Et godt utgangspunkt for et vellykket oppussingsprosjekt er å finne en seriøs og dyktig håndverker.
Også i år havnet håndverkertjenester på Forbrukerrådets topp 10-liste over hva folk henvender seg til dem om. Riktignok dreier ikke dette seg bare om klager, men listen gir en ganske klar indikasjon på hvilke temaer som er problematiske for forbrukerne.
Det er derfor all grunn til å ta sine forholdsregler når man skal starte opp med et oppussingsprosjekt hjemme. En av de lureste tingene du kan gjøre, er å velge riktig håndverker - altså en som både er seriøs og flink i faget sitt.
Under gir vi deg noen tips på veien til hvordan du kan gjøre et riktig valg.
Referanser
Begynn med å forhøre deg litt med familie, venner og bekjente om de vet om noen flinke håndverkere eller håndverkerfirmaer som de har hatt god erfaring med.
Spør både hvordan arbeidet ble utført, om jobben ble gjort til avtalt til - og også hvordan prisen på tjenestene var.
Dersom du ikke får noen gode tips ved å snakke med folk, bør du søke på nettet etter håndverkere i ditt nærområde, eventuelt sjekke i Ditt Distrikt-katologen, for eksempel.
Tre anbud
Når du har funnet frem til noen gode kandidater i ditt område, begynner jobben med å velge ut den du vil benytte deg av.
Det anbefales å hente inn minst tre anbud, slik at man får en får en ganske god oversikt over markedsprisen. Anbudet du henter inn bør inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, materialer og tidsramme.
I dag er denne jobben gjort litt lettere for forbrukere, i og med at det finnes flere anbudstjenester på nettet.
Her finner du noen anbudstjenester:
Seriøsitet og fagkompetanse
Når du har innhentet anbudene, må du gjøre jobben med å sjekke seriøsiteten til håndverkeren eller håndverkerfirmaet.
Du kan for eksempel google håndverkerfirmaet du finner, for å se om du kan finne noen omtaler eller referanser fra personer som har brukt dem.
Merk deg at referansene håndverkerfirmaet har på en eventuell egen hjemmeside trolig er plukket ut nettopp fordi de er positive og til fordel for firmaet.
På nettsidene og i registrene under har du gode muligheter til å finne ut en del om og kompetansen til firmaet eller håndverkeren:
Brønnøysundregistrene: Er firmaet registrert her, kan du sjekke om firmaet er konkurs (søk på organisasjonsnummeret).
Mesterregisteret: Du bør også sjekke om håndverkeren er en fagperson. Dette kan du finne ut av i Mesterregisteret.
Direktoratet for Byggkvalitet: Her kan du finne ut om håndverkeren har sentral godkjenning, noe som vil si at firmaet slipper å søke om lokal ansvarsrett i hvert enkelt byggeprosjekt.
Godkjente våtromsbedrifter: Skal du pusse opp badet, er det anbefalt at du bruker et firma som har forpliktet seg til å følge byggebransjens våtromsnorme. Du finner en slik liste på nettsidene til fagrådet for våtrom.
Et annet svært viktig grep for å slippe trøbbel med håndverkeren, er å skrive en kontrakt.
Klage på håndverkeren
Selv om du gjør en grundig jobb både med å finne en flink håndverker, og skriver en kontrakt, kan det oppstå problemer.
I såfall kan det være greit å sette seg inn i hvilke tilfeller du kan klage, hva kan du kreve dersom det er mangler ved tjenesten og ikke minst hvor du skal rette klagen din.
Se også:
Guide til kjøp av håndverkertjenester