Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det finnes et enormt antall hoteller og boookingsentraler for å bestille hotell. I tillegg er det søkemotorer som søker gjennom bookingsentralene for prissammenligning. 

Det er to hovedpunkter du skal forholde deg til ved hotellbestilling:

  1. Hvilket hotell skal jeg velge
  2. Hvor kan det bestilles billigst

Prisene varierer naturlig nok kraftig. Et viktig punkt er at du må bestemme deg for er hvilken kvalitet du ønsker på hotellet. Det er for eksempel ingen grunn til å betale for mye for hotellet hvis du stort sett bare skal sove der. Det er dette de fleste bruker hotellet til når de er på storbytur, det er ikke hotellet som er opplevelsen.

Det er to typer søk på hotell. Den ene er en bookingsentral, der du kan søke frem og bestille hoteller. Det andre alternativer er en hotellsøkemotor som søker gjennom flere bookingsentraler for å finne hotell. Her kan du ikke bestille, men du blir ført videre til en bookingsentral. Fordelen med søkemotorene er at de søker gjennom mange bookingsentraler på en gang.

Du bør bruke flere bookingsentraler og søkemotorer når du skal søke. Da er du sikker på at du får det beste tilbudet. I tillegg kan du sjekke på hotellets egen nettside, for å se om du kan få det billigst der.

Må være lett å få oversikt

En god bookingsentral eller søkemotor må kunne gi deg flere filtreringsvalg ved søk. De mest aktuelle søkefiltrene er:

  • Prisnivå
  • Bydel/distrikt
  • Avstand til landemerker
  • Stjerner
  • Brukerrating
  • Hotellfasiliteter
  • Hotelltype
  • Hotellnavn

Første jobben er å finne et hotell som er passende. I dette søket er det praktisk at søkemotoren har delt inn byen i soner slik at du enkelt kan søke frem hoteller i det området du vil bo. Hotellfasiliteter er også en praktisk filtreringsmetode. Her kan du for eksempel merke av at du skal ha internett-tilgang på rommet, eller at det skal være utendørs svømmebasseng.

Frokost

Pass på om frokost er inkludert eller ikke. I mange tilfeller er ikke rommet er inkludert frokost. Denne koster gjerne 50 til 125 kroner per person. Hvis dere er to som skal bo på hotell i tre dager, koster dette dermed 300 til 750 kroner ekstra.

Skatter

Pass på at alle skatter er inkludert. Ikke alle søkemotorene tar med skatter og avgifter på den første siden der prisene blir listet opp. Hos noen kommer den først etter at du har trykket på Bestill-knappen.

Betalingsbetingelser

Den beste betalingsmåten er å ikke betale noe før oppholdet er ferdig. Det er flere bookingsentraler der du ikke behøver å betale på forhånd. Du betaler først ved utsjekking på hotellet.

På mange hoteller må du betale et avbestillingsgebyr hvis du avbestiller. Men også her finnes det mange alternativer for at du kan avbestille gratis helt opp til innsjekkingsdatoen. Hvor stort avbestillingsgebyret ellers er, avhenger av hvor lang tid i forveien du avbestiller.

På en del nettsteder vil du få bedre pris hvis du forhåndsbetaler. I disse tilfellene vil det aldri være mulig å avbestille når bestillingen først er gjort. Dette kan være aktuelt hvis du vet 100 prosent sikkert at du skal på dette hotellet i den perioden.

Brukererfaringer

De fleste hotellsøketjenester tilbyr nå brukererfaringer på de enkelte hotellene. Dette kan være en meget nyttig opplysning sammenholdt med hotellets antall stjerner. Så lenge nettstedet bare bruker erfaringer fra hotellets gjester, blir denne opplysningen helt nøytral. Det er vanskelig å manipulere brukererfaringer når det er et krav at anmelderen har bodd på hotellet.

Tripadvisor er den største aktøren på dette området. Men her kan man legge inn anmeldelser uten å ha bodd på hotellet. Det har også medført et stort antall falske anmeldelser, men er nok et mindre problem nå.

Ved å lese brukeranmeldelser fra flere bookingsentraler får du et meget godt overblikk over kvaliteten. Så lenge det er et visst antall brukeranmeldelser, og at de samsvarer med hverandre kan du være helt trygg at den stemmer.

Hotellsøk

Det gjelder å sjekke på et bredt utvalg, slik at flest mulige hotellalternativer. I listen nedenfor har vi tatt med de som tradisjonelt har mange gode tilbud, og sørget for å ha med et bredt utvalg av søkemotorer.

Det er mange bookingsentraler og søkemotorer som er helt identiske. Det gjelder derfor å bruke noen som ikke er like.

Hvis du bruker nettstedene du finner i tabellen under her vil du ha gjort et meget grundig søk. Disse er plukket ut fra et stort antall bookingsentraler og søkemotorer.

Noen bookingsentraler gi bonuser, dette kan du se under kommentarer. Det er også noen som gir prisgarantier. Disse er i praksis ikke noe verdt, siden dette gjelder kun svært kort tid etter at du har booket. Det er ytterst få som sjekker grundig rett etter at de har bestilt (det logiske er å gjøre det før bestilling).

I oversiktene kan du følge lenkene for å komme til nettsidene. Det er ellers oppgitt hvilke søkefunksjoner som er på siden, og hvilke sorteringsmuligheter det er.

Bookingsentraler

Bookingsentral Filtreringsfunksjoner på siden. Slik kan du sortere hotellene
Agoda Bydel, stjerner, hotellfasiliteter, rating Anbefaling, pris, tilbud,stjerner, rating
Booking.com Bydel, pris, tilbud, stjerner, overnattingstype, rating, måltider, hotellfasiliteter, hotellkjede, hotellnavn, reservasjonstype, romfasiliteter Anbefalt, stjerner, pris, rating
Expedia Hotellklasse, pris, område, måltider, hotellfasiliteter Pris, rating, navn, hotellklasse, anbefaling, beste tilbud
Hotels.com Stjerner, pris, rating, hotellnavn, bydel, landemerker, hotellfasiliteter, hotelltype Mest populære, pris, stjerner, rating, distanse
HRS Prisnivå, stjerner, rating, hotelltype, hotellfasiliteter, måltid, romfasiliteter, romtype HRS-anbefalt, pris, rabatter, rating, stjerner, distanse
Otel.com Hotellnavn, pris, rating Pris, stjerner, rating, anbefaling
«Siste liten-bestilling»
Hotwire Stjerner, rating, hotellfasiliteter, bydel Popularitet, stjerner, anbefalinger, fasiliteter, områder
Laterooms.com Stjerner, rating, prisområde, hotellfasiliteter, distanse, attraksjoner, hotelltype Navn, distanse, stjerner, rating, pris, størst rabatt
Lastminute.com Pris, stjerner, spesielle tilbud Bestselgere, pris, stjerner, rating, navn, rating, distanser
Priceline.com - Express Deal Stjerner, bydel, pris, hotellfasiliteter Stjerner, rating

Disse hotellene har egne ratingssystemer (du må da ha bodd på hotellet): Agoda, Booking.com, HotelClub, HRS, Laterooms.com. For Hotel.com og Hotwire er ratingen fra TripAdvisor.

Noen kommentarer:

Agoda: Har prisgaranti. Har et lojalitetsprogram.
Booking.com: Har spesialtilbud til abonnenter på nyhetsbrev.
HRS: Funksjon for å sammenligne hotell.
Hotels.com: Får en gratis overnatting når du har bodd 10 netter på hotell. Samme søk som expedia.no.
Otel.com: Har prisgaranti. Har lojalitetsprogram som gir 5 prosent rabatt.
Hotwire: Her bestiller du et ukjent hotell. Du får vite i hvilket område det ligger og hvor mange stjerner det har.
Laterooms.com: Her får du opp alle hotellene på det stedet du søker i en matrise. Prisene vises for hver enkelt dag i den perioden du har søkt på.
Lastminute.com: Viser både siste-liten tilbud, og «secret hotels».

Søkemotorer

Alle søkemotorene søker gjennom et stort antall nettsteder for hotellbestilling. Du bestiller ikke reisen hos søkemotoren, men blir sendt videre til et reisebyrå/bookingsentral.

Søkemotor Søkefunksjoner på siden. Slik kan du sortere hotellene Egen rating
Finn Hotell Stjerner, bydeler, hotelltype, hotellfasiliteter, hotellnavn Anbefalt, stjerner, avstand, pris, rating Ja
Momondo Stjerner, pris, rating, hotellnavn, bydel, landemerker, hotellfasiliteter, hotelltype Anbefalt, stjerner, avstand, pris, rating Ja
Reiseguiden Distanse, bydel, stjerner, prisnivå, TripAdvisor-vurdering, hotellfasiliteter, hotellnavn Pris, pris&omdømme, stjerner, mest populær, avstand Nei
Tripadvisor Bydel, pris, hotelltype, hotellfasiliteter, rating, stjerner, hotellkjede Anbefalt, stjerner, pris, rating Ja
Trivago Bydel, stjerner, hotelltype, hotellfasiliteter, hotellnavn, avstand popularitet, pris, avstand, rating Ja

Sjekk også dette

I blant kan også en pakke av fly og hoteller være billigere enn å bestille hver for seg. Ta også et søk på fly pluss hotell på søkemotorene du bruker.

Sjekk også hva flyselskapet du bruker har av avtaler på hotellfronten. De aller fleste kan nå tilby avtaler på hoteller. Det bør i alle fall sjekkes.

Det finnes også en rekke hotellsøkesteder som spesialiserer seg på enkelte byer. For å finne ut av disse kan du legge noen interessante hotellnavn inn i en søkemotor. Da vil du finne en del treff som viser andre hotellsøkemotorer. Det kan hende at du finner den aller beste avtalen der.

 

Les også:

Slik finner du billigst hotell

Oversikt over rabattavtaler ved hotellbestilling

Oversikt: Fordelsprogrammene i hotellkjedene

De viktigste nettstedene for flysøk

Rettigheter ved reiser

Bestilling av pakketurer / charter

Leie bolig gjennom Airbnb