Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det har vært en stor økning i Finn-annonser fra private som vil gi bort sofaer, barneklær og en masse annet de ikke har bruk for lenger.

«Gis bort» står det i stadig flere private annonser på Finn.no-torget. Både møbler, klær, dyr og en masse annet kan du få uten å betale en krone.

Annonser med teksten «Gis bort» har økt med 36 prosent hittil i år, står det i en pressemelding fra Finn.no. I september ble det lagt ut hele 18.542 annonser under «Gis bort», og totalt i år har det blitt publisert 144.926 annonser i denne kategorien.

Må hente selv

Kravet som oftest stilles for at du skal kunne få de annonserte tingene gratis, er at du selv tropper opp for å hente dem.

– Nordmenn er nok blitt mer bevisste på at de også kan gi bort ting via nettet. Det er en praktisk måte å rydde på, fordi folk gjerne kommer raskt for å hente sakene hjemme hos deg. Du slipper å kjøre på søppeldynga med det, samtidig som andre får glede av det du ikke trenger. På denne måten brukes nettet også til dugnad, sier Nina Sandvold Brekke, markedsdirektør på FINN torget i en pressemelding.

Applauderes av Grønn Hverdag

Miljørådgiver i miljøorganisasjonen Grønn Hverdag, Håkon Lindahl, tror det er flere grunner til at stadig flere gir bort tingene sine på Finn.

- Finanskrisen er jo over nå, så det er klart at mange da har råd til å kjøpe nytt. Og da handler det nok en del om bekvemmelighetshensyn – det er lettere å få noen til å hente den gamle sofaen enn å kjøre den på dynga selv, sier Lindahl til ABC Nyheter.

- Samtidig så er nok gjenbrukstanken absolutt tilstede hos folk. Og vi i Grønn Hverdag applauderer at mange nå gir bort ting på Finn.no - for å bruke ting om igjen er grunnleggende miljøvennlig, legger Lindahl til.

Haner og kasjmirgeit

I kategorien «Gis bort» får man over 4000 treff på Finn.no nå i dag. I tillegg til barneklær, møbler, hvitevarer og tv-er m.m., dukker det også opp annonser for mer kuriøse ting som haner, kasjmirgeit, Donald Pocket, hundehus og fyllmasse.

Dette var de mest populære kategoriene under «gis bort» på Finn.no i september

1. Katter – 1166 annonser (- 8 %)

2. Andre stuemøbler – 1150 annonser (+ 62 %) 3. Sofaer – 1109 (+ 32 %)

4. Garderobe og oppbevaring – 991 annonser (+ 28 %)

5. Soveromsmøbler – 970 annonser (+ 32 %)

6. Øvrige TV og parabol – 701 annonser (- 1 %)

7. Kjøkken- og spisestuemøbler – 699 annonser (+ 53 %)

8. Kontormøbler – 624 annonser (+41 %)

9. Byggevarer – 454 annonser (+ 21 %)

10. Seksjoner – 423 (+ 23 %)

Andre bruktmarkeder- og butikker

Har du ting du skulle blitt kvitt etter en ryddesjau, er det naturligvis også andre nettsteder og butikker du kan annonsere på, eller levere til.

Grønn Hverdags nettsider finner du lenker til en rekke bruktmarkeder på nett (slik som for eksempel Zett.no og Rubrikk.no) og bruktbutikker (for eksempel Fretex) rundt omkring i landet.