Kredittkortet trenger ikke koste deg noe. Tvert om kan du tjene på det.
Betaler du kredittkortregningen ved forfall blir du ikke belastet for renter. Kreditt-tiden varierer fra 42 til 55 dager. Kortet er derfor gratis å bruke ved kjøp hvis du betaler innen forfall.
Du kan altså kjøpe varer og tjenester med kredittkortet uten at det koster deg noe som helst. Ved å utsette betaling av store kjøp gjennom et helt år, tjener du noen ekstra rentekroner, men med dagens nivå på høyrentekontoer blir det svært lite ut av det.
I blant er det også praktisk å ha kreditt fordi likviditeten din varierer. Selv om renten er skyhøy blir det ikke så mange rentekroene ut av det hvis du betaler skyldig beløp innen noen måneder. Et beløp på 10.000 kroner koster 167 kroner per måned (125 kroner etter skatt) med 20 prosent rente. Et kjøp tre måneder før du har pengene koster deg dermed 375 kroner.
Velg kredittkort ut fra hvordan du skal bruke det
Ett kort er ikke best i alle sammenhenger. Det kan derfor lønne seg å bruke forskjellige kredittkort avhengig av hva hvordan du skal bruke det.
Hvis du for eksempel vil bruke kredittdelen av kortet lønner det seg å bruke kredittkortet med laveste lånekostnader. Renten på kredittkort varierer fra omtrent 14 til 25 prosent (nominelt).
For å finne kortet med de laveste rentekostnadene kan du sjekke dette i Kredittkortkalkulatoren.
I den samme kalkulatoren kan du også se gebyrene ved minibankuttak. Men minibankuttak lønner det seg ikke å gjøre med kredittkort. Det er enten rentebelastning (med høy rente) fra første dag, eller at det er gebyrbelagt. Unntaket er Norwegian Kredittkort som er helt uten gebyrer og renter ved minibankuttak i utlandet. Det er ellers en del debetkort (trekker direkte fra kontoen) som er helt gebyrfrie, som det heller lønner seg å bruke.
Du kan også se på oversikten over renter og gebyrer på kredittkort.
Utnytt rabattene
Kredittkortene tilbyr flere og flere rabatter. Mange tilbyr også andre tilleggsfordeler, som gratis reise,- og avbestillingsforsikring.
Hvis du betaler på forfall vil kort med rabatter/bonuser være best. Da tjener du faktisk på å bruke kortet, for eksempel kredittkortene som gir rabatt på drivstoff.
Siden kredittkortene har ulike rabattordninger, vil det lønne seg å ha flere kredittkort som du bruker avhengig av hva du kjøper. Dette er i praksis å bruke kredittkorttene som rabattkort. Betaler du innen forfall, vil dette være ren netto for deg. Det er en del rabattavtaler som er bra, og en del som er direkte dårlig.
Hvilke rabatter de enkelte kreditttkortene gir kan du lese mer om her: Dette er kredittkortenes rabatter og andre fordeler.
I Smarte Penger rabattdatabase kan du finne alle rabattene i kredittkortene. I rabattdatabasen er det omtrent 2500 faste rabattavtaler. Disse rabattene kan du søke opp på flere forskjellige måter. Du kan søke etter den som har fremforhandlet avtalen, hvem som tilbyr den, og på produkt/tjeneste.
Lenkene under går rett til kredittkort-rabattene som ligger i denne databasen. Der blir alle rabattene som hvert enkelt kredittkort har listet opp.
Kjøpsforsikringen i kortet
Etter Finansavtaleloven (§54b) har du rett til å klage til kortselskapet hvis du ikke har fått varen du har kjøpt. Dette kan for eksempel være feil, mangler eller konkurs.
Slik retter du kravet:
- Du må ha handlet på kreditt
- Klageretten gjelder kjøp fra næringsdrivende, ikke fra privatpersoner.
- Du må først ha klaget til selgeren før du klager til kredittkortselskapet.
- Det må foreligge en feil eller mangel
- Du må først ha prøvd å løse problemet med leverandøren
- Deretter kan du rette en klage til kredittyter, altså kredittkortselskapet
Det maksimale beløpet du kan få refundert fra kredittkortselskapet er det om er belastet kortet ditt.
Både når du er i utlandet og ved nettkjøp er det sikrere å bruke kredittkortet. Hvis det er noe feil med betaling eller selve kjøpet kan du stoppe betalingen.
Bruk av kort i ferien
Det er tryggest å bruke kort i ferien. Da er du tryggere mot å bli svindlet. Kredittkortet har en lovmessig beskyttelse via kredittkjøpsloven. Selv om du også får tilbake pengene hvis du bruker bankkortet (debetkortet) vil pengene forsvinne fra kontoen. Dette kan på en ferie gi deg praktiske problemer.
Ved minibankuttak kan du bruke ditt vanlige visa-kort. Kredittkort har enten et minibankgebyr, eller at det betales rente fra første krone. Hvis ditt vanlige bankkort belaster deg med et gebyr, kan det likevel hende at det er billigere med kredittkortet.
Når du betaler et depositum er det også praktisk å bruke kredittkortet. Bruker du debetkortet vil depositumbeløpet ikke vær disponibelt på dette kortet.
Rent praktisk bør du alltid ha med minst to kort hvis noe skulle skje med ett eller flere av dem. Og ikke ha med deg begge plassert på samme sted, som for eksempel i lommeboken.
Ikke betal i lokal valuta
Hvis du får tilbud om å betale i norske kroner vil dette ikke lønne seg. Dette tilbudet får du blant annet ved betaling av hotell. Kursen som da brukes kan være vesentlig dårligere enn den Mastercard eller Visa bruker.
Butikken kan ikke forlange at du bruker kursen i norske kroner. Du skal alltid spørres først.
Denne tjenesten kalles «Dynamic Currency Conversion».
Les mer om kredittkort:
Guide til kredittkort
Dette må du vite om kredittkort.
Smarte Penger tester: Dette er de beste kredittkortene nå
Rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene
Kredittkort - renter og gebyrer
Kredittkort med drivstoffrabatt
Kredittkort med rabatter i forskjellige bransjer
Kredittkort med reiseforsikring
Kredittkort - sikker bruk i ferien
Kostnader ved bruk av kreditttkort i utlandet
Kalkulatorer:
Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.
Kredittkort - Finansportalen
Dette er kredittkortene som er registrert på Finansportalen. Her ligger alle bankenes kredittkort-tilbud.
Kredittkortnedbetalingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar før kredittkortgjelden er nedbetalt, og hva du totalt må tilbakebetale.