Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Russetiden kan fort bli en dyr fornøyelse, ofte dyrere enn forventet. Det er lurt å være bevisst på dette i god tid før russetiden starter, og planlegge hvordan du skal skaffe tilstrekkelig med penger. Unngå bruk av kredittkort og betalingsutsettelser – det kan gjøre russetiden enda dyrere! Hvis du velger å betale med kredittkort og utsetter betalingen, kan det bli vanskeligere å passe på at du ikke bruker mer enn du har råd til. Spar heller opp det du trenger på forhånd.

Russebuss / -bil

Mange ønsker å ha russebuss eller -bil. Det er viktig å ha en kjøpekontrakt som sier noe om ansvarsfordeling mellom kjøper og selger, og eventuelle mangler ved bussen/bilen. Uten kontrakt risikerer dere å sitte igjen med dyre verkstedsregninger selv om selger kanskje kjente til feilen. Det er også lurt å ha en internkontrakt som alle medlemmene på bussen/bilen skriver under på. Da sikrer dere at alle medlemmene forplikter seg til å betale sin del av utgiftene.

Russeklær

Russeklær og annet utstyr bestilles gjerne allerede i starten av skoleåret. De fleste utstyrsleverandørene tilbyr i dag flere betalingsmåter. Det tryggeste er å velge den betalingsløsningen som gjør at du ikke må betale for varene før du har fått disse tilsendt. Dersom du velger å betale på forskudd, risikerer du å miste pengene dine dersom leverandøren for eksempel går konkurs før russeutstyret blir sendt ut.

Har du råd til å være russ?

Russetiden kan fort bli dyr dersom du skal kjøpe klær, delta på ulike arrangementer og særlig hvis du vil være med en russebuss eller –bil.

Det er smart å begynne planleggingen tidlig, gjerne mens du allerede går i 1.klasse. Sett opp et budsjett for hvor mye du tror du kommer til å bruke i russetiden. Det er ikke uvanlig å bruke 12.000 kroner i russetiden. Hvor mye må du da spare hver måned, hvis du trenger dette beløpet om 2 år?

Spare til russetiden-kalkulator:

Hvor mye penger må du ha høsten i 3.klasse?

Du begynner å spare i 1.klasse – hvor mye må du da spare hver måned? ( 24 måneder)

Du begynner å spare i 2.klasse – hvor mye må du da spare hver måned? (12 måneder)

Gå til russekalkulatoren.

Økonomitips for russetiden:

Her finner du noen økonomips:

Ung.no: Økonomitips for russen

Forbrukerombudet: Gode russeråd