Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Du har ingen garanti for at gullkjøperfirmaene gir deg riktig pris for gullet ditt.

Det har blitt gode muligheter for nordmenn til å selge gull de siste årene, men du kan ikke være sikker på at gullkjøperfirmaene gjør riktig vurdering av verdien på gullet ditt - og dermed får du heller ikke den prisen du skal ha.

Bare to av gullhandlerne gjorde helt riktig vurdering av gullet, da NRKs Forbrukerinspektører nylig gjennomførte en undersøkelse. Nærmere bestemt var det bare Gullvekten og Bjørklund som fastsatte helt riktig karat og vekt på gullet som NRK ville ha vurdert. De andre fire gullhandlerselskapene (Gullbrev, Gullbagen, Gullgaranti og GullAdam) fastsatte ikke riktig karat.

I noen tilfeller medførte riktignok feil vurdering at NRK ble tilbudt høyere pris for gullet sitt enn det de hadde forventet. Men feil vurdering av gull du ønsker å selge, kan også bety at du kan tape flere tusen kroner.

Pakkepost eller vurdering på stedet

Undersøkelsen ble gjort ved at NRK sendte en pakke med gullsmykker til alle seks gullhandlerne, etter først å ha fastsatt vekt og karat på innholdet i pakkene.

Gullhandlerselskapene opererer på forskjellige måter. Det finnes rene nettbaserte selskaper som tar imot gull i posten fra private selgere. Firmaene tilbyr vanligvis14 dagers angrefrist på gull privatpersoner sender inn.

Noen av selskapene vurderer også gull over disk i butikk, eller de reiser på turnéer, hvor de sitter på hotellrom og vurderer gull som folk har med seg.

Ta forholdsregler

Dersom du vurderer å selge gull, bør du sette deg nøye inn i det oppkjøperen sier eller skriver om angremuligheter, prisvurdering og generelle retningslinjer.

Sjekk så langt du kan opp seriøsiteten til firmaet (for eksempel ved hjelp av Brønnøysundregisteret), og undersøk om det finnes andre referanser (for eksempel ved å google selskapet) enn de selskapet selv oppgir. Vær forsiktig, dersom det viser seg å være vanskelig å finne kontaktinformasjon eller informasjon om hvem som står bak selskapet på nettsidene.

Dersom du følger litt med på gullprisene, er det mindre sjanse for å bli lurt av gullhandlerne. Det kan også være lurt å få undersøkt gullet hos en gullsmedmester, før du sender det inn til nettbaserte gullhandlere.

Får du gullet ditt vurdert av turnerende gullhandlere, kan du se etter om vekten gullvurdererne bruker har et oblat fra Justervesenet på seg.