er ofte prisene. Men det er unntak. Derfor kan det lønne seg å sjekke prisene uansett hvor man bor. For eksempel krever den dyreste tannlegen i Vadsø hele 1.500 kroner for en vanlig sjekk. Det er enda dyrere enn Oslos dyreste tannlege.

Sjekk prisen hos din egen tannlege

hvakostertannlegen.nokan du sjekke prisene til din faste tannlege opp mot konkurrentene. Din kjære tannlege er neppe den eneste på stedet ditt som kan sitt fag.

Det er mulig å søke på postnummer, stedsnavn, navn på tannlegen, dvs navneforslag kommer opp om du er litt tålmodig. Tannlegene er også pliktige til å ha prisene på standardiserte tjenester oppslått på venteværelse.

Tabellen under viser Norges billigste tannlege på den enkelte behandling. I neste kolonne viser vi den laveste prisen på samme behandling i samme by. Hvilken tannlege prisene er hentet fra, finner du i tabell lenger ned på siden.

 

Tannlegepriser
  Billigste i Norge
Dyreste i samme by
Prisforskjell
1. Vanlig sjekk, m. to røntgenbilder, Oslo 290* 1 450 400%
2. Stor fylling, Bergen 600 1 920 220%
3. Rotfylling med 1 rotkanal, Bergen 1 400 3 810 172%
4. Ukomplisert uttrekk av tann/rot, Oslo 450 1 750 289%
5. Implantat** i overkjevens front, Bergen 7 590 14 175 87 %
6. Krone på implantat** i overkjeven, Oslo 4 900 15 000 206%

Kilde: Smarte Penger / hvakostertannlegen.no

*Prisene for vanlig sjekk kan inbefatte tannpleier. Disse er billigere enn tannlege og spesialist. Enkelt sagt kan en tannpleier sjekke tennene, men ikke bore, osv.

**Implantat er det samme som en kunstig tann.

 

Prisene i tabellen over er hentet fra disse tannlegene
  Billigst i Norge Dyreste i samme by
1. Oslo Veitvet Senter Tannklinikk Strøno Thormod Tannlege
2. Bergen Institutt for klinisk odontologi Tannlege Marit Morvik
3. Bergen Institutt for klinisk odontologi Bergen Nord Tannhelsesenter
4. Oslo Veitvet Senter Tannklinikk Tannlegene på Hellerud
5. Bergen Eurodent Hele 18 tannleger har identisk pris.
6. Oslo Grønland tannlegesenter Stortingsgaten Tannlegeklinikk

Kilde: Smarte Penger / hvakostertannlegen.no

Tannlegebehandling blir stadig dyrere

Siste fire årene har tannlegeprisene steget 15 prosent, hvilket er mye mer enn den generelle prisstigningen. Staten innførte nettsiden hvakostertannlegen.no for å øke prisgjennomsikteligheten og dermed konkurransen. Men pristjenesten ser ut til å ha hatt liten effekt på prisene.

Noe av forklaringen til at tannlegebehandling øker mer enn inflasjonen, er at lønnskostnadene utgjør en stor del av utgiftene. Og lønnsøkningen holder generelt en høyere veksttakt enn inflasjonen. Det gjelder de aller fleste yrker.