Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

BankID er en personlig legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet.

BankID er utviklet for å kunne benyttes i e-tjenester fra næringslivet, offentlig forvaltning, bankene og annen forretningsdrift i åpne nett. Det kan brukes av alle personer og bedrifter som har et kundeforhold i en norsk bank.

Ved hjelp av din BankID kan du elektronisk signere avtaler, dokumenter, kontrakter og lignende.

For å få BankID må du identifisere deg med pass i banken. Dermed kan de ulike tjenestene som bruker BankID være sikre på at du er den du utgir deg for å være.

Det finnes to typer BankID på markedet i dag:

Bruker du BankID på PC ligger sertifikatet til din personlige elektroniske identitet sikkert lagret i banken. Du må derfor taste passord og engangskode for å bruke BankID.

I BankID på mobil ligger sertifikatet lagret i ditt SIM-kort. Det er derfor tilstrekkelig å taste PIN-kode for å bruke BankID på mobil. BankID på mobil kan bestilles i nettbanken.

Sikkerheten regnes som likeverdig på disse to alternativene.

Her kan BankID brukes

BankID kan brukes som elektronisk legitimasjon. For eksempel når en kunde skal identifisere seg for pålogging til nettbanken. BankID kan også benyttes til signering, for å lage en personlig underskrift. Kunden kan dermed inngå en avtale med et BankID brukersted og signere dokumenter på nettet.

Siden BankID er en personlig legitimasjon kan den også brukes på andre områder enn i bank. En elektronisk signatur med BankID er like bindende som en håndskrevet signatur på papir.

Blant bruksområdene er det: Nettbank, opprette ny innskuddskonto i annen bank, signering av lånepapirer, logge inn på NAV, Skatteetaten, Altinn, Helsenorge for blant annet å kunne se reseptene dine. I dag er det også vanlig å at du må bruke din BankID når du gjør kjøp i nettbutikker, slik at du kan være tryggere på at handelen går sikkert for seg.

Ulovlig å låne bort

Når du har opprettet en BankID, har du også underskrevet på at du ikke skal låne den bort til andre.

Siden en BankID er en personlig identifikasjon og signatur på nett, skal du alltid holde passordet for deg selv. Dette gjelder også for ektefelle og barn. Å gi fra seg BankId’en sammenlignes med å gi andre en blankofullmakt til å avtale det meste.

Hvis det blir oppdaget at noen andre har fått tilgang til BankID’en vil den bli sperret. Og da er det en rekke ting du ikke får utført

Hvordan få hjelp i nettbanken

Mange, spesielt eldre har behov for hjelp til å fikse nettbanken. Du har flere alternativer for å få hjelp i nettbanken.

En enkel metode er du først logger deg inn i nettbanken uten at noen ser passordet ditt. Deretter kan den som skal hjelpe deg utføre de nødvendig tingene, eller lære deg forskjellige ting i nettbanken. 

Hvis du skal ha én eller flere til å kunne hjelpe deg, kan du opprette vedkommende som disponent til én eller flere kontoer. Da vil disponenten kunne logge seg inn i nettbanken din som seg selv.

Disponenten vil kunne utføre alle vanlige handlinger i nettbanken. Også kunne overføre penger til andre kontoer. Du må derfor være 100 prosent sikker på at du kan stole på disponenten.

I nettbanken kan du selv bestemme hvilke kontoer som du vil at andre skal ha disposisjonsrett over.

Du kan også få og fylle ut en fullmakt på papir, som deretter sendes inn til banken. Fullmakten må da underskrives av to vitner som er over 18 år, og ikke i familie med den som trenger en disponent.

Hvordan dette gjøres i hver enkelt bank varierer litt, men det er en enkel prosess.

Fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem som skal ivareta blant annet den personlige økonomien hvis du i fremtiden ikke lenger vil være i stand til dette selv.

Guide til fremtidsfullmakt.

Alternativer til nettbank

Det kan fortsatt brukes brevgiro og telegiro. Det kan også opprettes avtalegiroer og efakturaer med fast trekk på kontoen.

Brevgiro og telegiro har høye gebyrer. Faste trekk med avtalegiro og telegiroer er som oftest gratis.

For eksempel koster en brevgiro 12 kroner i DNB og Nordea. Men for flertallet av giroene kan du bruke avtalegiro, slik at du reduserer gebyrene betraktelig.

 

Se også:

Nettbank

Betalingsformidling

Guide til brukskonto

Les mer på andre nettsteder:

BankID
Nettsiden til bankID