Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Dette bør du legge vekt på når du skal kjøpe et gavekort.

Gavekort er en bra økonomisk vri på julegaven, selv om det neppe kan sies å være særlig oppfinnsomt. På varer som er på salg kan mottaker oppnå dobbelt verdi av gaven. Genseren som i desember koster 600 kroner, legges gjerne ut på salg til 300 kroner i januar. Noen butikker tjuvstarter også med romjulssalg.

Den andre økonomiske fordelen med gavekort er nytteverdien av gaven. Et gavekort sikrer at mottakeren får noe man har bruk for.

I dag har du også muligheten til å gi gavekort som kan brukes i alle butikker på et kjøpesenter, så dersom mottakeren virkelig ikke finner noe han eller hun har lyst på før utløpstiden går ut, kan han eller hun i «verste fall» bruke gavekortet på senterets matvarebutikk. Det finnes også gavekort som kan brukes i samtlige butikker som tar kort.

Det er derfor sikrere å gi gavekort der du har mange kjøpsalternativer, enn ett i en "smal" butikk. Det er en viss prosentandel gavekort som ikke blir brukt, derfor er det nettopp viktig at det ikke gis for smale gavekort.

Hvis du skal gi et gavekort på et arrangement, må du være sikker på at mottakeren faktisk ønsker å gå på det.

Kontanter, Vipps, eller gavekort

Kontanter har den fordelene at de kan brukes overalt. Et gavekort vil jo alltid ha visse begrensninger. Men et spørsmål er hvordan mottaker oppfatter gaven. Vil mottaker synes det er mer som en gave hvis du gir et gavekort, eller ønsker mottaker kontanter?

Vipps er den klart mest praktiske måten å gi penger på. Da er det hundre prosent sikker at gaven blir brukt.

Men som gave er det slett ikke sikkert at det er noen god idé, til tross for at den er mest praktisk. Opplevelsen at det er en gave blir jo mindre når det går rett inn på konto. Dessuten har det lett for å gå inn i det store sluket.

Salgsvarer

Én fordel med å gi gavekort til jul, kan være at mottakeren får mer for pengene etter jul når det er romjuls- eller nyttårssalg. Men i noen butikker får man ikke brukt gavekortet på salgsvarer, og du bør derfor sjekke hvilke regler butikken opererer med på dette området når du kjøper gavekortet. Er det slike begrensninger bør du ikke kjøpe dette gavekortet.

Du bør også sjekke om det er noen andre begrensninger på hvilke varer du kan bruke gavekortet på.

Utløpstid

Du bør også sjekke nøye hvor lang utløpstid det er på gavekortet. Mange bruker tid på å finne ut hva de skal bruke gavekortet på, og da er det dumt om de bare har noen måneder på seg før gavekortet ikke gjelder lenger.

Utløpstiden på gavekort varierer fra 1 til 5 år. Hvis ikke noe annet er angitt er det tre år som gjelder.

Tilgodelapp

I noen tilfeller bruker man ikke opp hele gavekortbeløpet på det produktet man kjøper, men man kan ikke da forvente å få igjen pengene som blir til overs. Det vanlige er da å få en tilgodelapp på det resterende beløpet.

Både giver og mottaker av gavekort bør undersøke om det står noen spesielle betingelser med liten skrift på gavekortet, så man ikke får seg noen overraskelser når man kommer i butikken.

Gavekortoversikt

Under følger en oversikt over noen av gavekortnettstedene.

I tillegg til dette, kan du kjøpe gavekort online på flere typer butikker i dag:

  • Enkeltbutikker
  • Butikkjeder
  • Kjøpesentre
Gavekort Kommentar
Dittgavekort.no Dittgavekort.no er et felles gavekort for Olav Thon Gruppen, som kan brukes på alle kjøpesentre i Amfi og Thon Eiendom, og alle Thon Hotels i hele Norge. Fås kjøpt på nett og sentrene. Varighet på 1 år.
Go Dream Her kan du gi gavekort på over 100 opplevelser. Kan kjøpes på nett. Varighet på 2 år.
GoGift Du får kjøpt gavekort til en rekke butikkjeder, opplevelser, spise- og overnattingssteder. Du kan velge blant over 4000 butikker og over 50 nettbutikker. Fås kjøpt på nett. Eid av Egmont. Varigheten bestemmes av de enkelte butikker.
Ticketmaster Her kan du gi gavekort på over 1000 arrangementer. Kan kjøpes på nett, og noen ande faste utsalgssteder. Varigheten blir bestemt av datoen for arrangementet.
Universal presentkort Gavekortet kan brukes i over 5500 butikker over hele landet. Kan kjøpes på nett, og på Grensen i Oslo. Varighet 5 år.
Youwish.no Her kan du gi gavekort på over 450 opplevelser. Kan kjøpes på nett. Varighet 1 år.

 

Se også:

Guide til bytterett
Slik får du byttet varene.

Rabattsøket
I rabattsøket kan du enkelt søke gjennom over 3000 rabattavtaler. Dette kan både være rene rabatter, cashback/kickback, penger tilbake og andre fordelsavtaler.

Rabatter - slik får du dem
Det er mange måter å oppnå rabatt på. Her er en gjennomgang av de viktigste av dem.

Rabattkoder
På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.

Penger tilbake
Med dette systemet får du penge tilbake på konto enten å gå via et nettsted, eller å betale med visse kort.

Kredittkort med rabatter i forskjellige bransjer
Det er flere kredittkort som gir deg rabatt i hele bransjer ved bruk av kortet.