Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det er flere måter å bo gratis på. For eksempel kan du bytte bolig med noen andre et eller annet sted i verden.

I dag finnes det en rekke muligheter for å ikke måtte betale for å leie et feriested.

Her er det tre alternativer for å få en gratis ferie:

  • Boligbytte
  • Sofasurfing (couchsurfing)
  • Jobbe for losji og eventuelt kost

Boligbytte

Dersom du er villig til å ha fremmede mennesker i boligen din, kan du få et særdeles billig ferieopphold. Ved å bytte bolig med en annen familie, kan du nemlig få et gratis ferieopphold.

For å bytte bolig, må du bli medlem i en boligbytteorganisasjon. Du må regne med å betale noen hundrelapper i året for medlemskapet, men til gjengjeld får du altså en veldig billig ferie.

Søk i databasene på nett

Boligene som finnes i databasen varierer mye både etter størrelse og standard, så her er det bare å søke til dere finner noe dere synes virker tilfredsstillende. Deretter må dere ta kontakt med familien, for å se om de er interessert i å bytte med dere.

Du må altså finne noen som har et hus som du ønsker å låne, og som også kunne tenke seg å låne ditt hus i samme periode. En del forhold må klaffe, både tid og sted. Det er derfor en fordel å være fleksibel. Er det kun en bolig med basseng i New Jersey i de to første ukene i juli som er aktuelt, vil dere neppe oppleve match. Sannsynligheten for å finne den familien og som samtidig ønsker akkurat deres hus i Stavanger er liten.

Fremgangsmåte

Du bør ta dine forholdsregler når du skal ha fremmede boende hos deg, blant annet bør du naturlig nok passe på å låse inn eiendeler som du ikke ønsker skal bli ødelagt eller stjålet. Gjør det også klart hva dere forventer av rengjøring og lignende i en kontrakt.

Dere kan også spørre om naboer eller andre kan ta en tur innom huset deres i løpet av oppholdet, både for å høre om familien trenger hjelp til noe og for å se om alt er som det skal være i boligen.

Det kan også være lurt å bruke litt tid på å kommunisere med boligbytte-partnerne på forhånd, slik at dere blir litt kjent og får et inntrykk av hva slags mennesker som skal bo i huset eller leiligheten deres.

Vil dere spare enda mer på ferien, kan dere også spørre om muligheten for å bytte bil i løpet av oppholdet.

Er det aktuelt for dere med bolig - og eventuelt bilbytte, kan det være greit å ta kontakt med forsikringsselskapet deres, bare for å gjøre dem klar over at andre bor i boligen eller bruker bilen deres.

Om boligbytte egentlig er gratis kan være et diskusjonsspørsmål. For å kunne utnytte boligbytte må du også låne ut din egen bolig gratis. Som du ellers kunne leid ut for eksempel via Airbnb.

På nettsidene til boligbytteorganisasjonene finner du mye mer informasjon om dette. Under finner du lenker til noen boligbytteorganisasjoner som har norskspråklige sider:

Boligbytte.com

Home Link Norge

Intervac

Switch Homes

Home For Exchange

Sofasurfing

Med sofasurfing kan du bo gratis hos folk på en sofa. Her bor du tett innpå den som du låner sofaen av. Da kan du få en mye tettere kontakt med den du leier av. Spesielt når du reiser alene kan dette være aktuelt, og at du har et sosialt sinnelag.

CouchSurfing kan du be en gratis soveplass.

Jobbe for kost og losji

Det er også en annen variant for å bo gratis. Dette er ikke et boligbytte. Du får i stedet kost og losji mot å jobbe. Hvor mye du må jobbe for et overnattingsdøgn varierer, men det er fra 2 timer og oppover. Inkluderer det også mat vil det gjerne være noe lenger. Mange er også fleksible med arbeidstiden ved at du kan jobbe mye en dag, og ta fri den neste.

Arbeidet som skal utføres er veldig forskjellig. En god del vil være på bondegårder ol. Men dette vil varierer fra land til land.

Det er flere nettsteder som har oversikt over hvor du kan gjøre dette. Her er noen nettsteder du kan se på:

Helpx har alle typer verter, og opererer world wide.

Her er noen som spesialiserer seg på bondegårder ol. Dette er Wwoof, Attra, og Good Food Jobs.

 

Se også:

Leie av feriehus

Airbnb: Leie bolig gjennom Airbnb