Nyhetsbrev Smartepenger Nyhetsbrev Opens up a modal window with our Newsletter subscription form
Søk SmartePenger Search Display a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Smarte Penger vurderer hele tiden hvilke mobilabonnement som har de beste betingelsene i markedet. Vurderingene blir oppdatert når det skjer endringer.

Denne testen er i økonomiverktøyet Smarte Penger Pluss
Smarte Penger Pluss er et omfattende økonomiverktøy som gir deg en rekke råd, vurderinger og verktøy. Disse vil hjelpe deg til å gjøre alle de smarte valgene i privatøkonomien. Alle Smarte Pengers råd er fullstendig uavhengige. Pluss vil være åpen en stund fremover, slik at du får sett hva innholdet består av. Det ligger allerede mye ute i Pluss. Det vil også stadig bli lagt til nye råd og vurderinger, samtidig som de eksisterende blir oppdatert.

Avhenger av hvor mange som har mobiltelefon i familien (som ikke arbeidsgiver betaler), og hvilket abonnement du har. Kan bli minst opp til et par tusen i året.

De aller fleste abonnementene kommer i dag med fritt antall ringeminutter, SMS, og MMS. Det er datamengden som bestemmer prisen.

Vi kan dele abonnementene inn i fire:

  • Abonnement som har fri bruk, og har en viss datamengde. Her er altså det store volumet.
  • Abonnement med fri bruk (ringe, sms, mms, og data).
  • Abonnement som ikke har noe inkludert i en pakke, slike som kontantkort-abonnement.
  • Abonnement som har fri bruk av ringeminutter, sms, og mms, men har ikke data inkludert (eller svært lite).

Et par av familieabonnement kan også være aktuelle å bruke, se lenger ned.

Vi legger ikke vekt på hvilken operatør som har den beste dekningen. For de fleste spiller dette ingen rolle. Det er i så fall på steder der ikke alle har like god dekning, men det vet du best selv.

Det er enklest å velge når du har et stabilt forbruk. Du kan du legge inn bruksmønsteret ditt, og se hvilke abonnement som er gunstigst for deg. Når databruken endrer seg mye måned fra måned, er det ikke så lett å velge korrekt abonnement.

Guide til mobilabonnement.

Dette er de beste abonnementene

Abonnement med fri bruk av data danner et tak på hvor mye det kan lønne seg å betale for et mobilabonnement.

Her er anbefalingene delt inn etter de fire variantene.

Abonnement med fri bruk, og en viss datamengde

På abonnement med fri bruk (ringe, sms, mms) er det et svært stort utvalg, med ulike datamengder. Alle har rollover på abonnementene.

Hvilket abonnement som er billigst avhenger av datamengden. I tabellen under ser du hvilket abonnement som er best på de ulike datamengdene.

På abonnement med data opp til 15 GB er Nice Mobil i praksis billigst.

På akkurat 20 GB blir Chilimobil billigst.

Når abonnementene kommer opp i 30 GB vil abonnement med Fri Data bli like billig. Da lønner det seg heller å bruke et slikt abonnement (se nedenfor).

Det er lett å se hvilket abonnement når den brukte datamengden forutsettes å være helt lik i alle månedene. I oversikten under ser du hvilke abonnement som er billigst på alle datamengder fra 0,5 GB til 30 GB.

GB Mobilabonnement År Mnd
0,5 PlussMobil 0,5 GB 1 188 99
1 Nice Mobil 1 GB 1 200 100
2 Chilimobil 2 GB 1 788 149
2 PlussMobil 2 GB 1 788 149
3-5 NiceMobil 5 GB 1 800 150
6-10 NiceMobil 10 GB 2 400 200
11-15 NiceMobil 15 GB 3 000 250
20-22 Chilimobil 20 GB
3 588 299
25-30 Ice 30 GB 4 188 349
25-30 Release 30 GB 4 188 349
25-30 PlussMobil 30 GB 4 188 349

Når databruken varierer fra måned til måned kan resultatet bli et annet. Vipps Mobil vil ofte være det beste valget når du har varierende bruk av data. Det som gjør Vipps spesiell er at du beholde den ubrukte dataen for all fremtid, ikke bare neste måned. Vipps har fire nivåer du kan velge mellom, hvor de to dyreste har en høyere pris enn abonnement med fri bruk av data. Så de to aktuelle abonnementene er:

  • Vipps 5 GB som koster 249 kroner i måneden.
  • Vipps 10 GB som koster 299 kroner i måneden.

Hvis du trenger ekstra data, kan du gå opp til 10 GB i en måned. Eller du kan begynne med 10 GB for å ha litt å gå på, og så ha 5 GB.

Det er kombinasjonen at du beholder ekstra data ikke bare neste måned, og at du kan veksle mellom de to (fire) nivåene som gjør at Vipps blir det beste valget.

Abonnement med fri bruk av data (ringe, sms, mms, og data)

Det er nå komme flere og flere abonnement som inneholder fri bruk av data. Felles for dem er at hastigheten settes ned til 3 mbit/s når databruken har nådd har nådd 100 GB.

Chilimobil Fri Data Standard er det billigste abonnementet, med en månedspris på 349 kroner. Dette abonnementet har en hastighet på 10 mbit/s. 

For abonnement med mye høyere hastighet er disse to abonnementene billigst: Chilimobil Fri Data Max og Happybytes Fri Data + har en månedspris på 398 kroner Hastigheten er opptil 200 mbit/s for Chilimobil, og opptil 1000 mbit/s for Happybytes. Det er fri hastighet opp til 100 GB for Chilimobil, 108 GB for Happybytes.

Her kan du se en oversikt over mobilabonnement med fri bruk av data.

Tilgjengelighetstelefon

Hvis du skal ha en tilgjengelighetstelefon bør ikke den ha et abonnement som koster noe i det hele tatt. I stedet for betaler du bare for bruken. Det avgjørende er da hvilken pris du betaler for bruken.

For at det skal lønne seg med et slik abonnement kan du ikke ringe for mer enn maks 3 timer i måneden (da er eventuelle SMS og MMS ikke tatt med).

One Call Kontant
One Call Kontant er en av de to billigste. Du betaler 39 øre i oppstart, 39 øre per ringeminutt, 29 øre per SMS, og 1,59 øre per MMS. For data betaler du 1,89 kroner per MB. Du fyller opp kontantkortet på nett.

Talkmore Forhåndsbetalt
Du betaler 39 øre i oppstart, 39 øre per ringeminutt, 34 øre per SMS, og 99 øre per MMS. For data betaler du 1,89 kroner per MB.

Det er altså en svært liten forskjell mellom disse to alternativene.

Abonnement med fri bruk, og svært lite eller ingen data

Her kan man like så godt bruke Pluss Mobil med 0,5 GB data. Dette abonnementet har samme pris som abonnementene uten data.

Andre abonnement som har null i data og fri bruk (som er litt dyrere):

  • GE Energi Ringe
  • Norgesenergi 0 GB
  • Telia Kontantkort

Familieabonnement

Det er flere mobilselskaper som tilbyr fordeler for familien på en eller annen måte.

Men det er bare to som er interessante. Dette er familieabonnementene til OneCall og Talkmore. På disse abonnementene kjøper du inn en felles datamengde. Kjøper du 20 GB for to, blir det 10 GB per person, er det for tre blir det 10 GB per person osv.

OneCall er noe billigere enn Talkmore.

Det er billigere jo flere som er i familieabonnementet. Det er litt dyrere å bruke familieabonnementet når det er to når man sammenligner med det billigste abonnementet. Men det blir billigere når det er tre eller flere. Det må også tas i betraktning at det er en fordel at du kan fordele datamengden mellom familiemedlemmene. Dette gir en mer optimal utnyttelse. Og det gjør det egentlig enda litt billigere med familieabonnement.

 

Markedsoversikter:

Mobilabonnement sortert alfabetisk
Oversikt som viser alle mobilabonnementene sortert alfabetisk. Den viser priser, antall inkluderte GB, og hastighet.

Mobilabonnement - sortert etter antall GB inkludert
Her finner du prisdetaljer på alle aktuelle mobilabonnement. Oversikten er sortert etter hvor mye data som er inkludert i abonnementet.

Mobilabonnement med fri data
Det er en rekke mobilabonnement som inneholder fri bruk av data. Her er oversikten over dem