Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Chamonix og store fjell i bakgrunnen.

Sveitserfrancens frislipp og svak norske krone har fordyret sveitsisk skiferie betydelig.

Populære alpindestinasjoner som Zermatt, St. Moritz, Engelberg, Davos, Gstaad, Saas Fee, er blitt 26 prosent dyrere siste året. Dette er populære skidestinasjoner i Sveits som har fått valutasmekk.

Østerrike, Italia og Frankrike har «bare» blitt om lag 13 prosent dyrere siste året.

Ikke bare har den norske kronen svekket seg mot alle valutaer siste året. Sveitserfrancen styrket seg kraftig sist vinter da sentralbanken i Sveits ble presset til å frislippe landets valuta.

I tabellen nedenfor har Smarte Penger beregnet prisnivået i de ulike landene basert på oppdaterte valutakurser og justert for forskjeller i inflasjon målt mot Norge.

Nesten 700 kroner for et dagskort

Et dagskort for en voksen i sveitsiske Zermatt koster 675 kroner (kun Zermatt, ikke naboområdene). I Norge koster et dagskort i snitt 400 kroner i de store anleggene. Sveits er om lag 70 prosent dyrere. Både i Norge og i Sveits gis det en liten rabatt ved valg av flerdagerskort.

Man kan hevde at man får mer opplevelsene for pengene i Sveits, men dyrt blir det uansett.

Til sammenligning koster en dagskort for en voksen 475 kroner i St. Anton i Østerrike, altså 30 prosent billigere enn sveitsiske Zermatt.

 Sveits er nesten fire ganger så dyrt som Bulgaria

Bulgaria er fortsatt svært billig. Restaurantbesøk og hotellovernatting er 72 prosent billigere enn Norge, viser tall fra Eurostat som Smarte Penger har bearbeidet. Alkohol er enda billigere. En halvliter øl på pub koster 10 kroner. Se tabellen under. Alle tall pr september 2015.

Bulgaria skiller seg ut som det eneste landet i Øst-Europa som kan måle seg med alpene når det gjelder fjellmassiv. Heisen i Bansko tar deg opp til 2.600 meter og i Borovets nesten det samme.  Til sammenligning er enkelte av destinasjonene i Østerrike lavere, for eksempel er Kitzbühels toppunkt på knappe 2.000 meter over havet.

Særlig er det Bansko flere nordmenn har fått øynene opp for. Men inntil videre er det kun individualistene som reiser dit, og da helst for å stå off-piste.

Det er selve oppholdet som gir prisforskjeller, dvs alt du bruker penger på der nede, som hotell, restaurant, etc. Flyreisen koster om lag det samme om du flyr til Alpene eller Bulgaria (Sofia).

Tabellen under viser prisnivå i forhold til Norge, som er satt lik 100. For eksempel bruker du 28 kroner i Bulgaria på det som koster 100 kroner i Norge.

Prisnivå i alpindestinasjoner
  Hotell og restaurant Alkohol og tobakk Klær
Bulgaria 28 27 68
Tsjekkia 37 36 80
Polen 45 34 72
Spania 56 40 75
Tyskland 61 42 88
Østerrike 68 42 83
Italia 69 44 91
Frankrike 71 50 89
Norge 100 100 100
Sveits 107 62 118
Alle tall gjelder pr 2. september 2015.
Kilde: Eurostat, Smarte Penger.

Sveits er 57 prosent dyrere enn Østerrike

Prisnivået på restaurant og hoteller i Sveits er nå 57 prosent høyere enn Østerrike: 107/68 = 57 %. Frankrike har nesten samme prisnivå som Østerrike. Tyskland er det billigste landet i Alpene.

Vurdering av de ulike alpinlandene

Bulgaria
Mest for pengene. Alpinanleggene med Øst-Europas høyeste toppunkt (2.600 meter). Destinasjonen Bansko er klart best med moderne heiser. Eneste sted i Øst-Europa som kan minne om alpene. Ligger langt syd.

Mars er risikabel med tanke på snøsmeltingen. I februar kan du derimot sitte i t-skjorte og nyte en pils med snø under skiene. Har ry som off-pist-destinasjon. Heiskort om lag 40 prosent billigere enn i Alpene. Flyr til Sofia.

Andorra
Grandvalira er et godt utbygd alpinanlegg i El Pas de la Casa. Høyt beliggende og snøsikkert. Byen er ganske eksotisk og ikke særlig billedskjønn da den bærer preg av å være en taxfreebule. Andorra er nemlig uten avgifter på det meste. På fridager køer franskmenn til El Pas de la Casa, handler alkohol, tobakk og elektronikk og kjører hjem igjen på ettermiddagen.

Det finnes ikke tilgjengelig prisstatistikk over det generelle prisnivået i Andorra, men du kan regne med restaurantpriser om lag som i Spania, mens hotell er noe billigere.  Enkleste måten å komme seg dit er å fly til Barcelona, eventuelt Toulouse.

Romania
Nest høyeste fjell i Øst-Europa, men noen hakk under Bulgaria. Ikke samme høyfjellsfølelse som Bulgaria.

Polen
Zakopane har storslagent fjellmassiv, men dårlig utbygd heiskapasitet. Meget god polsk mat.

Tsjekkia
Lavtliggende, dårlig snøsikkerhet, langt unna alpestandard på fjellene. Høyeste skiløype når bare opp til 1.400 meter over havet. Du kjører omkring i granskogen. Styr unna.

Slovakia
Her sniker alpinanleggene seg over den magiske 2.000 metersgrensen. Tatranska Lomnica er trolig det beste hvor du når en høyde av 2.200 meter.

Slovenia
Du har sikkert hørt om Kranjska Gora. Men løypas toppunkt ligger på 1.300 meter. Omringet av granskog og gjerne kunstsnø er stedet uten den gode fjellfølelsen. Det holder ikke. Krvavek er bedre og mer snøsikkert, men blir også for lavt. Slovenia ligger tross alt ganske langt syd.

Spania
Sierra Nevada er snøsikkert. I mars kan man kombinere med sommer langs Costa del Sol som bare er en drøy times kjøretur unna. Anleget ligger nordvent og skåner snøen for de verste solstrålene (unngår sløsj). Stort utvalg av løyper.

Tyskland
Ingen destinasjoner som matcher de øvrige alpelandene. Garmisch-Partenkirchen er dog det beste. Ny gondol med større kapasitet under bygging.

Italia
Velkjent alpestandard på alpinanleggene. Ligger gjerne sydvendt og kan gi tung slushsnø i mars og slutten av februar.

Frankrike
Velkjent alpestandard på alpinanleggene, men noen av alpebyene er stygge betongklosser. Mange høytliggende destinasjoner med tidlig snø.

Østerrike
Mest for pengene om du vil ha «ekte» alper. Idylliske alpelandsbyer uten unntak. Bra for dem som liker «ekte» husmannskost med surkål og poteter. Meget bra destinasjoner og lavt prisnivå. Men fjellene er gjennomgående 1.000 lavere enn i Frankrike og Sveits.

Sveits
Til og med maten er blitt dyrere enn Norge. Sveits har de høyeste fjellene. Må kanskje dele den plasseringen med Frankrike litt ettersom man tolker det.