Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det tryggeste ved privatkjøp er å unngå forhåndsbetaling, og heller betale kontant når du får varen.

Det vanlige er at kjøper betaler det som var gjengs pris da kjøpsavtalen ble gjort.

I dag gjøres mange privatkjøp over nettet, og ofte gjøres handelen med noen som bor på en annen kant av landet. Nå har også betalingsløsninger som Vipps kommet som gir deg en der og da betaling.

Les også: Privatkjøp og rettigheter

Private nettkjøp

I slike tilfeller blir naturligvis kontantkjøp vanskelig å gjennomføre, men du bør så langt det er mulig unngå forhåndsbetaling. Det finnes en del svindlere på nettet, og mange har opplevd å betale uten å se noe til varen de har betalt for.

Vær spesielt obs hvis du kommer over et tilbud som virker for godt til å være sant.

Vær også veldig forsiktig med å oppgi informasjon som kortnummer, personnummer og lignende til selger, selv om de skulle spørre om dette.

Bankremisse

Bankremisse har med god grunn vært populært betalingsmiddel ved kjøp av bil. En bankremisse er en sjekk, men har en vesentlig forskjell. Den må kjøpes for penger av bankkunden, dermed garanterer banken at det er dekning for en slik sjekk.

Den kjøpes i banken og må innløses i banken. En krysset bankremisse er kun gyldig for utbetaling til den personen den er utstedt til, altså navnet på mottaker som er fylt inn på sjekken. Man krysser den ved å påføre to diagonale streker på remissens forside.

Trygg betaling

Enkelte nettsteder, slik som Finn.no, kan ha en betalingsordning som gjør kjøp mellom privatpersoner tryggere. Finn betalingsgaranti fungerer for eksempel slik at pengene sender fra kjøper til selger via den sikre tredjeparten Payex.

Nærmere bestemt gjøres dette trygt ved at selger får beskjed om at kjøper har betalt inn penger til Payex, og kan dermed sende varen til kjøper. Dersom kjøper mener at produktet samsvarer med annonsen, og ikke klager innen 10 dager, sender Payex pengene til selger. Paypal er en annen sikker og utbredt betalingsmåte.

Som nevnt er dette ett eksempel på hvordan et privat nettkjøp kan foregår i trygge former, men uansett hvordan du velger å gjøre dette, bør du altså ta visse forholdsregler.

 

Se også:

Privatkjøp og rettigheter

Klage på varekjøp

Klage på utenlandskjøp

Slik klager du på en vare

Klagefrister

Disse rettighetene gir forbrukerkjøpsloven deg

Kjøpsloven