Du kan både være forsikret med et for høyt beløp og være dobbeltforsikret.
Denne artikkelen blir oppdatert her.
Du bør jevnlig, for eksemepel én gang i året, gå gjennom dine forsikringer og forsikringsbehov. En grunn er selvsagt for å se om du kan få billigere forsikring gjennom et annet selskap, men også for å se om du enten ikke er godt nok forsikring - eller for godt forsikret.
En eventuell overforsikring virker litt forskjellig avhengig av om det er personforsikring eller skadeforsikring.
Skadeforsikringer
På skadeforsikringer hjelper det ikke å forsikre seg i flere selskaper, eller for høye beløp. Du får ikke utbetalt erstatning flere ganger.
Er husert ditt oppsatt med for høyt beløp, eller har du forsikret innboet ditt med for høy sum, er grunnlaget for den premien du betaler for høy. Dette blir penger rett ut av vinduet fordi du ikke får mer igjen ved en skade.
Les også: Finn ut hvor mye innboet er verdt
Det er også en del som har flere forsikringer av én type. For eksempel har mange flere reiseforsikringer. Dette kan være i ditt hovedforsikringsselskap, gjennom jobben, via yrkesorganisasjonen og gjennom et kredittkort. Faktisk er det nok en del som har fire reiseforsikringer. Les mer om avbestillingsforsikring lenger ned.
En ting er å forsikre seg flere ganger eller med for høye beløp. Det er langt flere som har unødvendige forsikringer. Dette er forsikringer som strengt tatt ikke er nødvendig å ha, for eksempel kaskoforsikring på en gammel bil, der premien blir altfor høy i forhold til verdien. Eller det kan være på en villaforsikring der du har en tilleggsdekning som du ikke har behov for.
Personforsikringer
På personforsikringer er det ingen samordning av forsikringene. Du kan ha flere forsikringer i forskjellige selskap der du får utbetalt alle sammen.
Den største grunnen til oversikring på dette området er sannsynligvis at mange ikke vet hva de er forsikret for via arbeidsgiveren. Det er faktisk mange som ikke blir spurt av forsikringsselgerne hva de er forsikret for på jobben når de går gjennom forsikringsbehovet. Det du trenger å tegne selv vil i mange tilfeller kunne være null fordi du har dekning via arbeidsgiveren.
Avbestillingsforsikring i kortet
Mange er etter hvert kjent med at man kan få reise- og avbestillingsforsikring gjennom kredittkortet.
Avbestillingsforsikring er også inkludert i de aller fleste reiseforsikringer, og det er ikke lagt opp til at man kan velge vekk avbestillingsforsikringen her. En del vil også ha avbestillingsforsikring gjennom jobbens forsikringsordninger.
Dermed vil mange av oss være minst dobbelt- og kanskje også trippelforsikret på dette området.
Når du kjøper en charterreise eller flyreise, så vil det sannsynligvis dukke opp en mulighet for å kjøpe en avbestillingsforsikring.
Men dersom man allerede kan være forsikret gjennom reiseforsikring, jobben og attpåtil kredittkortet, vil det aldri lønne seg å kjøpe avbestillingsforsikring gjennom flyselskap eller turoperatør - selv om det ikke skulle koste mer enn et par hundrelapper.
Det er bedre å ha denne tilleggsforsikringen gjennom kredittkortet, som også gir andre fordeler. Det er verdt å nevne at kredittkortene er gratis, slik at dobbeltforsikring på den måten ikke har noen praktisk betydning
Trygghetsforsikring
Det skal godt gjøres å kjøpe et produkt på en elektronikkforretning uten å få spørsmålet: «Trenger du en trygghetsforsikring?».
Det høres jo fornuftig ut å forsikre seg mot at ungene velter flatskjermen, eller at bikkja maltrakterer det nye videokameraet, men du bør tenke deg om et par ganger før du svarer «Ja takk» på selgerens spørsmål.
De viktigste argumentene for å si nei til trygghetsforsikring, eller «tabbeforsikring», er at du i Norge er ganske godt sikret gjennom Forbrukerkjøpsloven. Den gir deg muligheten til å reklamere på varen i to eller fem år, avhengig av hva slags produkt det er snakk om. Dersom det oppstår en feil på produktet ditt innenfor denne tidsrammen, har du krav på å få en tilsvarende vare, eller gratis retting av feilen. Les mer om klage på varekjøp her
Vær klar over at ved innbrudd, brann- og flomskader så dekkes de ødelagte produktene av innboforsikring. Men trygghetsforsikringene markedsføres med at de har en langt lavere egenandel (et par hundrelapper) enn en innboforsikring (fra et par tusen kroner). Elektronikkjedene argumenterer også med at med en trygghetsforsikring, så får man et tilsvarende eller bedre produkt tilbake, selv om det ødelagte produktet ikke lenger var splitter nytt.
Men det koster altså relativt mye for trygghetsforsikringen, og dét for produkter som ofte ikke er veldig dyre i innkjøp. De fleste har råd til å kjøpe en ny tv til 5000 kroner, og da må du vurdere om du vil betale en forsikring på kanskje 1000-1500 kroner i tilfelle noe skulle skje. Sørg heller for at du har forsikringene i orden i tilfelle verdier for flere hundre tusener - som bil, bolig og inbo - enn å sikre deg mot de minste økonomiske utfordringene.
Se også: