Her får du all den informasjonen du trenger når du skal kjøpe et kamera.

Denne guiden inneholder:

  • Kameratyper
  • De viktigste egenskapene ved kameraer
  • Kjøpeguider fra uavhengige nettsteder
  • Hvordan sjekke priser
  • Hvordan få rabatter
  • Tester av kameraer
  • Anbefalte kameraer av eksperter
  • Hvilke rettigheter du har ved kjøp
  • Nettsteder som skriver om kameraer
  • Referansebutikker

Se oversikten over alle kjøpeguidene på smartepenger.no.

Kameratyper

Dette er de viktigste hovedtypene i kamerafamilien.

Kompaktkamera
Dette er den enkleste typen kamera, og passer best for deg som ikke ønsker å drasse på mye og tungt utstyr, som ikke ønsker å sette deg inn i mange ulike funksjoner og som stort sett bare tar bilde av familien og venner - altså ikke veldig spesielle motiver. Selv om antall megapixler på kameraer har økt betraktelig de siste årene, kan du heller ikke regne med å få de aller største forstørrelsene av bilder tatt med kompaktkamera. Men dersom det viktigste for deg er å ha et lite kamera som du kan bare kan ta opp og knipse et bilde med uten forberedelser, er et kompaktkamera et utmerket valg. Spørsmålet du etter hvert må stille deg i dag som mobilkameraene har blitt så gode, er om du da fortsatt har behov for et kompaktkamera.

Speilreflekskamera
Før den digitale revolusjonen på kamerafronten var speilreflekskameraene i hovedsak forbehold de ekstra ivrige hobbyfotografene, men i dag har det blitt allemannseie. Men selv om speilreflekskameraene har blitt stadig billigere - til tross for at teknologien også har blitt mye bedre på få år - så må du fortsatt regne med å betale noen tusenlapper mer enn for et kompaktkamera. Når du kjøper et speilreflekskamera må du nemlig kjøpe ett eller flere objektiver i tillegg til selve kamerahuset. Samtidig skal du være klar over at dersom du holder deg til ett kameramerke, kan du høyst sannsynlig fortsette å bruke objektivene selv om du kjøper et nytt og bedre kamerahus om noen år.

Dersom du skal velge speilreflekskamera, er det en fordel å være litt over gjennomsnittlig interessert i fotografering. Selv om det er mange autoinnstillinger på kameraet, oppnår du bedre resultater, dersom du setter deg inn i grunnleggende funksjoner som å sette blender- og lukkeråpning. Speilreflekskameraet tar naturlig nok også mer plass enn et kompaktkamera. Til gjengjeld er det lettere å ta mer spesielle motiv med et speilreflekskamera, fordi du blant annet har mulighet til å bruke for eksempel makro,- vidvinkel- og teleobjektover, og ved å endre lukkertiden lettere kan ta bilde av ting i bevegelse. Du har også mulighet til å få enda større forstørrelser enn med et standard kompaktkamera.

Hybridkamera/systemkamera
Et hybridkamera er som navnet tilsier en mellomting mellom et kompaktkamera og et speilreflekskamera. Dette er kort fortalt kameraer uten speil, som er lettere og mer kompakte enn speilreflekskameraer - men du har muligheten til å bytte objektiver på kamerahuset.

Du har muligheten til å ta bedre bilder med et hybridkamera enn med et kompaktkamera, det er blant annet større oppløsning på bildene og muligheten til å gjøre flere manuelle innstillinger. Men samtidig når ikke disse kameraene helt opp mot speilreflekskameraene ennå på områder som søker (i hovedsak elektronisk, og ikke optisk som på et speilreflekskamera) og hurtighet.

Egenskaper

Dette er de viktigste egenskapene du skal legge vekt på når du skal kjøpe kamera.

Bildekvalitet
Hvor bra bildene til syvende og sist blir, er nok det viktigste for de aller fleste ved valg av kamera. Da må du blant annet se på hvordan fargegjengivelsen er (for eksempel hudtoner hos mennesker), hvor mye støy det blir på bildet og hvor skarpe bildene blir.

Søker/skjerm
For å ta gode bilder, er det en klar fordel at du ser motivet godt gjennom søkeren (speilreflekskamera, og elektronisk søker på noen speilløse kameraer) eller på skjermen (kompaktkamera). Når du skal bruke skjermen på kompaktkamera er det kanskje spesielt viktig at skjermen ikke er for liten, og at du kan se motivet greit også i sollys.

Oppløsning
Da digitalkameraene for alvor begynte å komme på markedet, var det mye snakk om antall megapixler. I dag har alle kameraer god oppløsning, men oppløsningen er enda bedre på et speilreflekskamera enn på et kompaktkamera. Fordelene med stor oppløsning er at du kan lage store forstørrelser, eventuelt at du kan få et stort bilde ut av et lite fotografiutsnitt. Men du trenger ikke lenger henge deg opp i megapixlene.

Brukervennlighet/ergonomi
Det er en stor fordel om det er lett å bruke kameraet, for eksempel hvor intuitivt knappene er plassert, og om menyhjulet er lett å vri på. Menyen bør dessuten være logisk oppbygget og lett å navigere i. Noe du kan tenke på - særlig ved valg av speilreflekskamera -  er hvor lett det er å holde kameraet. Har du små hender, for eksempel, kan det være en fordel å sjekke om du får et godt grep om kameraet.

Hurtighet
Mange motiver kan dukke opp når du minst venter det, og det er derfor en stor fordel om kameraet er operativt i dét øyeblikket du skrur det på. Det kan også være en fordel om du kan ta mange bilder på kort tid.

Funksjoner
Hvor mange nyttige funksjoner det er på kameraet, er også noe du bør ta med i vurderingen. Det kan for eksempel være kjekt med action-/makro- eller portrettfunksjon på et kompaktkamera. Det har også blitt vanlig med videofunksjon, og planlegger du å ta landskapsbilder, er det et pluss med panoramafunksjon på kameraet.

Fokus
Uansett hvilken kameratype du velger, vil du trolig i de fleste tilfeller bruke autofokus. Men det vil være forskjell på hvor rask og hvor god autofokusen er, så dette bør du teste litt ut. På de mer avanserte kameraene finnes det også funksjoner som blant annet gjør deg i stand til å velge hvor i motivet du vil plassere fokuset, noe som er helt avgjørende når du skal ta bilder av ting i bevegelse.

Blits
Ofte blir ikke blitsbilder de beste, men noen ganger havner du i situasjoner hvor det er vanskelig å klare seg uten. Derfor bør du sjekke hvor sterk blitsen er. Det finnes også kameraer med avtagbar blits. Og på et speilreflekskamera kan du også kjøpe eksterne blitser med flere funksjoner.

Robusthet
Det er veldig stor forskjell på hvor hardt fotografene bruker kameraene sine, men det er en fordel å undersøke hvor solid kameraet er bygd - og om det tåler en støyt og noen regndråper. Et robust kamera vil naturlig nok også ha større holdbarhet.

Batteri
Batterivarighet er også en faktor å ta stilling til. Men ofte vil det lønne seg å kjøpe et ekstra batteri, slik at du unngår å slippe opp for batteri akkurat når et spennende motiv dukker opp. Ved kjøp av kompaktkamera vil det også være en vurderingssak om du ønsker et kamera som bruker standard AA-batterier istedenfor oppladbare batterier dedikert til kameraet.

Fleksibilitet
Et kompaktkamera er mindre fleksibelt enn et speilreflekskamera eller hybridkamera. De sistnevnte kameratypene kan du nemlig bytte ut objektiver på. Gode objektiver koster litt, men samtidig - dersom du holder deg til én kameratype - kan du om noen år kjøpe nytt kamerahus, og fortsatt kunne bruke de gamle objektivene dine. Optikk til kamera holder seg forøvrig godt i pris, og det er mye å få tak i på bruktmarkedet, om du vil spare noen kroner.

Kjøpeguider
Her finner du grundigste kjøpeguidene for valg av kamera. Disse oppdateres kontinuerlig.
Cnet: How to buy a camera Kjøpeguide til kameraer.
PCMag: How to Buy a Digital Camera PCMag's kjøpeguide for kameraer.
Priser
Prissammenligningstjenestene er de beste stedene for å finne priser på kamera. Her har du mange søke- og sorteringsmuligheter.
Prisjakt - Foto og video Søket er først rangert etter popularitet. Har ellers en rekke produktegenskaper som kan brukes for å smale inn utvalget.
Kelkoo-Digitale kamera Kan smale inn søket etter en rekke produktegenskaper.
Prisguide - Foto og video Søket er først sortert etter popularitet. Kan søke etter en del produktegenskaper.
Rabatter
Her kan du søke etter kamera-relaterte rabatter.
Rabattsøket: Rabatter på forbrukerlektronikk Dette er felles for forbrukerelektronikk, herunder kameraer.
Penger tilbake Ved å gå via visse nettsteder kan du få penger tilbake, eller bonus på et stort antall nettbutikker.
Rabattkoder På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.
Tester
Norske og svenske tester finner du i vår testdatabase. I tillegg kan du se tester på noen av de viktigste nettstedene i verden for dette.
Kameratester i Smarte Pengers testdatabase Her finner du alle kameratestene som er laget for det norske og svenske markedet.
Cnet: Camera Reviews Tester fra Cnet.
Digital Photography Reviews: Camera Reviews Tester fra DpReviews.
PCMag: Digital Camera Reviews Tester fra PCMag.
Reviewed.com: Latest Digital Camera Reviews Tester fra Reviewed.com.
Trusted Reviews: Digital Camera Reviews Tester fra Trusted Reviews.
alaTest - Digitalkameraer Her konverteres en rekke tester som er gjort av andre, til en felles ala-score.
Anbefalinger
På disse stedene får du en rekke anbefalinger på kameraer.
Lifewire: Camera Buying Guides Anbefalingene etter prisklasser.
Cnet: Best Digital Cameras Kameraene som har imponert mest i forskjellige kategorier.
Digital Photography: Order by rating Sortert etter rating.
PCMag: The Best Digital Cameras Topp 10-liste.
PCMag: The Best Point-and-Shoot Cameras De beste kompaktkameraene.
PCMag: The Best Waterproof Digital Cameras De beste vanntette digitalkameraene.
PCMag: The Best Mirrorless Cameras De beste systemkameraene.
Reviewed.com: Best cameras De beste kameraene.
Reviewed.com: The Best Mirrorless Cameras De beste kameraene på reiser og ferier.
Reviewed.com: Best Superzoom Cameras De beste kameraene for familiebilder.
Reviewed.com: The Best Instant Film Cameras De beste kameraene for utendørs bruk.
Reviewed.com: Best 50x Superzoom Digital Cameras De beste DSLR-kameraene på budsjett.
Reviewed.com: Best 30x Travel Zoom Digital Cameras De beste action-kameraene.
Verktøy
Verktøy som gjør det lettere for deg å velge kameraer.
DPreview: Side-by-side camera comparison Her kan du sammenligne forskjellige kameraer mot hverandre.
Rettigheter
Dette er rettigheter du har i forbindelse med kjøp.
Angrerett Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt.
Forbrukerkjøpsloven Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere.
Kjøpsrettigheter Kjøp fra næringsdrivende og kjøp fra privatpersoner er regulert av to forskjellige lover.
Mangel på vare du har kjøpt Ved mangel på vare, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøp.
Slik klager du på en vare Du må ta kontakt med selgeren, før du eventuelt klager inn saken for Forbrukerrådet.
Nettsteder som skriver om kameraer.
På disse nettstedene kan du finne stoff om kameraer. Det samme gjelder for de engelskspåklige testnettstedene som står ovenfor.
Tek.no På Tek.no finner du noe om kamera.
Din Side På Din Side finner du noe om kamera.
Lyd & Bilde Lyd & Bilde har også nyheter og tester på kameraer.
Kamera & Bild.se Svensk nettsted om foto og kamera.
M3.se Svensk nettsted om forbrukerelektronikk.
Referansebutikker
Dette er av de større og/eller billigste nettbutikkene på forbrukerelektronikk som digitale kameraer. Lenkene fører deg rett til avdelingen for kameraer. Du kan også sammenligne prisene fra disse butikkene i prissammenligningstjenestene. Butikkene er alfabetisk satt opp.
Dustin Home Digitalkameraer
Elkjøp Foto og video
Komplett Foto og video
NetonNet Foto og video
Power Fotokamera
Scandinavian Photo Foto