Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Her ser du hvor mye gunstigere boliglån for unge er i forhold til vanlige boliglån, i de enkelte bankene.

Standarden er at du er ung til du er 33 år. En annen standard er at betingelsene gjelder opp til 85 prosent av markedsverdi. Dette er en fordel, men gjelder altså for alle bankene. Dette blir derfor ikke nevnt under hver enkelt bank.

Her har vi tatt med kommentarer for alle større banker, og banker som ellers er blant de gunstigste på boliglån.

Smarte Penger tester: Dette er de beste boliglånene nå

Guide til boliglån

Her finner du renteoversikten på vanlige boliglån.

Her finner du renteoversikten for boliglån for unge.

Her finner du renteoversikten for Grønne boliglån

Kommentarer til de enkelte bankene:

Akademikerne - Danske Bank
Dette er avtalen Akademikerne har med Danske Bank. Den laveste renten gis opp til 80 prosent av markedsverdi. Etableringsgebyret er null. Renten bestemmes av sikkerheten.

Bjugn Sparebank
Den laveste renten gis opp til 60 prosent av markedsverdi. Det går renteskiller ved 2 millioner og 3 millioner kroner. Ved passering av 2 millioner blir renten 0,30 prosentpoeng lavere. Ved passering av 3 millioner kroner blir renten ytterligere 0,25 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 60 prosent av markedsverdi Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

BN Bank
Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 4 millioner kroner, renten går da ned med 0,2 prosentpoeng. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

BOB - SpareBank 1 SR-Bank
Dette er avtalen Boligbyggelaget BOB har med SpareBank 1 SR-Bank. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 2 millioner kroner, renten går da ned med 0,2 prosentpoeng. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Boligkreditt
Boligkreditt er en del av Sparebanken Øst. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er ingen etableringsgebyr eller termingebyrer. Renten bestemmes av sikkerheten.

Bulder Bank
Bulder Bank er en del av Sparebanken Vest. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er ingen etableringsgebyr eller termingebyrer. Renten bestemmes av sikkerheten.

Siden Bulder Bank er en del av Sparebanken Vest, mottar kunder i Bulder Bank kundeutbytte. I 2022 (utbetalt i 2023) var kundeutbyttet på 0,27 prosent. Det gis ikke utbytte på den delen av lånet som er over 2 millioner kroner (4 millioner for ektefeller /samboere).

Danske Bank
Det er et renteskille ved 2 millioner kroner, renten går da ned med 0,15 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 80 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis.

Din Bank
Din Bank er en del av Sparebanken Øst. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 2 millioner kroner, renten går da ned med 0,37 prosentpoeng. Det er ingen etableringsgebyr eller termingebyrer. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

DNB
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,2 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,14 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis. 

DNB Boligbyggelag (Bate, NOBL, TOBB, USBL)
Den laveste renten gis opp til 85 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 4 millioner kroner, renten går da ned med 0,10 prosentpoeng. Renten bestemmes av sikkerheten.

DNT - Lom & Skjåk Sparebank
Dette er en avtale Den norske Turistforening har med Lom & Skjåk Sparebank. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 1 million kroner, renten går da ned med 0,40 prosentpoeng. Renten bestemmes av sikkerheten.

Fana Sparebank
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Handelsbanken
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis.

Himla Banktjenester
Himla Banktjenester er en del av Fana Sparebank. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Det er ingen etableringsgebyr eller termingebyrer. Renten bestemmes av sikkerheten.

Siden Himla er en del av Fana Sparebank mottar kunder i Himla kundeutbytte. I 2022 (utbetalt i 2023) var kundeutbyttet på 0,25 prosent. Det gis ikke utbytte på den delen av lånet som er over 2 millioner kroner (4 millioner for ektefeller /samboere). 

Huseiernes Landsforbund - Storebrand
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Juristforbundet - Handelsbanken
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Kassa
Kassa er drevet av Oslo Pensjonsforsikring, og er nå åpen for alle. Foreløpig kan du bare refinansiere i Kassa. I løpet av året vil du også kunne låne til kjøp av ny bolig.

KLP Banken
For å få lån må du ha tilknytning til KLP. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 1,5 millioner kroner, renten går da ned med 0,25 prosentpoeng. Renten bestemmes av sikkerheten. Ikke-medlemmer får 0,20 prosentpoeng høyere rente.

Landkreditt
Det går renteskiller ved 1 million og 2 millioner kroner. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Ved passering av 1 million blir renten 0,4 prosentpoeng lavere. Ved passering av 2 millioner kroner blir renten ytterligere 0,40 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

LOfavør - SpareBank 1 SMN
Dette er en av de to landsdekkende avtalene LOfavør har. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Det er et renteskille ved 1 million kroner, renten går da ned med 0,20 prosentpoeng. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

LOfavør - SpareBank 1 Østlandet
Dette er en av de to landsdekkende avtalene LOfavør har. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Banken utbetaler kundeutbytte. Maksimalt grunnlag for privatpersoner er 2 millioner kroner både på innskudd og utlån. Hvis to låner sammen, er maksgrunnlaget 4 millioner kroner. Sist år ble det utbetalt et kundeutbytte på 0,16 prosent (opp til grensen). Et lån fikk dermed tilsvarende lavere rente, innskudd tilsvarende høyere. Kundeutbytte er avhengig av bankens resultat.

NITO - Nordea
Avtalen NITO har med Nordea gir samme rente som medlemmer i Nordea Premium har. Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av 2 millioner blir renten 0,10 prosentpoeng lavere. Ved passering av 4 millioner kroner blir renten ytterligere 0,04 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis. 

Nordea
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av 2 millioner blir renten 0,25 prosentpoeng lavere. Ved passering av 4 millioner kroner blir renten ytterligere 0,14 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis. 

NORDirekte (Skagerak Spb)
Det er et renteskille ved 2 millioner kroner, renten går da ned med 0,10 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Nybygger.no
Nybygger.no er en del av Sparebanken Øst. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Det går et renteskille ved 4 millioner korner, da går renten en med 0,04 prosentpoeng. Minste lånebeløp er 2 millioner kroner, og høyeste lånebeløp er 5 millioner kroner. Renten bestemmes av sikkerheten.

OBOS-banken
Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten. Renten gjelder for medlemmer av OBOS. Ikke-medlemmer får 0,15 prosentpoeng høyere rente.

Oslo Pensjonsforsikring
For å få lån i Oslo Pensjonsforsikring må du ha tilknytning. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Sandnes Sparebank
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Banken utbetaler kundeutbytte. Maksimalt grunnlag for privatpersoner er 2 millioner kroner både på innskudd og utlån. Hvis to låner sammen, er maksgrunnlaget 4 millioner kroner. Sist år ble det utbetalt et kundeutbytte på 0,25 prosent (opp til grensen). Et lån fikk dermed tilsvarende lavere rente, innskudd tilsvarende høyere. Kundeutbytte er avhengig av bankens resultat.

Sbanken
Det går et renteskille ved 2 millioner Ved passering av to millioner blir renten 0,1 prosentpoeng lavere.  Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Soknedal Sparebank
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 Hallingdal Valdres
Det er et renteskille ved 4 millioner kroner, renten går da ned med 0,20 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 85 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 Lom & Skjåk
Det er et renteskille ved 1,5 millioner kroner, renten går da ned med 0,45 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 Nord-Norge
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,15 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,20 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 SMN
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,20 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,20 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 SR-Bank
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,25 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,15 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 Sørøst-Norge
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,35 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,10 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 85 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

SpareBank 1 Østlandet
Det går renteskiller ved 2 millioner og fire millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,20 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,20 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Banken utbetaler kundeutbytte. Maksimalt grunnlag for privatpersoner er 2 millioner kroner både på innskudd og utlån. Hvis to låner sammen, er maksgrunnlaget 4 millioner kroner. Sist år ble det utbetalt et kundeutbytte på 0,16 prosent (opp til grensen). Et lån fikk dermed tilsvarende lavere rente, innskudd tilsvarende høyere. Kundeutbytte er avhengig av bankens resultat.

Sparebanken Sogn og Fjordane
Det er et renteskille ved 2 millioner kroner, renten går da ned med 0,25 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis. 

Sparebanken Sør
Det går renteskiller ved 1 million kroner, 2 millioner krone, og 4 millioner kroner. Ved passering av 1 million kroner blir renten 0,15 prosentpoeng lavere. Ved passering av 2 millioner kroner blir renten ytterligere 0,31 prosentpoeng lavere. Ved passering av 4 millioner kroner blir renten ytterligere 0,04 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Sparebanken Vest
Det går renteskiller ved 2 millioner og 4 millioner kroner. Ved passering av to millioner blir renten 0,26 prosentpoeng lavere. Ved passering av fire millioner kroner blir renten ytterligere 0,15 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Sparebanken Øst
Det er et renteskille ved 3 millioner kroner, renten går da ned med 0,20 prosentpoeng. Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten er individuelt bestemt, og kan både være høyere og lavere enn den som oppgis. 

Statens Pensjonskasse
Den laveste renten gis opp til 80 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Du må ha tilknytning til Statens Pensjonskasse for å få lån der. Disse kan få lån:
- Yrkesaktive medlemmer i Statens Pensjonskasse
- Pensjonister i Statens Pensjonskasse
- Statsråder og stortingsrepresentanter

Du kan låne inntil 2.300.000 kroner. Er dere to som kjøper bolig sammen og dere er begge medlemmer av SPK, kan dere låne til sammen 4.600.000. Det stilles heller ikke krav til 1. prioritet så fremt lånet i SPK kommer innenfor 80 prosent av låneverdien. Dette betyr at et annen långiver kan stå foran hvis du trenger mer enn den maksimale belåningen i SPK.

Renten på lån i SPK skal følge normrenten. Denne kan justeres inntil seks ganger årlig. Renten blir fastsatt på grunnlag av boliglån på 1,5 millioner kroner, som ligger innenfor 50 prosent av markedsverdi der utvalget består av de fem billigste.

Storebrand
Det går renteskiller ved 1 million kroner, 2 millioner kroner, og 4 millioner kroner. Ved passering av 1 million kroner blir renten 0,40 prosentpoeng lavere. Ved passering av 2 millioner kroner blir renten ytterligere 0,30 prosentpoeng lavere. Ved passering av 4 millioner kroner blir renten ytterligere 0,20 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 70 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

Sunndal Sparebank
Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Sykepleierforbundet - DNB
Den laveste renten gis opp til 75 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Unio - Nordea
Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.

Valdres Sparebank
Det går renteskiller ved 1 million og 2 millioner kroner. Ved passering av 1 million blir renten 0,20 prosentpoeng lavere. Ved passering av 2 millioner kroner blir renten ytterligere 0,30 prosentpoeng lavere. Den laveste renten gis opp til 85 prosent av markedsverdi. Renten som oppgis er den laveste som tilbys, men den er individuelt bestemt.

YS - Nordea
Den laveste renten gis opp til 50 prosent av markedsverdi. Renten bestemmes av sikkerheten.