Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Her finner du de viktigste momentene når du skal kjøpe skriver / printer. I tillegg kjøpeguider, kjøpsanbefalinger, tester, rabatter, og kjøpsrettigheter. 

Denne guiden inneholder:

  • Skrivertyper
  • De viktigste egenskapene ved skrivere
  • Kjøpeguider fra uavhengige nettsteder
  • Hvordan sjekke priser
  • Hvordan få rabatter
  • Tester av skrivere
  • Anbefalte skrivere av eksperter
  • Hvilke rettigheter du har ved kjøp
  • Referansebutikker

Se oversikten over alle kjøpeguidene på smartepenger.no.

Skrivertyper

Dedikert skriver eller multifunksjonsskriver?
Det aller første du må bestemme deg for, er om du kun trenger en dedikert skriver - eller om du også har behov for en maskin som kan skanne og kopiere - altså en såkalt multifunksjonsskriver eller alt-i-ett-skriver. Her må du rett og slett tenke gjennom ditt eget behov før du går i butikken.

Det du riktignok skal være klar over, er at kvaliteten på for eksempel fotoutskrifter eller innscannede bilder kan være noe lavere enn på maskiner som kun er dedikert til det ene formålet. Er du svært opptatt av kvalitet på fotoutskriftene, bør du vurdere å kjøpe en dedikert fotoskriver, ev. som tillegg til annen skriver.

Laser eller blekk?
Normalt snakker vi om to forskjellige skriverteknologier, nemlig blekk og laser. Vanligvis har det vært slik at laserskrivere har vært noe dyrere i innkjøp, mens det samtidig er blitt sagt at blekkskrivere er mer kostbare i bruk. Men dersom du kjøper en skriver med høykapasitets blekkpatroner, trenger ikke kostnaden per utskrevet side bli så høy. Laserskrivere har også tilsvarende blitt billigere i innkjøp de siste årene. Men vær oppmerksom på at tonerkassettene til laserskriverne kan være forholdsvis dyre, så sjekk ut både kostnad og oppgitt varighet på dette, før du gå for laserskriver.

I dag får du også skrivere som skriver ut raskt, slik at heller ikke det trenger å være en faktor du trenger å skille de to typene på. Men skal du skrive ut veldig mye, kan det være verdt å sjekke ut laserskrivere, da disse gjerne er bygd for å tåle mer bruk en blekkskrivere.

Dersom du skal skrive ut en del foto, er det trolig at kvaliteten blir høyere på denne type utskrifter med en blekkskriver enn en laserskriver.

De viktigste egenskapene ved skrivere

Størrelse
Det finnes mange størrelser på markedet, både små og nette dedikerte skrivere og store, firkantede multifunksjonsskrivere som tar opp en del plass. Her må du nesten se an hva du trenger, og hva du føler du har plass til i hjemmet ditt.

Farge
Du kan velge mellom skrivere som bare skriver ut i sort/hvitt og skrivere som også skriver ut i farger. Dersom du kun har én skriver i hjemmet ditt, og den skal utfylle en god del funksjoner - inkludert fotoutskrift - så bør du gå for en fargeskriver. Men dersom du bare skal bruke skriveren til å skrive ut tekstdokumenter, så kan du naturligvis gå for sort-/hvit-modellen.

Fotoprint
Dersom du skal skrive ut mye foto - på fotopapir - og kvaliteten er viktig for deg, bør du gå for en skriver som er oppgitt som spesielt god på fotoutskrift. Det kan for eksempel være at en multifunksjonsskriver ikke er fullt så god på denne ene, spesielle oppgaven.

Kostnader
Utover innkjøpskostnaden, må du regne med brukskostnader uansett om du kjøper blekk- eller laserskriver. Med laserskriver må du et tidspunkt regne med å bytte tonerkassett, og dette kan som nevnt tidligere bli ganske dyrt. Men også blekkpatroner koster noen hundrelapper, slik at dersom du bruker skriveren ofte, kan også dette bli kostbart i lengden.

Utskriftskvalitet
Kvaliteten kan variere en god del mellom skriverne, og ofte får du det du betaler for. Her vil blant annet oppløsning være en viktig faktor. Særlig når det kommer til fotoutskrifter vil du kunne se stor forskjell i kvalitet, og blekkskriverne har tradisjonelt vært best på dette.

Hurtighet/kapasitet
Skal du skrive ut mange og store dokumenter, vil hurtighet og kapasitet være en viktig faktor. I såfall vil det ofte lønne seg med en laserskriver, selv om du i dag også får kjøpe blekkskriver som skriver ut raskt og mye.

Tilkobling/nettverk
Skrivere kobles til med USB-kabel eller via trådløst nettverk. Dersom du ønsker å skrive ut fra flere steder i huset eller ulike enheter, som for eksempel smarttelefon eller nettbrett, kan det være en stor fordel å velge en nettverksskriver.

Kjøpeguider
Her finner du grundigste kjøpeguidene for valg av skriver. Disse oppdateres kontinuerlig.
Cnet: How to buy a printer Cnets kjøpeguide for skrivere.
Lifewire: What to Consider Before Buying a New Printer Kjøpeguide fra Lifewire.
PCMag: What Type of Printer Is Right for You? Kjøpeguide fra PCMag.
Priser
Prissammenligningstjenestene er de beste stedene for å finne priser på skrivere. Her har du mange søke- og sorteringsmuligheter.
Prisjakt - Skrivere og skannere Søket er først rangert etter popularitet. Har ellers en rekke produktegenskaper som kan brukes for å smale inn utvalget.
Kelkoo - Skrivere
Prisguide - Skriver, skanner og tilbehør Søket er først sortert etter popularitet. Kan søke etter en del produktegenskaper.
Rabatter
Her kan du søke etter rabatter relatert til skrivere.
Penger tilbake Ved å gå via visse nettsteder kan du få penger tilbake, eller bonus på et stort antall nettbutikker.
Rabattkoder På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.
Tester
Tester på noen av de viktigste nettstedene i verden for dette.
Cnet: Printer reviews Tester fra Cnet.
TechAdvisor: Printer reviews Tester fra TechAdvisor.
Trusted Reviews: The Latest in Printers Tester fra Trusted Reviews.
alaTest - Skrivere Her konverteres en rekke tester som er gjort av andre, til en felles ala-score.
Anbefalinger
På disse stedene får du en rekke anbefalinger på skrivere.
Cnet: Best printers Anbefalinger fra Cnet.
Lifewire: The 8 Best AirPrint Printers to Buy De beste AirPrint skriverne.
Lifewire: The 10 Best Photo Printers De beste fotoskriverne.
Lifewire: The 7 Best Monochrome (Black & White) Laser Printers De beste laserskriverne.
Lifewire: The 8 Best Home Printers De beste hjemmeprinterne.
PCMag: The Best Printers PCMag har en topp-ti liste.
PCmag: The Best Wireless Printers De beste trådløse skriverne.
PCmag: The Best Inkjet Printers De beste blekkskriverne.
TechAdvisor: The best printers Anbefalinger fra TechAdvisor.
Trusted Reviews: Best printers Trusted Reviews har her en toppliste for året.
Rettigheter
Dette er rettigheter du har i forbindelse med kjøp.
Angrerett Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt.
Forbrukerkjøpsloven Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere.
Kjøpsrettigheter Kjøp fra næringsdrivende og kjøp fra privatpersoner er regulert av to forskjellige lover.
Mangel på vare du har kjøpt Ved mangel på vare, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøp.
Slik klager du på en vare Du må ta kontakt med selgeren, før du eventuelt klager inn saken for Forbrukerrådet.
Referansebutikker
Dette er av de større og/eller billigste nettbutikkene på forbrukerelektronikk som skrivere. Lenkene fører deg rett til avdelingen for skrivere. Du vil også kunne sammenligne prisene fra disse butikkene i prissammenligningstjenestene. Butikkene er alfabetisk satt opp.
Dustin Home Skrivere
Elkjøp Skrivere
Komplett Skrivere/Skannere
NetonNet Printer og skanner
Power Skriver og skanner