Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Dette må du vite hvis du vurderer å kjøpe en boligalarm.

Når du kjøper et alarmsystem kjøper du ekstra trygghet. Med en boligalarm kan du bli varslet om innbrudd og brann enten du er hjemme eller ikke.

Skallsikring betyr at du overvåker bare vinduer og dører. Da kan du være i huset mens systemet overvåker aktivt.

Det er størst sjanse for innbrudd i en enebolig i sentrale strøk. I gjennomsnitt er det omtrent 1 prosent sjanse for å oppleve innbrudd hvert år. Men sjansen er altså mye større i en enebolig bak en hekk.

Brannrisikoen er størst i bygninger som er laget i tre.

Man går ut fra at innbruddsrisikoen går ned ved å installere alarm. Men akkurat hvor mye den går ned med er det ikke noe entydig svar på.

Du må også regne med at den minskede risikoen for innbrudd oppnås ved å installere det billigste alarmsystemet, siden avskrekkingen går på om det er installert alarm eller ikke. Men det finnes en rekke andre funksjoner som det kan være verdt å betale for, som du må vurdere om er interessant for deg.

Nå er alarmsystemet blitt mer enn sikring mot brann og innbrudd. For mange vil mulighetene til å koble systemet mot ulike smarthjem-løsninger være interessant.

Det er to hovedtyper av alarmsystem:

Kjøpe et komplett system som leverandøren kommer og setter opp.

Du setter selv sammen et system og monterer alt selv (eventuelt kjøper installasjonshjelp).

Dette kan inkluderes i boligalarm

Det har etterhvert kommet en rekke forskjellige valgmuligheter på hva du vil inkludere i et boligalarmsystem.

Dette er felles for boligalarmene:

  • Brannalarm
  • Innbruddsalarm
  • Tilknytning til døgnbemannet FG-godkjent alarmsenter
  • Vekterutrykning
  • App som styrer det hele

Hva kan man også få:

Her er en liste over mulige tilleggsprodukter, der mange er innenfor kategorien Smarthjem-løsninger.

Overvåkningskameraer: Det er kameraer både for innendørsbruk og utendørsbruk. Kameraene kan ha bevegelsessensorer som setter i gang når de merker en bevegelse. Det er vanlig at opptak lagres. Noen kameraer kan også se forskjell på mennesker og husdyr. Kameraer kan også ha nattesyn. 

Ringeklokke med kamera: Da kan du se hvem som ringer på.

Panikk-alarm med personlig kontakt: Trykker du på denne knappen får du direkte kontakt med alarmsentralen.

Kobling mot dørlås: Med kode på døren som er koblet mot alarmsystemet kan du slippe inn for eksempel håndverkere via appen.

Detektorer for brann: Kan være seriekoblede optiske brannvarslere.

Temperaturkontroll: Kan være sensorer som oppfatter raske temperaturendringer, eller at temperaturen stiger over et visst nivå.

Bevegelseskontroll: Kan være sensorer som oppdager bevegelser i rommet. Du kan også få bevegelseskontroll som skjønner at de er husdyr, under et visst antall kilo.

Kobling mot smarthjem: Alarmsystemet kan koblet opp mot andre smarthjemprodukter.

Landsdekkende leverandører

I dag er det tre landsdekkende leverandører. Det kan også være lokale alarmselskaper. Dette må du i så fall sjekke selv og bruke de landsdekkende selskapene som referanser i sammenligningen.

Dette er de landsdekkende selskapene:

  • Verisure - tilbyr et komplett system der selskapet står for monteringen
  • Sector Alarm - tilbyr et komplett system der selskapet står for monteringen
  • Homely - tilbyr forskjellige moduler som du installerer selv
  • Avarn Security tilbyr et komplett system der selskapet står for monteringen

For de to førstnevnte ligger det ikke åpne prislister du kan sjekke på nettet. Du må få en gjennomgang av selskapene for å få et konkret pristilbud. Månedsprisen øker når du tar med flere komponenter.

I Homely ligger alle prisene åpent på nett. Du kan selv da ta med de komponentene du ønsker å ta med, og da få den komplette prisen for kjøp av dette. Månedsprisen på alarmsystemet ligger fast. Økningen i prisen er bare på startkostnaden for kjøp av ekstra komponenter.

Sammenligning av pris

Det er vanskelig å sammenligne pris uten videre siden mange tilbyr forskjellige varianter. Du er nødt til å få et personlig tilpasset tilbud ut fra hva du ønsker at alarmsystemet skal kunne gjøre.

Det kan være vanskelig å sammenligne prisene ved at det er mange ulike ting som tilbys. Skal du legge til flere elementer, sørg for å sette opp en oversikt som gjør sammenligningen enklere.

Billigere forsikring

Med en FG-godkjent alarm vi du få rabatter på husforsikring/innboforsikring. Det er også normalt at det er lavere egenandeler når alarm er installert.

FG-godkjent alarm betyr at den er forsikringsgodkjent. Hvis du kjøper billigere alarmer må du altså ta i betraktning rabatt- og egenandelsfordelene på forsikringen.

 

Se alle kjøpeguidene.

Se alle privatøkonomiske guider (Økonomiguider)