Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Her finner du de viktigste momentene når du skal kjøpe høyttalere. I tillegg kjøpeguider, kjøpsanbefalinger, tester, rabatter, og kjøpsrettigheter.

Denne guiden inneholder:

  • De viktigste egenskapene ved høyttalere
  • Kjøpeguider fra uavhengige nettsteder
  • Hvordan sjekke priser
  • Hvordan få rabatter
  • Tester av høyttalere
  • Anbefalte høyttalere av eksperter
  • Hvilke rettigheter du har ved kjøp
  • Referansebutikker

Se oversikten over alle kjøpeguidene på smartepenger.no.

Høyttalertyper

Gulvstående høyttalere
Med gulvstående høyttalere kan du få meget god lyd, uten nødvendigvis å betale de aller største summene. De største og kraftigste høyttalerne finner man i denne kategorien. Både gulvhøyttalere, og høyttalere i kompaktkategorien, regnes som svært gode allroundhøyttalertyper.

Kompakt- eller bokhyllehøytalere
Disse høyttalerne kommer i langt mindre utgaver enn gulvhøyttalerne, og de er av den grunn langt mer plasseringsvennlige. De kan settes i hyller, de kan henges på veggen eller de kan stå på stativer. Kassevolumet blir naturlig nok mindre enn med gulvhøyttalerne, slik at frekvensområdet ikke blir like stort og bassen ikke blir så fremtredende. Men likevel finnes det mange høyttalere i denne klassen som gir veldig god lyd.

Satelitthøyttaler
Dette er små og plasseringsvennlige høyttalere (vanligvis på stativer), som ikke produserer noen dyp bass på egen hånd, og som dermed settes sammen i et oppsett med to satelitthøyttalere og en subwoofer.

Innfellingshøyttaler (in-wall)
Som navnet tilsier er dette høyttalere som kan felles inn i veggen, og dermed passer godt for dem som ikke synes høyttalere stående på gulv eller i hyller er blant de mest dekorative elementene i en bolig, da disse gir en skjult høyttalerløsning. På tross av innfellingen i veggen, kan denne typen høyttalere gi god lyd.

Bakhøyttalere/sidehøyttalere
Denne typen høyttalere er nok mest brukt i et hjemmekinoanlegg, hvor de settes bak (eventuelt på sidene av ) sofaen for å gi best mulig surroundeffekter. Men det finnes også bakhøyttalere som fungerer til musikklytting. Hvis du vurderer å skaffe deg bak-/sidehøyttalere til hjemmekinoanlegget, kan det være greit å vite at du vel så godt kan bruke vanlige kompakthøyttalere til dette formålet.

Senterhøyttalere
En slik høyttaler hører hjemme i et komplett hjemmekinoanlegg, og det er blant annet ofte fra denne at man hører talen i filmen. Er gjerne litt avlang og plasseres for eksempel på en hylle over tv-en.

Sound Bars (lydplanker)
Denne er en slags alt-i-ett-løsning for deg som vil slippe unna mest mulig kabler og kasser. Her er målet å pakke et komplett lydsystem inn i én høyttaler, som gjerne er lang og smal. Noen ganger settes den sammen med en subwoofer, slik at man ikke skal gå glipp av den dypeste bassen.

Subwoofer
Dette er også en høyttaler som hører med i et komplett hjemmekinoanlegg, og hovedpoenget med den er å få frem detaljer i bassen og et mektigere lydbilde. Kan også tilføre det lille ekstra, dersom du skal lytte til musikksjangre med fremtredende bass. Plasseres på gulv, men kan samtidig være diskrét, siden man i prinsippet skal kunne plassere den nærmest hvor som helst i det rommet man skal se film eller lytte til musikk. Innenfor denne kategorien finnes det for øvrig også såkalt aktive subwoofere, som vil si at de har innebyggede forsterkere.

Portable høyttalere/docking
Dette er en kategori som har blitt viktig med økende bruk av smarttelefoner og nettbrett. Særlig finnes det mange slike små og portable høyttalere/dockinger til iPhone og iPod. Dette vil si at du kan legge inn musikken din - eller streame fra - på for eksempel iPhonen din, så plassere telefonen i dockingstasjonen/høyttaleren, og dermed kunne fylle i alle fall et mindre rom med lyd. Finnes høyttalere av denne typen som har AirPlay-funksjon, slik at du også kan overføre lyd til høyttalersystem.

Aktiv høyttaler (innebygd forsterker)
Nok en løsning for deg som vil ha minst mulig utstyr, og ikke vil bruke så mye penger på, lydanlegg. Her er nemlig forsterkeren innebygd i høyttaleren. Noen av disse kan også være greie å bruke til pc-en.

Utehøyttaler
Er du ekstra glad i å ta en utefest, kan denne kategorien være noe å sjekke ut for deg. Du får nemlig tak i spesielt robuste høyttalere, som er laget for å tåle utendørslivet. Disse skal kunne produsere bra lyd, selv om værforholdene er tøffe.

PC/Mac-høyttaler
Vil du ha god lyd når du sitter ved pc-en/mac-en finnes det egne høyttalerløsninger for dette også. Disse er gjerne små og kompakte, og laget for å stå ved siden av av maskinen på arbeidsbordet.

Trådløse streaming-musikksystemer
Etter hvert som streamingtjenester som Wimp og Spotify har blitt stadig mer populære, har det også dukket opp såkalte trådløse streaming-musikksystem på markedet, slik som blant annet Sonos og Bluesound. Disse består både av høyttalere med innebygde forsterkere og forsterkere som må kobles til lydanlegg/høyttalere. En av fordelen med høyttalere/anlegg som disse er at du kan bygge det ut til flere rom, og spille den samme musikken i flere rom samtidig.

De viktigste egenskapene ved høyttalere

Lydkvalitet
Her anbefales det rett og slett å lytte til ulike høyttalere i butikken før du bestemmer deg. Men det du kan lytte spesielt etter, er hvordan bassen gjengis, hvor godt du hører nyanser, og hvor mektig lydbildet blir - ev. også hvor høyt du kan spille, dersom det er viktig for deg. Men hva som låter best i dine ører, og hva som passer best for deg, vil altså avhenge helt av hva du skal bruke lydanlegget/høyttalerne mest til, og hva slags musikksmak du har. Les mer om dette under punktene under.

Bruksområde
Vi snakker vanligvis om to bruksområder for høyttalere: musikklytting og hjemmekinoanlegg. Skal du ha et anlegg som du skal bruke til å lytte til musikk, er det for eksempel vanlig å koble to høyttalere til forsterkeren for å få en stereoeffekt. Dette kan være både gulvstående og kompakte høyttalere, alt etter hvor god plass du har, og hvor mye kraft du ønsker. Mange velger også å legge til en subwoofer.

Skal du ha hjemmekinoanlegg, vil du gjerne oppnå en surroundeffekt, og da kan en vanlig sammensetning være en senterhøyttaler over tv-en, to gulvstående/kompakte høyttalere ved siden av tv-en og ev. to bakhøyttalere (som godt kan være kompakthøyttalere) bak sofaen/godstolen. I tillegg er det vanlig med en subwoofer for mer detaljer i de dypeste tonene/bassen, og for et mektigere lydbilde. Merk at det ikke er problematisk å lytte til musikk med et lydanlegg som er rigget til for hjemmekino heller. Det anbefales for øvrig ofte at man kjøpe høyttalere av samme merke til et slikt anlegg, men det er ikke så farlig om subwooferen er av et annet merke.

Musikktype
Hva slags musikk du liker å høre på, vil spille inn for valget av høyttalere. Hører du helst på rock/hardere musikk, vil det nok være viktigst for deg med mye kraft. Da bør du helst gå for de store, gulvstående høyttalerne.. Dersom du er en klassisk-entusiast, er det viktigere med fintspillende høyttalere som får frem nyansene og har et godt klangbilde. I så tilfelle kan du vel så godt velge gode kompakthøyttalere.

Størrelse
Her er det i hovedsak to ting du må tenke på: det ene er hvor god plass du har, og det andre er hvor mye kraft du ønsker i høyttalerne. Dersom du har en mindre bolig - eller rom - du skal plassere høyttalerne i, er det kanskje ikke noen god idé å gå for de største gulvstående høyttalerne, da disse vil ta opp en del plass og vil virke dominerende. I såfall kan det kanskje være greit med kompakthøyttalere du kan plassere i en hylle eller på stativ. En annen ting er at du ikke trenger så store høyttalere for å fylle et mindre rom med lyd.

Som nevnt tidligere får du mest kraft i de store, gulvstående høyttalerne, så er det dét du er ute etter - altså mye og kraftig lyd, gjerne med mye bass - holder det mest sannsynlig ikke for deg med kompakthøyttalere.

Dersom du vil ha minst mulig utstyr, og gjerne noe som er plassbesparende, er det også en mulighet å gå for såkalte sound bars (lydplanker) hvor hele lydanlegget er pakket inn i én enkelt, smal høyttaler.

Vær forresten klar over at hvordan lydanlegget vil høres ut hjemme hos deg også vil avhenge av møblering, og for eksempel om du har mye tekstiler (puter, gardiner osv.) som vil absorbere noe av lyden, eller om det er mer «hardt» og minimalistisk hjemme hos deg - og at lyden derfor i større grad blir reflektert.

Kompatibilitet med forsterker/receiver
Hvis du allerede har en forsterker eller receiver, må du passe på at denne er kompatibel med høyttalerne du vurderer å kjøpe. Forsterkeren må enkelt sagt ha nok kraft (her er det gjerne snakk om wattstyrke) til å drive høyttalerne - dette er for øvrig noe du må tenke ekstra nøye over ved kjøp av store, kraftige høyttalere.

Design/utseende
Et klassisk problem en hifi-entusiast kan støte på, er at partneren kanskje ikke er like begeistret for å ha store, svarte kolosser av noen høyttalere stående i stua. Heldigvis har det blitt slik at stadig flere produsenter også tenker på design og utseende på høyttalerne, og det har etter hvert kommet mange modeller som er stilige å se på. Høyttalerne i dag kommer for eksempel i valnøttfarge eller hvitt, og er gjerne litt smalere i utformingen - for den som er opptatt av denslags.

Kjøpeguider
Her finner du grundige kjøpeguider for valg av høyttalere. Disse oppdateres kontinuerlig.
How to buy speakers: A beginner's guide to home audio Kjøpeguide fra Digital Trends.
PCMag: How to choose the right soundbar Kjøpeguide fra PCMag på lydplanker.
PCMag: Wireless and Bluetooth Speakers Kjøpeguide fra PCMag på trådløse høyttalere.
PCMag: Computer Speakers Kjøpeguide fra PCMag på PC-høyttalere.
Priser
Prissammenligningstjenestene er de beste stedene for å finne priser på høyttalere. Her har du mange søke- og sorteringsmuligheter.
Prisjakt - Høytalere og hodetelefoner Søket er først rangert etter popularitet. Har ellers en rekke produktegenskaper som kan brukes for å smale inn utvalget.
Kelkoo - Høyttalere Kan smale inn søket etter en rekke produktegenskaper.
Prisguide - Høyttalere Søket er først sortert etter popularitet. Kan søke etter en del produktegenskaper.
Rabatter
Her kan du søke etter rabatter relatert til pc-skjermer.
Penger tilbake Ved å gå via visse nettsteder kan du få penger tilbake, eller bonus på et stort antall nettbutikker.
Rabattkoder På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.
Tester
Norske og svenske tester finner du i vår testdatabase. I tillegg kan du se tester på noen av de viktigste nettstedene i verden for dette.
Cnet.com: Wireless & Bluetooth Speakers Tester fra Cnet på trådløse høyttalere.
Cnet.com: Speaker Reviews Tester fra Cnet.
Trusted Reviews: Sound Bar Reviews Tester av lydplanker fra Trusted Reviews.
Trusted Reviews: Speaker Reviews Høyttalertester fra Trusted Reviews.
alaTest - Høyttalere Her konverteres en rekke tester som er gjort av andre, til en felles ala-score.
Anbefalinger
På disse stedene får du en rekke anbefalinger på forskjellige typer høyttalere.
Cnet.com: The best speakers Anbefalinger fra Cnet.
Cnet.com: Best sound bars Anbefalte lydplanker fra Cnet.
Cnet.com: Best Bluetooth speakers Anbefalte Blutooth-høyttaelere fra Cnet.
Lifewire: The best speakers to buy Anbefalinger fra Lifewire.
Lifewire: The 8 Best Portable Speakers Anbefalte trådløse høyttalere fra Lifewire.
Lifewire: The 10 Best Computer Speakers Anbefalte PC-høyttalere fra Lifewire.
PCMag: The Best Computer Speakers De beste PC-høyttalerne fra PCMag.
PCMag: The Best Bluetooth and Wirekless Speakers De beste bluetooth-høyttalerne fra PCMag.
PCMag: The Best Soundbars De beste lydplankene fra PCMag.
PCMag: The Best Outdoor Speakers De beste utendørshøttalerne fra PCMag.
Trusted Revies: Best Bluetooth Speakers De beste bluetooth-høyttalerne fra Trusted Reviews.
Trusted Reviews: Best Soundbars De beste lydplankene fra Trusted Reviews.
Trusted Reviews: Best smart speakers De beste smarte høyttalerne fra Trusted Reviews.
Ytusted Reviews: Best Outdoor Speakers De beste utendørshøyttalerne fra Trusted Reviews.
Rettigheter
Dette er rettigheter du har i forbindelse med kjøp.
Angrerett Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt.
Forbrukerkjøpsloven Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere.
Kjøpsrettigheter Kjøp fra næringsdrivende og kjøp fra privatpersoner er regulert av to forskjellige lover.
Mangel på vare du har kjøpt Ved mangel på vare, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøp.
Slik klager du på en vare Du må ta kontakt med selgeren, før du eventuelt klager inn saken for Forbrukerrådet.
Referansebutikker
Dette er av de større og/eller billigste nettbutikkene på forbrukerelektronikk som høyttalere. Lenkene fører deg rett til avdelingen for høyttalere. Du vil også kunne sammenligne prisene fra disse butikkene i prissammenligningstjenestene. Butikkene er alfabetisk satt opp.
Elkjøp Høyttalere
Komplett Høyttalere
NetonNet Høyttalere
Power Høyttalere og lyd