Nyhetsbrev Smartepenger Nyhetsbrev Opens up a modal window with our Newsletter subscription form
Søk SmartePenger Search Display a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Hvordan få det beste tilbudet ved kjøp av ny bil.

Det er alltid mulig å prute, selv om bilforhandleren opererer med såkalte nettopriser.

Det er fortsatt mulig å prute, selv om beløpet er betydelig mindre enn for en del år siden. Fra 2 til 11 prosent reduksjon av bilens kjøpesum fratrukket bilavgiften og momsen, kan være innen rekkevidde dersom du er dyktig og bilselgeren ønsker å bli kvitt bilen. Men hvor mye som er mulig å oppnå i rabatt varierer mellom bilmerkene, og modellene.

Hvis bilens pris er 400.000 kroner, og bilens pris er 250.000 kroner eks mva og engangsavgifter er det den sistnevnte prisen som er rabattgrunnlaget. Får du en rabatt på 4 prosent blir rabatten 10.000 kroner (ikke 16.000 som er regnet av 400.000 kroner).

Det kan være lettere å få lave priser dersom bilforhandleren har store lagre av biler, og spesielt når en ny årsmodell skal ut på markedet. Biler med stor etterspørsel er det vanskeligere å presse prisen på. Noen merker er så populære at det er leveringskøer. Er det ett års leveringstid på bilen vil det være mindre å hente.

Både importør og forhandler sitter likevel igjen med en fortjeneste. I gjennomsnitt har forhandlerne en avanse (påslag) som ligger i området 10 til 18 prosent. I tillegg har importøren sin avanse. Derfor er det fullt mulig å prute også på nettoprisene.

Prut på ekstrautstyr

De fleste ønsker å ha med seg noe tilleggsutstyr enn den aller billigste varianten av modellen. Her blir du presentert en smørbrødliste over tilleggsutstyr og hva det koster. Dette kan enten være enkeltelementer eller tilleggspakker. 

Det vil ofte være lettere å prute på ekstrautstyr. Her er gjerne fortjenestenivået høyere, og der er dermed billigere å gi rabatt på tilleggsutstyr. Dette trenger ikke å komme i stedet for en rabatt, men det kan være enklere å få en rabattverdi som er større på dette feltet.

Ferdige bilrabatter

Det er en del yrkesorganisasjoner der du kan få noen prosenter i rabatt. Standarden er at rabatten oppgis uten at mva og engangsavgifter er inkludert i rabattgrunnlaget. Få derfor også alltid oppgitt rabatten i kroner. For eksempel kan en bil koste 500.000 kroner, men rabattgrunnlaget ex avgifter er 300.000 kroner. 5 prosent rabatt gir da 15.000 kroner i rabatt i stedet for 25.000 kroner i rabatt.

Her finner du bilrabattene i Smarte Pengers rabattsøk. Velg «Bilkjøp» under «Produkt».

Rabattene ligger i området tre til 11 prosent.

Her vil du finne rabatter på blant annet følgende modeller:

 • BMW
 • Citroën
 • DS
 • Kia
 • Mercedes-Benz
 • Mini
 • Nissan
 • Peugeot
 • Subaru
 • Toyota
 • Volvo

Rabatten avhenger av hvor gammel modellen er

I gjennomsnitt er rabatten minst på helt nye modeller. Rabatten er minst på helt nye modeller. Jo lengre der er siden en modell ble introdusert, jo høyere rabatt er det mulig å få. En modell fra 2020 vil du altså kunne få høyere rabatt på hvis modellen kom for fire år siden.

På den annen side er det også slik at bruktprisen på eldre modeller også vil være lavere enn på en helt ny modell. Slikt sett er det en nødvendighet at rabatten er høyere når modellen er eldre.

Slik går du frem

Kontakt minst tre til fire forhandlere som har de bilmodellene du er ute etter. Be dem komme med et tilbud på flere modelltyper. La det skinne igjennom at du sjekker prisene hos flere forhandlere, og på flere typer biler.

Ekstrautstyr, vinterdekk og servicepakker er også viktige detaljer i helhetsbildet. Ofte er det lettere å få med ekstrautstyr på kjøpet enn å få ytterligere rabatt.

Vurder også tilbudet på lån og forsikring. Hvis forhandleren tilbyr et subsidiert billån vil dette kunne ha en verdi. Forsikringstilbud er sjelden så veldig interessant. Varigheten på tilbudet er gjerne ett år, før prisen settes kraftig opp.

Kjør i hvert fall en ekstra pruterunde der du får et nytt tilbud fra de forskjellige selgerne. Da har du oppnådd den aller største delen av rabatten som er mulig å få tak. Så kan du vurdere om det er grunnlag for ytterligere en runde.

Salg av egen bruktbil

Hovedvurderingen er om du skal selge til forhandler, eller selge bilen privat. Du kan sannsynligvis få mer for bilen ved å selge den privat enn om du lar den gå som innbyttebil hos forhandleren. Men å selge den privat krever tid.

Les mer salg av bruktbil.

 

Se også:

Skal du kjøpe ny eller brukt bil?

Privatleie av bil

Salg av bruktbil

Hvor mye bør du bruke på bil

Bruktbilpriser

Kalkulatorer:

Beregn kostnaden nybil versus bruktbil
Sammenligner nybilkjøp med en tilsvarende brukt bil.

Bilmodellvalgkalkulator
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye du kan spare på gå gå én bilmodellklasse ned.

Bilkostnadskalkulator ny bil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på ny bil. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil. Kalkulatoren kan også beregne sannsynlige reparasjonsutgifter ut fra bilklasse og kjørelengde.

Beregn årlige bilkostnader for bruktbil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bruktbil. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil. Kalkulatoren kan også beregne sannsynlige reparasjonsutgifter ut fra bilklasse og kjørelengde.

Privatleie av bil - kalkulator
Kalkulatoren sammenligner kostnadene ved å leie eller eie bilen over en treårsperiode.

Bilkollektivkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du kan spare på å gå inn i et bilkollektiv, istedet for å eie bilen selv.