Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Men du risikerer fortsatt å bli flådd av mobilselskapet, dersom du ikke sjekker priser og vilkår nøye før du reiser utenlands.

Antallet smarttelefoner har skutt i været de par siste årene i Norge, og med det også datatrafikken på mobil. I den årlige rapporten om det norske ekom (elektronisk kommunikasjon)-markedet fra Post- og teletilsynet kom det frem at norske mobilselskaper tjener gode penger på nordmenns mobilbruk i utlandet.

Mange smarttelefoneiere har skaffet seg abonnementer hvor en viss andel datatrafikk har vært inkludert, og dermed unngått skyhøye mobilregninger.

Men reiser man utenlands, er i all hovedsak datatrafikken ikke inkludert - og det kan også koste svært mye å surfe på internett eller laste ned noe til mobilen eller nettbrettet i ferielandet. Det har vært skrekkhistorier om nordmenn som har fått sjokkregninger på 10-15.000 kroner etter å ha for eksempel lastet ned lydbøker eller filmer med smarttelefonen i ferien.

Automatisk sperretjeneste

Faren for å få slike sure overraskelser i postkassen etter ferien ble riktignok redusert da en ny EU-bestemmelse trådte i kraft 1. juli i 2010. På denne datoen ble det innført makspriser for bruk av mobiltelefon og mobilbredbånd for mobilkunder som befinner seg innenfor EU/EØS-området.

I praksis vil det si at alle mobilkunder automatisk vil få en sperre, slik at de ikke kan overstige en viss grense for bruk av datatjenester på mobilen. Denne grensen ble satt av EU til i overkant av 60 euro, eller omkring 500 kroner. Kunden kan overstige denne grensen dersom han eller hun ønsker det, men må da sende en sms til mobilselskapet om at de vil endre beløpsgrensen.

Kunden skal forøvrig også få et varsel når åtti prosent av den fastsatte beløpsgrensen er nådd.

Faren er nå altså betydelig mindre for at du intetanende skal motta en regning på flerfoldige tusen kroner for bruk av datatjenester, i hvert fall dersom du ferierer i EU-/EØS-området.

Utenfor EU/EØS

Men Forbrukerrådet har tidligere advart om at dersom du reiser til land utenfor EU og EØS (for eksempel i typiske ferieland som Kroatia, Tyrkia og USA), så kan det bli en dyr mobilregning hvis du ikke tar forholdsregler. Bruk av én MB data kan i enkelte land koste over hundre norske kroner, og det skal dermed ikke mange minutter til med surfing på mobilen for å få en solid ekstrakostnad på ferien.

Flere av mobilselskapene opererer med en sperretjeneste - lik den beskrevet ovenfor, og som er obligatorisk i EU/EØS - i hele verden, så her bør du sjekke hvordan reglene er i selskapet der du har abonnement. Se lenker nederst i saken.

Ringepriser

De fleste er nok klar over at det også er dyrt å ringe til og fra utlandet. Men også her har det blitt innført bestemmelser som sørger for at mobilselskapene ikke kan ta altfor høye priser ved mobilsamtaler innenfor EU og EØS.

Reglene om makspriser som er innført sier at det ikke koste mer enn 3,87 kroner per minutt å ringe innen EU/EØS, og ikke mer enn 1,49 kroner å motta en samtale.

Maksimalprisen for å sende SMS er1,09 kroner, og mottak av SMS skal være gratis.

Men maksprisen gjelder altså ikke utenfor EU og EØS, så vær obs på at det kan bli dyre tellerskritt, hvis du reiser andre steder i sommer. Eksempelvis kan det koste deg omlag 15 kroner per minutt å ringe fra USA til Norge med Netcom (Flexi Talk)-abonnement.

Makspris på datatrafikk

EU bestemte tidligere i år at maksgrensene ved mobilbruk i utlandet skal senkes ytterligere. Som en følge av dette vil Norge trolig gjøre en endring i forskriften om elektronisk kommunikasjon i Norge fra 1. juli i år, slik at reglene også vil gjelde norske mobilselskaper- og brukere.

Én av endringene, i tillegg til lavere maksgrenser ved samtaler og sms,  vil i såfall være at det også skal innføres en maksgrense pr. nedlastede MB. I høringsnotatet om forskriftsendring står det at maksgrensen pr. MB fra juli 2012 skal være 0,70 euro, eller i overkant av 5 kroner. Både for samtaler, sms og datatrafikk er det videre foreslått at maksgrensen skal reduseres ytterligere frem til 2014.

- De nye EU-reglene gjør det enklere og tryggere for forbrukerne å ringe og bruke SMS på reise. Det er bra at det nå også kommer en grense for bruk av mobildata, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding.

Villedende markedsføring

Forbrukerombudet har nylig tatt opp med flere norske mobilselskaper at de drev med villedende markedsføring av sine priser mobilbruk i utlandet. Selskapene har gjort endringer i denne markedsføringen, slik at de nå opererer innenfor det som er lov.

- Det er viktig at bransjen ikke utnytter forbrukernes utrygghet knyttet til bruk av mobiltelefonen i utlandet i sin markedsføring. Vi vil følge nøye med på dette, sier Nergård.

Råd for databruk på mobil/nettbrett i utlandet:

- Bruk heller trådløse nett/wifi enn mobilnettet hvis du skal surfe på nett

- Tenk deg nøye om før du begynner å laste ned store datamengder, for eksempel filmer eller lydbøker.

- Vær obs på om du har automatisk henting av mail på mobilen din - såkalt push. Det kan også være at du har installert apper som henter data automatisk. Det kan være lurt å skru av push når du reiser utenlands. 

- Skru av databruk i utlandet (dataroaming) på telefonen.

 

Se også:

Guide til mobilabonnement