Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Når hver papirfaktura kan gi opptil 40 kroner i ekstragebyr, kan det være mye å spare på å gå over til elektronisk faktura.

 

Av forskjellige grunner mottar fortsatt mange papirfakturaer i posten. Hvis du er en av dem, kan det lønne seg å kikke nærmere på regningen. Sannsynligheten er stor for at du må betale ekstra for å motta regningen i papirform.

De fleste selskaper har begynt å ta et ekstragebyr for å sende ut papirfaktura. Og begynner du å regne på det, så kan det koste deg god slump penger årlig å ikke gå over til elektronisk faktura. Dersom du betaler 30-40 for hver papirfaktura, og det kanskje er fire-fem av dem i måneden, betyr det en ekstraregning på et par tusen kroner i året.

Kan spare 6,8 milliarder

Nets (tidligere BBS), som er leverandør av elektroniske betalingsløsninger, har regnet ut at en husholdning kan spare i gjennomsnitt 3100 kroner årlig på å benytte eFaktura fremfor å motta papirfakturaer.

Til sammen kan nordmenn spare 6,8 milliarder kroner på å få regningene elektronisk, mener Nets.

- Legger man til kostnadsbesparelsen til bedriftene på porto og manuelt arbeid som print og utsendelse også, så er det ikke vanskelig å se at eFaktura gir en betydelig samfunnbesparelse, sier Tove Havn, salgssjef i Nets.

Betalingstjenesteleverandøren påpeker at man også sparer miljøet, siden bedriftene kan kutte kraftig i bruken av papir. Nederst i artikkelen finner du flere fordeler med å motta eFaktura i stedet for papirfaktura.

Pensjonister mislikte fakturagebyr

Papirfakturagebyret har tidligere satt sinnene kraftig i kok hos den eldre garde. Da Telenor innførte et slikt gebyr for et par år tilbake, satte Pensjonistforbundet i gang en underskriftskampanje. 

Mange eldre og uføre har ikke tilgang til pc eller kan ikke bruke internett, og for denne gruppen er eFaktura naturlig nok ikke et alternativ.

Men stadig flere tar i bruk elektroniske løsninger, og en undersøkelse fra BBS (nå Nets) i fjor viste at 51 prosent av dem over 50 år da hadde tatt i bruk eFaktura. Undersøkelsen viste dessuten at hele 20 prosent av nye eFaktura-avtaler kom fra personer over 60 år.

Fordeler med eFaktura

*Reduserte kostnader

Med eFaktura sparer du på administrasjons- og fakturagebyrene dine.

*Du slipper å taste KID

En eFaktura er ferdig utfylt med KID-, kontonummer og beløp. Det eneste du trenger å gjøre i nettbanken er å godkjenne regningen når du vil betale.

*Oversikt

Fakturaene lagres i nettbanken din og du har til enhver tid oversikt over betalte og ubetalte regninger. Du kan også velge å bli varslet på e-post hver gang du mottar en ny eFaktura i nettbanken.

*Bedre kontroll

Du må godkjenne eFakturaen i nettbanken før beløpet trekkes fra kontoen, og du kan endre beløp, hvilken konto som skal belastes og forfallsdato på regningen.

*Betal hvor du vil

Fordi regningene sendes elektronisk til nettbanken din, er du ikke avhengig av postkassen, når du for eksempel er ute og reiser.

*Mindre papir

Du slipper å motta faktura i posten og sparer miljøet for mer papir.

Slik kommer du i gang

* Logg deg inn i nettbanken

* Finn frem til eFaktura

* Inngå avtale på så mange regninger du kan

* Alternativt, takk Ja til eFaktura når du får tilbud om det i nettbanken, idet du har betalt en regning.

Avtalegiro

Avtalegiro er også et alternativ, dersom du ikke ønsker papirfaktura.

Det er en tjeneste for automatisk betaling av faste regninger. Ved å inngå en avtale om betaling med AvtaleGiro, sørger banken for at regningene betales direkte fra din konto på forfallsdato. 

AvtaleGiro passer godt for faste regningsutsendelser som strøm, telefon, avis, forsikring, husleie, kommunale avgifter, lån og givertjenester.

(Kilde: Nets)