Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Her får du all den informasjonen du trenger når du skal kjøpe en mobiltelefon.

Denne guiden inneholder:

 • Mobiltelefontyper
 • Kjøpe telefon med eller uten abonnement
 • De viktigste egenskapene ved en mobiltelefon
 • Kjøpeguider fra uavhengige nettsteder
 • Hvordan sjekke priser
 • Hvordan få rabatter
 • Tester av mobiltelefoner
 • Anbefalte mobiltelefoner av eksperter
 • Hvilke rettigheter du har ved kjøp
 • Nettsteder som skriver om mobiltelefoner
 • Referansebutikker

Se oversikten over alle kjøpeguidene på smartepenger.no.

Mobiltelefontyper

Det er ikke mangel på mobiltelefonmodeller, men i all hovedsak kan vi si at det finnes to hovedgrupper av mobiltelefoner på markedet i dag: smart-telefoner og ikke-smart-telefoner.

Mobiltelefonene som ikke er «smarte» er i hovedsak kun laget for at du skal kunne ringe og sende melding med dem, og ikke så mye mer. Noen typer kan riktignok ha tilleggsfunksjoner som kamera, og de robuste «håndverkermodellene» kan for eksempel ha innebygget lommelykt, GPS og lignende. På disse mobiltelefonene får du for øvrig vanlige taster å trykke på, mens du må regne med touchscreen på smart-telefonene. De fleste i dag velger smart-telefonene, men for eldre, og personer som er mer opptatt av å ha en telefon som tåler litt, kan disse modellene være et godt valg.

En smart-telefon kan også brukes til å ringe og sende meldinger med, men også veldig, veldig mye mer. Du kan enkelt surfe på nett, ta bilder og ta opp video, sjekke mail og kalenderoppføringer, spille spill - og i tillegg får du lastet ned og kjøpt apper (applikasjoner) av alle mulige slag.

Bruksområder

Du bør tenke litt gjennom hvilke hovedbruksområder du har for mobilen. Er du glad i å høre musikk, bør du gå for en mobiltelefon som er spesielt egnet til dette. Liker du å se film når du reiser kollektivt, kan det være greit med en stor og god skjerm. Er mobilen ditt «hovedkamera», bør du velge en mobil som du kan ta fine bilder med osv. Her må du nesten bare sjekke hva anmeldelser og produktbeskrivelser trekker spesielt frem ved de forskjellige mobilmodellene.

Abonnement/bindingstid

Én ting du må bestemme deg for når du skal kjøpe mobiltelefon, er om du skal kjøpe en mobil som er låst til en operatør (altså med abonnement og bindingstid på tolv måneder), eller om du skal kjøpe mobilen for seg og skaffe abonnementet i tillegg, ev. beholde abonnementet du allerede har.

Dersom du kjøper en telefon som er operatørlåst, får du telefonen subsidiert - altså du betaler lite for selve telefonen, men du må kanskje velge et litt dyrere abonnement, slik at totalsummen i året likevel blir relativt høy. Kjøper du en telefon uten abonnement, må du betale mer for selve mobilen, men du står da fritt til å velge det abonnementet som passer både lommeboken og mobilbruken din best.

Forbrukermyndighetene har tidligere advart mot å velge mobil med bindingstid, men dette må du rett og slett regne på i hvert enkelt tilfelle. Mange vil i dag for eksempel ha abonnementer med store datapakker, og da kan det godt være at det kan være lønnsomt å kjøpe mobil med abonnement.

Du kan lese mer om valg av mobilabonnement her

De viktigste egenskapene ved en mobiltelefon

Operativsystem
Noe av det viktigste å tenke på når du skal kjøpe smart-telefon, er hvilket operativsystem du foretrekker. I dag er det følgende tre som er vanlige på det norske markedet: IOS (Apples iPhone), Android og Windows (Blackberry-telefoner selges det nesten ingen av på det norske markedet). Her må du nesten bare prøve deg frem og se hva du føler deg mest komfortabel med. Men vær klar over at det er en viss forskjell i app-tilbudet med de forskjellige operativsystemene.

Skjerm
Dersom du har tenkt til å se film, lese aviser eller lignende, kan det være fordel med en stor skjerm som du også ser godt på. På smart-mobiler er det også touchscreen, så sjekk gjerne hvordan dette funker også på den mobilen du vurderer.

Nettverk
Skal du surfe mye, laste ned mail og/eller dokumenter eller andre ting som krever raskt internett, er det av betydning hva slags nettverksmuligheter du har på mobilen. Det som har vært mest vanlig en stund nå er 3G, men nylig har det blitt vanlig å kunne bruke også 4G en rekke steder, og dermed kan det være greit å sjekke om det er en mulighet å få på din mobil.

Batteri
Batteriet kan gå fort på en smart-telefon, og du bør undersøke hvilke batteritider produsentene opererer med på telefonmodellene sine.

Funksjoner
Kamera er fortsatt én av de vanligste mobiltelefonfunksjonene, og i tillegg følger det med standard funksjoner som kalkulator, klokkealarm og kart/GPS. Men utover det så er det blitt slik på smart-telefoner at du kan laste ned/kjøpe alle tenkelige apper, og dermed kan utstyre mobilen med de funksjoner/programmer du har behov for. 

Kjøpeguider
Her finner du grundigste kjøpeguidene for valg av mobiltelefon. Disse oppdateres kontinuerlig.
CNET: How to buy a phone Kjøpeguide for mobiltelefoner.
PCMag: Dialing Up the Perfect Phone Hvordan kjøpe en mobiltelefon.
Priser
Prissammenligningstjenestene er de beste stedene for å finne priser på mobiltelefoner. Her har du mange søke- og sorteringsmuligheter.
Prisjakt - Mobiltelefoner Søket er først rangert etter popularitet. Har ellers en rekke produktegenskaper som kan brukes for å smale inn utvalget.
Kelkoo - Mobiltelefoner Priser på mobiltelefoner uten abonnement. Har også med abonnement.
Prisguide - Mobiltelefon Søket er først sortert etter popularitet. Kan søke etter en del produktegenskaper.
Rabatter
Her kan du søke etter rabatter relatert til mobiltelefoner.
Rabattsøket: Rabatter på forbrukerlektronikk Dette er felles for forbrukerelektronikk, herunder mobiltelefoner.
Penger tilbake Ved å gå via visse nettsteder kan du få penger tilbake, eller bonus på et stort antall nettbutikker.
Rabattkoder På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.
Tester
Norske og svenske tester finner du i vår testdatabase. I tillegg kan du se tester på noen av de viktigste nettstedene i verden for dette.
Mobiltelefontester i Smarte Pengers testdatabase Her ser du alle mobiltelefontestene som er laget for det svenske og norske markedet.
Cnet: Phone reviews Tester fra Cnet.
PCMag: Mobile phone reviewes Tester fra PCMag.
TechAdvisor: Smartphones reviewes Tester fra Tech Advisor.
Trusted Reviews: Mobile Phones Tester fra Trusted Reviews.
alaTest - Mobiltelefon Her konverteres en rekke tester som er gjort av andre, til en felles ala-score.
Anbefalinger
På disse stedene får du en rekke anbefalinger på mobiltelefoner.
Cnet: Best Phones De beste mobiltelefonene.
Lyd & Bilde: Topp 10 mobil De beste mobiltelefonene.
PCmag: The Best Phones De beste mobiltelefonene.
TechAdvisor: Best smartphones De beste smarttelefonene.
Trusted Reviews: Best Smartphones and Mobile Phones De 14 beste mobiltelefonene.
Trusted Reviews: Best cheap phones De beste billige smarttelefonene.
Rettigheter
Dette er rettigheter du har i forbindelse med kjøp.
Angrerett Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt.
Forbrukerkjøpsloven Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere.
Kjøpsrettigheter Kjøp fra næringsdrivende og kjøp fra privatpersoner er regulert av to forskjellige lover.
Mangel på vare du har kjøpt Ved mangel på vare, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøp.
Slik klager du på en vare Du må ta kontakt med selgeren, før du eventuelt klager inn saken for Forbrukerrådet.
Nettsteder som skriver om mobiltelefoner
På disse nettstedene kan du finne stoff om mobiltelefoner. Det samme gjelder for de engelskspåklige testnettstedene som står ovenfor.
Tek.no På Tek finner du stoff om mobiltelefoner.
Din Side Mobil På Din Side finner du mobilstoff under Mobil.
Lyd & Bilde På Lyd & Bilde finner du stoff om mobiltelefoner.
M3.se Mobilt Svensk nettsted om forbrukerelektronikk.
Mobil.se Svensk nettsted om mobiltelefoner.
Referansebutikker
Dette er av de større og/eller billigste nettbutikkene på forbrukerelektronikk som mobiltelefoner. Lenkene fører deg rett til avdelingen for mobiltelefoner. Du vil også kunne sammenligne prisene fra disse butikkene i prissammenligningstjenestene. Butikkene er alfabetisk satt opp.
Elkjøp Mobiltelefon
Komplett Mobiltelefoner
NetonNet Mobil
Power Mobiltelefon