Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Over en halv million bor trolig i bolig uten fungerende røykvarsler. - Nordmenn er skremmende sløve, mener leder i Brannvernforeningen.

Det er påkrevet at alle boliger skal ha minst én fungerende røyvarsler og ett slukkeapparat – enten husbrannslange eller håndslokker, slik som for eksempel et pulverapparat.

- Over 90 prosent av norske boliger har også røykvarsler. Men det viser seg at over 500.000 nordmenn likevel bor i boliger uten fungerende røykvarsler. Dette skyldes hovedsakelig at skremmende mange er så sløve at de ikke bytter batteri jevnlig, til tross for at man får tak i et nytt i butikken for under 40 kroner, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim.

- Skal høres fra soverom

Han minner om at det kan ta bare 3-7 minutter fra en brann starter til en bolig står i full fyr. Det er dermed nødvendig at man hører røykvarsleren fort – ikke minst når man sover.

- Det er viktig at røykvarsleren er plassert riktig, og at man lett kan høre den fra soverommene. Består en bolig av flere etasjer, bør man ha røykvarsler i hver etasje. Vi legger også mye vekt på at flere røykvarslere er koblet sammen, sier Kalheim.

- Slurver med vedlikeholdet

Også når det kommer til slukkeapparat mener Kalheim at mange nordmenn slurver med det minimum av vedlikehold det er behov for. Man skal snu pulverapparatet opp-ned med noen måneders mellomrom, hvert femte år skal apparatet kontrolleres – og hvert tiende år skal apparatet til service hos profesjonelle.

- Dette med kontroll og service vet jeg ikke om de fleste er klar over en gang. Det er også en stor fordel å sette seg inn i hvordan slukkeapparatet fungerer. Det står riktignok en bruksanvisning på apparatet, men den er det for sent å lese når det brenner, minner Kalheim om.

Mange branner kan stoppes på et tidlig stadium ved å bruke slukkeapparat, så det er svært viktig å kunne bruke det.

Farlig oppbevaring

Det er også mange nordmenn som ikke er klar over at det er forbudt å lagre brannfarlig gass på loft og i kjeller.

- Slikt bør lagres utendørs i garasje eller bod med god ventilasjon. Et eksemplel på dette kan være propanboksen til stormkjøkkenet, forteller senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB)

Årsaken er at en kjeller ofte har dårlig ventilasjon, noe som gjør at faren for eksplosjon er større ved en lekkasje. Problemet med loft er at de ofte brukes som lagringsplass og det dermed er vaskelig å komme til.

- I tillegg er det mange som ikke vet hva de kan eller ikke kan gjøre selv på det elektriske anlegget, legger Haugrud til.

Risikerer kutt i erstatningen

Også forsikringsselskapene legger vekt på at forsikringskundene ivaretar brannsikkerheten i hjemmet på en forskriftsmessig måte. Dersom du ikke har vedlikeholdt røykvarsler og/eller slukkeapparat, og det begynner å brenne i boligen din, får du avkortning i utbetalingen. 

Flere av selskapene nevner også at det er et krav at forsikringstakeren har benyttet seg av autoriserte el-installatører.

Kravene til brannsikring gjelder i like stor grad fritidsboliger, påpeker Kalheim.

Brannøvelse med familien

Å være kjent med rømningsveier er uhyre viktig, dersom det skulle begynne å brenne i boligen din. Det er nemlig ingen selvfølge at du kan komme deg ut gjennom utgangsdøren ved en brann.

Det kan være en god idé å gjennomføre en brannøvelse i hjemmet, slik at alle i familien vet hva de skal gjøre – og hvor og hvordan de skal komme seg ut – hvis katastrofen skulle inntreffe.

- Da er det selvsagt veldig viktig at man gjør dette på en hyggelig måte, slik at barna ikke går og legger seg med en frykt for at det skal begynne å brenne, minner Kalheim om.

Brannverforening-direktøren forteller at han for noen år siden selv fant ut hvor viktig det er å gjennomføre en slik brannøvelse med familien. Han ble spurt av NRK Dagrevyen om de kunne lage en reportasje hvor han og familien, skulle vise hvordan en slik øvelse kan foregå.

- Planen fungerte bare på papiret

- Jeg regnet jo med at dette burde gå veldig greit, siden jeg jobber med dette temaet til daglig – og jeg hadde også laget en plan for hvordan vi skulle gå frem ved en brann. Men jeg fant ut at det likevel kunne være lurt å ta en gjennomføring før kamerateamet kom, forteller Kalheim.

Det var nok ikke så dumt tenkt av Kalheim, for det skulle vise seg at skrivebordsplanen ikke holdt helt mål i praksis. Familien måtte ved en brann ta seg ut av boligen sin ved hjelp av en stige på taket. Kalheim hadde tenkt at ut på forhånd at det måtte være en selvfølge at barna først kom seg ut, deretter kona («kvinner og barn først») – og deretter far i huset.

- Men da planen skulle gjennomføres i praksis, viste det seg både at barna ikke turde gå ned først, og at kona ikke var høy nok til å ta imot barna. Dermed var det til slutt far i huset som måtte gå først ned stigen, forteller Kalheim.

Gå en husrunde i mørket

Han forteller også om en familie som hadde funnet ut at en stige ikke felte seg ut under en brannøvelse, fordi noen innleide malere hadde malt over brannstigen også.

Med andre ord – det er gode grunner til å gjennomføre praktiske brannøvelser i heimen.

- En annen liten, men veldig nyttig ting man kan gjøre for å unngå brann, er at den siste i huset som legger seg tar en runde rundt i boligen etter at lysene er slukket. Da er det lett å se om for eksempel stearinlysene er blåst ut eller om lampen på kaffetrakteren fortsatt lyser, er rådet fra Kalheim.