Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Dette rådet gjelder i utgangspunktet for bruktbilkjøp gjennom forhandler, men det meste kan brukes ved kjøp fra private også.

Dette er en artikkel i økonomiverktøyet Smarte Penger Pluss
Smarte Penger Pluss er et omfattende økonomiverktøy som gir deg en rekke råd, vurderinger og verktøy. Disse vil hjelpe deg til å gjøre alle de smarte valgene i privatøkonomien. Alle Smarte Pengers råd er fullstendig uavhengige. Pluss vil være åpen en stund fremover, slik at du får sett hva innholdet består av. Det ligger allerede mye ute i Pluss. Det vil også stadig bli lagt til nye råd og vurderinger, samtidig som de eksisterende blir oppdatert.

Når du skal kjøpe bruktbil gjennom forhandler vil det nesten alltid være muligheter for å få ned prisen. Hvor mye vil være helt avhengig av prisen på bilen. Kjøper du bruktbil til 300.000 kroner vil et prisavslag på 5 prosent bli 15.000 kroner.

Vær aldri mer enn passe interessert, men heller ikke uinteressert. For all del, ikke vis din store begeistring. Utbryter din ektefelle/kjæreste at dette er drømmebilen, har dere gitt bilselgeren unødvendig stor forhandlermakt.

Bruk tid til å undersøke prisene på bilmodellene som er aktuelle. Sjekk utstyrsnivået. Husk at prisene på Finn.no i all hovedsak er lagt inn med prutningsmonn.

Dette bør du kreve rabatt for:

Her er en liste som du kan bruke som et grunnlag for å kreve rabatt.

Slitte dekk
Sjekk om dekkene er slitt, og sjekk årstallet. Er de gamle må de snart byttes.

Musikkanlegg uten USB
Har musikkanlegget hverken bluetooth eller USB inngang, må du bakse med CD-plater. Det vet bilforhandler er en stor praktisk ulempe når «alle» i dag har digitalisert musikken på smarttelefon, etc.

Feil farge
Det hjelper ikke at bilselger argumenterer for at den hudfargede Poloen egentlig er fin. Markedet vil ikke ha slik og prisen skal derfor være tilsvarende lav. Dessuten har forhandler gjort fratrekk på feil farge da han tok inn bilen. Sterke farger på biler i folkesegmentet (Golf og oppover), krever fratrekk. Gul, grønn og burgunder-rød gir fratrekk. Blå, sort, grå og hvit og skarp rødfarge i metallic gir ikke fargefratrekk i dag. Det er større aksept for sterke farger for småbiler.

Registerreim
Det er dyrt å skifte registerreimen, i alle fall på noen modeller. Og det kan bli enda dyrere dersom reimen ryker under kjøring. Ventilene kan da slå ned i stempelet slik at ventilene blir ødelagt. Derfor skal registerreima byttes etter intervall. Sjekk når neste bytte er. Det bør forhandleren vite. Hvis ikke kontakt en merkeforhandler. Er det kort tid til bytte, krev rabatt!. De fleste biler har registerreim, men noen har en annen og bedre løsning.

Småskader
Småbulker og riper bør du bruke som argument, selv om du selv egentlig ikke bryr deg så veldig.

SUV uten 4WD
Muligens er det fortsatt slik at store SUV uten 4WD faller litt mer i pris enn SUV med 4WD. Men forskjellen er betydelig mindre enn tidligere.

Sedan
Sedan har en nedadgående salgstrend. Slike biler kan være vanskeligere å selge.

Ribbet for utstyr
En bil ribbet for utstyr er vanskelig å selge og gir et godt grunnlag for saftig pruting. Manglende xenonlys er også upopulært og presser ned prisen. Det samme gjelder en BMW uten sportspakke.

Manglende servicehefte
Er det huller i serviceheftet, bør du argumentere for prisavslag. Det er nok en liten fordel om servicen er utført på merkeverksted. Da er det enklere å sjekke kilometerhistorikken med tanke på kilometersvindel. Er service utført på ikke-merkeverksted, har du derfor kanskje et lite prute-argument.

 

Kalkulatorer:

Beregn kostnaden - nybil versus bruktbil
Viser totalkostnaden ved bilbruk.

Bilkostnadskalkulator brukt bil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bruktbil. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil. Kalkulatoren kan også beregne sannsynlige reparasjonsutgifter ut fra bilklasse og kjørelengde.

Privatleie versus å eie bilen selv
Privatleie av bil, også kalt langtidsleie, leasing eller privatleasing. Finn hva som lønner seg av å eie bilen selv, eller privatleie den i 3 år.