Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Har du mulighet til å ta pant i fast eiendom når du trenger lån til bil, vil normalt det bli det billigste billånet.

Hvor mye du kan spare er avhengig av hva slags sikkerhet dette lånet får. Det beste alternativet for de fleste er å utvide det eksisterende boliglånet, hvis dette er mulig. Hvor mye lavere effektiv rente du får på boliglånet avhenger av hvor høy egenkapital du har ved bilkjøpet.

Betal like mye i avdrag som før

Hvis du tar pant i boligen må du også sørge for betale like mye avdrag som du ellers ville gjort på et billån. Å finansiere en bil med et 20-års pantelån, er ikke fornuftig. Et annet moment er at du bruker opp panteplassen som kan være nyttig til annet bruk.

For å finne ut hvor mye ekstra du skal betale på billånet inne i et boliglån kan du bruke kalkulatoren «Lån med restverdi». Da legger du inn rentesatsen på boliglånet, bestemmer nedbetalingstiden, og til hvilken restverdi du skal nedbetale lånet til. Beløpet du kommer frem til legger du til terminbeløpet du har i dag.

Hvis du for eksempel har et lån på 2 millioner kroner på boligen, betaler du 10.648 kroner på det (20 års nedbetaling, 2,5 prosent rente, 50 kroner i termingebyr). Hvis du trenger å låne 250.000 kroner til bil og skal nedbetale det ned til 150.000 kroner, må du betale 3.199 kroner på lånet på dette ekstra lånet (3 års nedbetaling). Da er det forutsatt at du betaler den samme renten som på boliglånet, og ikke et ekstra termingebyr. 

Samlet sett betaler du inn 13.847 kroner i de første tre årene, og deretter det opprinnelige beløpet på 10.648 kroner.

Les mer om de ulike alternativene på billån.

Subsidiert billån

Mange bilforhandlere kan gi deg et subsidiert billån til en svært lav rente. I disse tilfellene vil det ofte ikke være lønnsomt å refinansiere billånet med et boliglån.

Også ved nytt låneopptak vil en subsidiert rente kunne være billigere. Husk at den nominell renten ofte er svært lav. Men på grunn av høye termingebyrer og eventuelt høyt etableringsgebyr, kan den effektive renten bli høy.

 

Se låneanbefalingene:

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene nå

Smarte Penger tester: Dette er de beste billånene nå

Se også:

Guide til boliglån

Lån med restverdi
Lån med restverdi brukes oftest i forbindelse med billån. I stedet for at lånet nedbetales til null, betales det ned til bilens restverdi.

Markedsoversikter:

Finn billigste billån
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Kalkulatoren oppgir effektiv rente for billån med egenkapitalandel på 35 prosent, 20 prosent og null egenandel.

Finn billigste boliglån
Kalkulatoren viser de beste og de største långiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.