Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Har du tenkt deg utenlands i sommer, bør du sette deg grundig inn i kortvett-reglene.

Én ting er å få bankkortet frastjålet på en helt vanlig dag hjemme i Norge. Men de fleste vil nok si seg enig i at det er enda verre om noe slikt skulle skje i ferien - i et fremmed land.

Derfor kan det lønne seg å være ekstra aktsom når det gjelder kortbruk i utlandet.

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal  i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) mener det aller viktigste rådet er å ta svært godt vare på kortene sine - behandle dem som verdipapirer.

To kort

- I tillegg er det lurt å ta med to kort, i tilfelle man for eksempel skulle bli frastjålet det ene, legger Neverdal til.

Det kan også være en idé å spre kortene på forskjellige steder, i tilfelle tyveri eller for eksempel dersom magnetstripen på kortet slutter å virke. Har du et kort liggende i hotellsafen, har du fortsatt noe å betale med om det ene kortet skulle bli borte.

Vis kortvett

Uansett om du befinner deg i Norge eller i utlandet, er det visse forholdsregler du må ta.

For det første, lær deg PIN-koden din utenat. Dersom du oppbevarer PIN-koden sammen med kortet ditt - for eksempel på en lapp i lommeboken - vil dette fremstå som uaktsomt i bankens øyne.

Videre må du alltid skjule inntasting av PIN-koden i minibank eller på betalingsterminal, og pass på at ingen følger med over skulderen din.

Bruk chip

Bruk forøvrig alltid chip i betalingsterminalen, dersom det er mulig. Du kan bruke chip stadig flere steder, men i noen butikker - og noen land - er dette fortsatt ikke mulig. Derfor kan det også være en god idé å sjekke om magnetstripen på kortet virker, før du reiser på ferie.

Neverdal i FNO minner også om at mange banker tilbyr regionsperre på kortene. 

Regionsperre innebærer at kortbrukeren selv sperrer kortet for bruk i bestemte geografiske områder/verdensdeler. Hvis du skal reise til et av disse landene eller områdene, må du altså huske å oppheve sperren.

Takk nei til «hjelp»

Dersom fremmede tilbyr assistanse når du sliter med å få tatt ut penger i minibanken, bør du være obs. Da er det er meget mulig at minibanken er tuklet med på en eller annen måte. Så takk nei til «hjelpen», og gå på leting etter en annen minibank.

Unngå så langt det er mulig å slippe kortet ditt ut av syne. Du kan ikke være sikker på at en kelner, som tar med seg kortet ditt bak bardisken, har hederlige hensikter.

Kredittkort-fordeler

Som nevnt tidligere er det sterkt anbefalt å ta med seg to kort på ferie. Det er opp til deg om du tar med to vanlige debetkort - hvor pengene blir trukket direkte fra kontoen din - eller om du heller vil ha et debetkort og et kredittkort.

Fordelen med kredittkort er nettopp at pengene ikke blir trukket direkte fra kontoen din, men at du heller betaler en regning for kredittkortbruken etter ferien. Dette er i utgangspunktet rentefritt, men betaler du ikke regningen innen fristen, påløper det renter.

En annen fordel med kredittkort er at du kan rette pengekrav mot kredittyter (i de fleste tilfeller banken din) dersom du har kjøpt en mangelfull vare eller tjeneste, og selger ikke går med på å refundere.

Skal du ta ut penger i minibank, anbefales det derimot at du ikke bruker kredittkort, da dette ofte vil være dyrere.

Ved tyveri

Dersom ulykken skulle være ute, og noen skulle stjele kortet ditt, er det viktig at du handler raskt, slik at ikke kontoen din blir tappet av uvedkommende.

Lagre derfor nummeret til banken (sjekk om de har et eget nummer du kan ringe for å få sperret kortet) på mobilen, slik at du kan få ringt så fort som mulig. Eventuelt kan du også ringe Bankenes Meldingstjeneste. Deres utenlandsnummer er (+47) 22 21 40 55, mens nummeret i Norge er 800 30 250.

Forhåpentligvis har du nå vært flink og husket på å legge igjen et reservekort i safen på hotellet, slik at du ikke får problemer med å betale for deg resten av ferien.

Dersom du derimot står helt ribbet tilbake etter tyveriet, kan banken hjelpe deg med nødkontanter eller nødkort. Merk at en del banker tar gebyrer for dette.

Egenandel

Neverdal forteller at kunden ikke er ansvarlig for tap/ transaksjoner som har skjedd etter at kunden har meldt kortet sitt stjålet til banken.

- Når det gjelder tap som har oppstått før dette, vil bankenes praksis kunne variere noe. Etter finansavtaleloven er det en egenandel på opptil 1200 kroner som skyldes tapt/stjålet kort når pin-koden er benyttet, sier Neverdal.

Hun legger til at dersom  bankkunden har opptrådt grovt uaktsomt, vil egenandelen kunne bli høyere.

 

Les mer om kredittkort:

Guide til kredittkort

Rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene

Kredittkort - renter og gebyrer

Kredittkort med drivstoffrabatt

Kredittkort med rabatter i forskjellige bransjer

Kredittkort med reiseforsikring

Kredittkort - sikker bruk i ferien