Det er en del formaliteter når du skal selge bilen som for eksempel kontrakt og salgsmelding.

Dette er formalitetene du må ordne i forbindelse med salg av bruktbil.

Kontrakten

Du bør alltid skrive en kontrakt ved salg av bilen. Få med deg så mye som mulig i kontrakten om hva du har opplyst om bilen. Har du fortalt om feil må dette også inn i kontrakten, slik at dette ikke kan bli til en tvist senere.

Biler selges normalt med forbehold som «selges som den er». Men selv om du tar dette forbeholdet må opplysningsplikten overholdes.

Her kan du laste ned en kjøpekontrakt på bruktbil fra NAF.

Du finner også en rekke kontakter på Forbrukerrådets nettsider, blant annet Kjøp av bruktbil.

Salgsmelding

Salgsmeldingen (melding om eierskifte) kan leveres på nettet. Som selger begynner du med å en salgsmelding til kjøper via Din Side. Her trenger du navn, personnummer og mobilnummer til kjøper først. Kjøper må deretter logge inn på Din side og godkjenne salget.

Salgsmeldingen skal fylles ut av både tidligere og ny eier, og leveres eller sendes en av trafikkstasjonene til Statens Vegvesen.

Selger er ansvarlig for at vognkortet del 2 blir innlevert. Denne må være mottatt av trafikkstasjonene før bilen kan omregistreres.

Etter at salgsmeldingen er registrert, er det den nye eieren som får tilsendt årsavgiften, bompengekrav og eventuelle bøter.

Omregistrering

Når biler selges privat er det normalt kjøper som betaler dette. Men du er fri til å avtale noe annet.

Selv om salgsmeldingen er ordnet er det noe som må ordnes

Les mer om omregistreringsavgift.

Betalingen

Godta aldri at bilkjøper skal skylde deg hele eller deler av kjøpesummen. Det kan både være dyrt og vanskelig å inndrive beløpet.

Hvis det er lån på bilen er det sikrest for kjøper at deler av kjøpesummen betales rett inn på lånet, slik at dette blir innfridd i sin helhet. Kjøper kan samtidig få en bekreftelse på at heftelsen blir slettet ved innbetalingen av lånet.

Det finnes flere måter å gjennomføre oppgjøret på:

Nettbank: Betaling i nettbank brukes av mange. Hvis du har en ordning med straksbetaling i nettbanken kan pengene være på konto umiddelbart hvis begge har konto i samme bank. Hvis du legger inn betaling i nettbanken vil ofte ikke beløpet bli trukket før neste kjøring. En risiko er da at denne betalingen blir trukket tilbake av betaleren før betalingen kjøres..

Bankremisse: Et annet alternativ er å ta med en bankremisse på kjøpesummen. Denne kan bestilles i banken av kjøper, og innløses i banken av selger. Denne er mer upraktisk ved at du må møte opp i banken for å ordne dette. Bankene tar et visst gebyr for dette.

Vipps: Dette er den mest praktiske overføringsformen. Ulempen er at det koster 1 prosent av beløpet (over 5.000 kroner). Dette er den nest dyreste overføringsformen.

Kontanter: Kan også være aktuelt der kjøpesummen for bilen er svært lav, Passer ikke ved litt større beløp.

FINN Trygg Betaling: Dette er en egen betalingsløsning på Finn.no (forutsetter annonse på FINN). Maksimalbeløpet er bare på 50.000 kroner. Her settes kjøpesummen inn på en konto, som ikke frigis til selger før det formelle er avklart. Denne ordningen koster 2,5 prosent av beløpet. Dette er den dyreste overføringsformen.

Les mer om denne betalingsgarantien her.

Trafikkforsikringsavgift

Fra 1.januar 2018 erstattes årsavgiften av en trafikkforsikringsavgift. Denne gjør det enklere ved kjøp og salg av bruktbil. Du betaler bare trafikkforsikring for de dagene du eier bilen i løpet av året.

Les mer om trafikkforsikringsavgift.

Oppsigelse av forsikring

Husk å si opp bilforsikringen fra den dagen den er registrert på kjøperen.

 

Les også:

Salg av bruktbil

Hvor mye bør du bruke på bil

Selge bilen på Finn eller gjennom bilforhandler?

Skal du kjøpe ny eller brukt bil?

Privatleie av bil

Bruktbilpriser

Kalkulatorer:

Bilkostnadskalkulator brukt bil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bruktbil. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil. Kalkulatoren kan også beregne sannsynlige reparasjonsutgifter ut fra bilklasse og kjørelengde.

Bilkostnadskalkulator ny bil
Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på ny bil. Her finner du felter for alle kostnadskomponenter på bil. Kalkulatoren kan også beregne sannsynlige reparasjonsutgifter ut fra bilklasse og kjørelengde.

Bilmodellvalgkalkulator
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye du kan spare på gå én bilmodellklasse ned.

 

Privatleie av bil - kalkulator
Kalkulatoren sammenligner kostnadene ved å leie eller eie bilen over en treårsperiode.

Bilkollektivkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du kan spare på å gå inn i et bilkollektiv, istedet for å eie bilen selv.