Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Forbrukslån er lån uten at det tas noen form for sikkerhet. Renten er høy, men det er svært store forskjeller mellom de forskjellige långiverne.

Siden forbrukslån gis uten sikkerhet, er renten høy på denne lånetypen. Slike usikrede lån gis fra 1.000 kroner helt opp til 600.000 kroner.

De senere årene har det kommet en rekke nye banker og finansieringsselskaper som satser spesielt på denne typen lån. Det er derfor mange långivere å velge mellom i dette markedet.

Forbrukslån kan gis av alle banker. De fleste av dem gir først og fremst lån til egne kunder, og er ikke særlig åpne for andre.

Vanlige forbrukslån, også kalt usikrede lån gis som gjeldsbrevlån med en fast nedbetalingsplan. Dette gis som annuitetslån. Ved opptak av lånet må du stort sett betale et etableringsgebyr, og månedlige termingebyrer.

Dette koster forbrukslån

Har du et stort forbrukslån til en høy forbrukslånsrente kan dette lånet virkelig koste deg mye. Lånet du for eksempel 500.000 kroner til 14 prosent rente med nedbetaling over 15 år, koster dette deg over 500.000 kroner i rentekostnad. Da er rentefradraget tatt hensyn til. I tillegg skal lånet på 500.000 kroner tilbakebetales. Det betyr at det koster omtrent 3 gjennomsnittlige årslønner etter skatt å ta opp dette lånet.

I Så mye koster et forbrukslån kan du se hva et forbrukslån koster på forskjellige lånebeløp og rentesatser.

Du kan også beregne denne typen lån med Forbrukslånskalkulatoren. Den viser deg hva forbrukslånet eksakt har kostet deg i renter og gebyrer, der skattebesparelsen er tatt hensyn til.

Renten på forbrukslån

Forbrukslån gis på smålån (som er ekstremt dyre) fra 1.000 kroner og oppover. Maksimalt lån avhenger av hvilket marked långiveren satser på. For flertallet varierer det maksimale lånet fra 100.000 kroner til 600.000 kroner.

De aller fleste långiverne opererer med et stort intervall renten ligger på. De oppgir både høyeste og laveste renten. I tillegg oppgis det normal rente, som de er pålagt å opplyse om på sine nettsider.

Rentene som oppgis ligger i området fra 7 prosent til 25 prosent. En normalrente ligger i gjennomsnitt på 13 prosent.

I denne oversikten kan du se de viktigste vilkårene på de aktuelle forbrukslånene.

Finn billigste forbrukslån

Siden renten fastsettes individuelt kan man ikke sette opp en liste over forbrukslånene og peke ut hvem som er billigst. Du må søke flere steder for å få et konkret tilbud. Deretter velger du det beste tilbudet. Da er det viktig å søke på de stedene det er mest sannsynlig at du får det billigste forbrukslånet.

For å få en god indikasjon på hvem som kan være blant de billigste kan du se på den vanligste renten

Les mer om hvordan du finner det billigste forbrukslånet.

Sjekk rentene med Finn billigste forbrukslån. Der kan du velge å se på normalrenten, og rangere forbrukslånene etter det.

Hvis du har pantesikkerhet

Har du muligheten til å ta pant i eiendom vil dette alltid lønne seg fremfor å ta opp et forbrukslån. Renten på boliglån ligger langt under den gunstigste renten du kan få på forbrukslån.

Selv om du finansierer noe forbrukspreget, og baker det inn i boliglånet, trenger du ikke nedbetale hele lånet med den opprinnelige løpetiden. Låner du for eksempel 200.000 kroner kan du regne ut hva dette vil koste med en nedbetalingstid på for eksempel 4 år. Dette kan du gjøre med annuitetslån-kalkulatoren. Med en rente på 2,5 prosent vil dette gi et terminbeløp på 10.375 kroner. Dette legger du ganske enkelt til terminbeløpet du betaler på boliglånet i dag.

Du kan også betale inn ekstra ved jevne mellomrom (for eksempel årlig). For å sjekke rentene på boliglån kan du bruke kalkulatoren Finn billigste boliglån.

Anbefalinger fra Smarte Penger på forbrukslån

Rådene for hvordan du skal sikre deg det billigste forbrukslånet.

Dette er Smarte Penger anbefalinger på valg av forbrukslån

Kredittscore og forbrukslån

I en kredittrating tildeles alle en kredittscore (poeng). Dette er en metode som brukes for å sjekke om kunden kan forventes å gjøre opp for seg.

En høy kredittscore kan gi deg lavere rente på lån. Dette brukes på forbrukslån, der denne ratingen er med på å bestemme hvilket rentetilbud du skal få.

Les mer om kredittscore.

Se hvordan kredittscoren din kan beregnes med Kredittscore-kalkulatoren.

Refinansiering av forbrukslån

Har du ett eller flere forbrukslån og/eller kredittkortgjeld, kan det være mye å spare på å samle disse lånene inn i et lån.

Det kan være mange finansinstitusjoner som kan gi deg et klart bedre tilbud enn det du har i dag.

Les mer om refinansiering av forbrukslån.

For å se hvor mye du kan spare på å samle flere smålån inn i ett kan du bruke Lånesamlingskalkulatoren.

Her får du forbrukslån

Det er tilsynelatende mange steder du kan få forbrukslån. Men de fleste nettstedene er formidlere (finansagenter), eller nettsteder som inneholder søkeknapper til andre formidlere eller tilbydere av forbrukslån.

I «Finn billigste forbrukslån» kan du se hvilke aktører det er på dette markedet, og hvilke renter de har.

Vi har laget flere oversikter som viser deg hva du finner i markedet for forbrukslån:

Långiverne som tilbyr forbrukslån
Oversikten viser de viktigste vilkårene på lånene fra finansselskapene som tilbyr forbrukslån. Det er altså her du tar opp lånet.

Långivere som tilbyr små forbrukslån
Dette er forbrukslån som er små og skal tilbakebetales raskt eller forholdsvis raskt.

Formidlere av forbrukslån
Dette er et utvalg selskaper som er formidlere av forbrukslån. Dette er finansagenter for eut utvalg finansinstitusjoner.

Nettsteder som handler om forbrukslån
Disse nettstedenes mål er å få deg til å trykke på en av søkeknappene for forbrukslån. Dette gjøres ofte i form av "tester" som rangerer forskjellige forbrukslån..

Alternativene til forbrukslån

Det er et par alternativer på forbrukslån som er mest aktuelle på mindre lånebeløp. Lån via kontokreditt og kredittkort gis som en låneramme, som du kan disponere fritt.

Du kan søke om en kontokreditt i tilknytning til lønnskontoen. Da får du en ramme som du kan bruke opp til denne rammen, for eksempel 30.000 kroner. Dette har lett for å bli en mer permanent kreditt, ved at rammen i praksis blir nullpunktet for kontoen.

Hvis du kan betale tilbake lånet raskt kan kredittkort være bedre. Renten er høy, den varierer fra 12 til 22 prosent. Fordelen er at det ikke er noe etableringsgebyr, eller termingebyr.

Les mer om dette: Forbrukslån eller kredittkort

Problemet med forbrukslån

Selv om renten på forbrukslån ofte er skyhøy, er det ikke renten som er hovedproblemet for mange. Problemet er at lånet skal tilbakebetales på kort tid, og dermed blir selve avdragene svært høye per måned. På kortsiktige lån vil ikke renten utgjøre så stor andel selv med 20 prosent rente. På et lån på 50.000 kroner, med tre års nedbetaling vil renter og termingebyrer (85 kroner per måned) summere seg til 19.954 kroner (14.965 kroner etter skatt).

Det har også vært mulig å få for mye lån ved at man i praksis har kunnet får mer lån enn det som er forsvarlig.

Kortsiktige kreditter er svært dyre lån, men brukt på riktig måte, er det ikke noe galt i å ta opp et slikt lån. Betaler du ned slike lån raskt, blir ikke summen av renter og gebyrer du har betalt så høy. Problemet kommer hvis du begynner å få mange av denne typen smålån. Hvis du kommer i den situasjonen at du må betale et kredittkort med et annet kredittkort er du på vei inn i problemene. Selv om renten er høy, er det gjerne ikke dét som knekker deg, men det faktum at forbrukslån skal tilbakebetales på kort tid.

 

Les mer om forbrukslån:

Slik finner du det billigste forbrukslånet

Refinansiering av forbrukslån

Dette må du vurdere ved låneopptak

Forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp

Forskrift til forbrukslån

Guide til kredittkort

Markedsoversikter:

Finn billigste forbrukslån
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på långiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Forbrukslån - Finansportalen
Denne oversikten viser alle forbrukslån som er registrert på Finansportalen.

Finn beste kredittkort
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Kalkulatorer:

Forbrukslånkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du se hva effektiv rente er på forbrukslånet. Og eksakt hva det vil koste å ta opp forbrukslånet i kroner etter skatt i løpet av låneperioden.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Kredittscorekalkulator
Dette er en forenklet kredittscore-modell, der du selv kan teste hva din kredittscore er. Den tar hensyn til inntekt, alder, antall bosteder, inkassosaker og betalingsanmerkninger.

Kredittkortnedbetalingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar før kredittkortgjelden er nedbetalt, og hva du totalt må tilbakebetale.