BankID er en personlig legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet.

Det finnes to typer BankID på markedet i dag; banklagret BankID og BankID på mobil.  Dersom du har BankID på mobil, er din BankID lagret på mobilens sim-kort. Les mer om BankID på mobil lenger ned.

Hvis du har banklagret BankID bruker du ditt fødselsnummer, et engangspassord og det personlige passordet du har valgt for å få tilgang til din BankID. For BankID på mobil bruker du mobilnummer, fødselsdato og en selvvalgt pinkode.

Bankene har ulike typer enheter for engangspassord. Bankene har blant annet operert med kort med forhåndstrykte koder, en elektronisk kodekalkulator eller kodebrikke som genererer sikkerhetskoder eller et kort med kortleser.

Før du får bankID må du legitimere deg ovenfor banken. Det kan utstedes fra du er 15 år.

Elektronisk legitimasjon

BankID kan brukes som elektronisk legitimasjon. For eksempel når en kunde skal identifisere seg for pålogging til nettbanken. BankID kan også benyttes til signering, for å lage en personlig underskrift. Kunden kan dermed inngå en avtale med et BankID brukersted og signere dokumenter på nettet. En elektronisk signatur med BankID er like bindende som en håndskrevet signatur på papir.

I dag er det også vanlig å at du må bruke din BankID når du gjør kjøp i nettbutikker, slik at du kan være tryggere på at handelen går sikkert for seg.

BankID er utviklet for å kunne benyttes i e-tjenester fra næringslivet, offentlig forvaltning, bankene og annen forretningsdrift i åpne nett. Det kan brukes av alle personer og bedrifter som har et kundeforhold i en norsk bank.

BankID på mobil

Med BankID på mobil kan du logge deg på i nettbanken uten kodeenheten. Du kan når som helst og hvor som helst logge deg på, for mobilen er alltid med.

Foreløpig er det kun noen banker og mobiloperatører som tilbyr denne tjenesten, men stadig flere vil få muligheten til å bruke BankID på mobil.

Gå til banken din og logg deg inn i nettbanken. Finner du ut at du har muligheten til å få BankID på mobil i din bank - og med din teleoperatør - kan du bestille tjenesten i løpet av et par minutter.

 

Se også:

Nettbank

Betalingsformidling

Guide til brukskonto

Les mer på andre nettsteder:

BankID
Nettsiden til bankID