Bare én prosent oppbevarer PIN-koden sammen med kortet sitt, viser en fersk undersøkelse.

De aller, aller fleste bankkunder følger bankenes klare oppfordring om ikke å ha PIN-koden sammen med kortet. Bare én prosent oppgir at de slurver på dette punktet, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Forbrukerrådet. Tre prosent svarer at de oppbevarer PIN-koden i mobiltelefon eller liknende.

85 prosent av respondentene har ikke skrevet ned PIN-koden til bankkortet sitt i det hele tatt, viser undersøkelsen.

Det er gode nyheter for norske forbrukere, for det å skrive ned PIN-koden og oppbevare den for eksempel i lommeboken, regnes som grovt uaktsomt.

Må betale egenandelen selv

Bankkunden er i utgangspunktet ikke ansvarlig for tap/ transaksjoner som har skjedd etter at kunden har meldt kortet sitt stjålet til banken.

Men etter finansavtaleloven er det en egenandel på opptil 1200 kroner som skyldes tapt/stjålet kort når pin-koden er benyttet. Og dersom banken mener at bankkunden har opptrådt grovt uaktsomt, vil egenandelen kunne bli høyere - altså på flere tusen kroner.

Les også: Ta med flere kort på ferieturen

Aldersforskjeller

Forbrukerrådet-undersøkelsen viser at det er en del forskjeller mellom aldersgruppene, når det kommer til å skrive ned og oppbevare PIN-koden. Det er for eksempel flere i gruppen over 50 som skriver ned PIN-koden sin.

Dette er også den aldergruppen hvor brukshyppigheten - altså hvor ofte man taster inn PIN-koden - er lavest, og dette er nok noe av årsaken til at personer som er 50+ føler at det er tryggest å skrive ned PIN-koden sin.