I et rammelån kan du låne opp til en viss grense, uten at du har en fast tilbakebetalingsplan.

De mest vanlige navnene på dette lånet er Fleksilån, Boligkreditt, og Rammelån.

Du får en låneramme opp til en viss verdi av boligen. Etter Finanstilsynet regler er 60 prosent belåning maksimal grense ved rammelån (lån uten avdrag).

Hvis boligen din for eksempel er verdt tre millioner kroner, kan du da få en låneramme på maksimalt 1,8 millioner kroner. Du betaler kun renter av den kreditten du til enhver tid bruker.

Se hvordan rammelånet virker med rammelånskalkulatoren.

Meget fleksibelt

Rammelån er det mest fleksible lånet du kan ha. Du velger selv hvor mye av rammen du bruker.

Du bestemmer selv til enhver tid hvor mye du skal innbetale til lånekontoen din. Noen banker har som krav at du skal innbetale rentekostnaden på lånekontoen. Andre har ikke noe krav om dette. I praksis spiller dette ingen rolle, siden du likevel kan disponere fritt innenfor lånerammen.

Kommer du opp til rammen, må du uansett innbetale rentedelen siden du ikke har noe mer å gå på.

Les: Lag egne nedbetalingsavtaler på rammelån

Det mest vanlige er at du kan overføre penger mellom lånekontoen og brukskontoen i nettbanken. I noen tilfeller må du ringe banken for å ta ut mer penger, noe som er mer upraktisk.

Kan brukes som sparekonto

Dette betyr at du kan sette all overskuddslikviditet inn på lånekontoen, og få høyere rente enn du kunne fått på høyrentekonto. Hvis du har en reserve i form av en låneramme, trenger du heller ikke ha noe særlig reserve på en høyrentekonto.

Ulemper

Hvis vi skal snakke om ulemper med denne typen lån går dette nettopp på fleksibiliteten. I de tilfellene der det ville vært fornuftig å nedbetale en del av lånet, gjør denne låneformen det enklere å kutte dette. Problemet kan altså være at du lettere bruker mer penger i dag enn det du burde gjort. Vi kan si at rammelån er frihet under ansvar.

En annen ulempe er at rammelån normalt er litt dyrere enn vanlige nedbetalingslån. Både den nominelle renten og termingebyrene er gjerne litt høyere. Hvis du likevel skal nedbetale dette lånet jevnt, er det dermed ingen grunn til å ha et rammelån, da er det bedre med et vanlig nedbetalingslån.

 

Sjekk rentebetingelsene:

Finn billigste boliglån
Boliglånkalkulatoren viser de beste og de største långiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Rammelån - renteoversikt
Oversikt som viser alle rammelånene som tilbys av bankene.

Les mer om lånetyper:

Lag egne nedbetalingsavtaler på rammelån

Typer lån - hva skal du velge

Hvilket lån skal du nedbetale først?

Annuitetslån og serielån

Lån med fondssparing

Trapperentelån

Valutalån

Kalkulator:

Rammelånskalkulator
Kalkulatoren viser deg hva rammelånet koster deg, og hvor lang tid det tar før det rammen er brukt opp med gitte forutsetninger.