Unngå de store fellene og de ekstra gebyrene ved riktig kortbruk i ferien.
Dersom fremmede tilbyr assistanse når du sliter med å få tatt ut penger i minibanken, bør du være obs. Da er det er meget mulig at minibanken er tuklet med på en eller annen måte. Så takk nei til «hjelpen», og gå på leting etter en annen minibank.
Unngå så langt det er mulig å slippe kortet ditt ut av syne. Du kan ikke være sikker på at en kelner, som tar med seg kortet ditt bak bardisken, har hederlige hensikter.
Her er de øvrige tipsene som enten sparer deg for gebyrer eller øker sikkerheten:
Velg aldri «NOK»
Muligheten til å velge mellom å betale i lokal valuta eller i norske kroner (NOK) brer om seg. Ofte kan spørsmålet komme litt bardust på når man står i kassen med favnen full av varer. Dessuten føles det jo ganske naturlig å svare «norwegian kroner» når man tross alt er norsk.
Men spørsmålet du egentlig svarer på er dette:
Vil du la den lokale teppehandelen bestemme vekslingskursen eller vil du overlate det til Visa International? Svaret er åpenbart. Kortselskapenes oppgir daglig offisielle valutakurser i det internasjonale valutamarkedet, de fleste begrenet til et påslag på 1,75 prosent på den såkalte midtkursen. Lokalbutikken kan i prinsippet sette den valutakursen de ønsker. Og sjelden opplyser de om den. Du kan anta at alle butikker derfor benytter vekslingskursen til å ta ut en fortjenestemargin.
Derfor skal du alltid betale i lokal valuta, dvs er du i Italia, betaler du i euro, i Sverige i svenske kroner, osv. Da overlater du til kortselskapet ditt til å gjøre vekslingen til norske kroner.
Kredittkort gir lovmessig beskyttelse
Kredittkortet har en lovmessig beskyttelse via kredittkjøpsloven. Dermed kan du rette pengekrav mot kredittyter (i de fleste tilfeller banken din) dersom du har kjøpt en mangelfull vare eller tjeneste, og selger ikke går med på å refundere.
Skal du ta ut penger i minibank, anbefales det derimot at du ikke bruker kredittkort da det ofte gir høyere gebyr.
Finn kredittkortet som er billigst for din bruk
Kredittkort har rabattordninger eller opptjening av bonus, og ulike gebyrer og renter. Bruk Smarte Pengers kredittkortkalkulator
til å finne hvilket kort som er best for deg.
Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut.
Det er stor forskjell på hva du må betale i gebyrer ved bruk av bankkort og kredittkort. Les: Test av hvilke kort som er best i utlandet
Alltid to kort
Det er anbefalt at man tar med to kort når man skal på ferie, i tilfelle man skulle bli frastjålet kortet, eller kortet blir borte på annet vis. I sjeldne tilfeller har kort blitt slukt av minibanken.
Videre bør du spre kortene på forskjellige steder, i tilfelle tyveri eller for eksempel dersom magnetstripen på kortet slutter å virke. Har du et kort liggende i hotellsafen, har du fortsatt noe å betale med om det ene kortet skulle bli borte.
Det er opp til deg om du tar med to vanlige debetkort - hvor pengene blir trukket direkte fra kontoen din - eller om du heller vil ha et debetkort og et kredittkort.
Regionsperre kan være en felle
Mange banker tilbyr regionsperre på kortene. Regionsperre innebærer at kortbrukeren selv sperrer kortet for bruk i bestemte geografiske områder/verdensdeler. Hvis du skal reise til et av disse landene eller områdene, må du altså huske å oppheve sperren.
I nettbanken sjekker du om kortet ditt er sperret for en region og du kan selv åpne sperren. Er du allerede på ferie, ring banken så fikser de det.
Skjul PIN-koden og bruk chip
Lær deg PIN-koden din utenat. Dersom du oppbevarer PIN-koden sammen med kortet ditt - for eksempel på en lapp i lommeboken - vil dette fremstå som uaktsomt i bankens øyne.
Skjul inntasting av PIN-koden i minibank eller på betalingsterminal, og pass på at ingen følger med over skulderen din.
Bruk chip i betalingsterminalen, dersom det er mulig. Du kan bruke chip stadig flere steder, men i noen butikker - og noen land - er dette fortsatt ikke mulig. Derfor kan det også være en god idé å sjekke om magnetstripen på kortet virker, før du reiser på ferie ved å anvende den i en butikk i Norge.
Ved tyveri av kortet
Dersom ulykken skulle være ute, og noen skulle stjele kortet ditt, er det viktig at du handler raskt, slik at ikke kontoen din blir tappet av uvedkommende.
Lagre derfor nummeret til banken (sjekk om de har et eget nummer du kan ringe for å få sperret kortet) på mobilen, slik at du kan få ringt så fort som mulig. Eventuelt kan du også ringe Bankenes Meldingstjeneste. Deres utenlandsnummer er (+47) 22 21 40 55, mens nummeret i Norge er 800 30 250.
Dersom du blir frastjålet alle kort og kontanter, kan banken hjelpe deg med nødkontanter eller nødkort. Merk at en del banker tar gebyrer for dette.
Egenandel ved tyveri
Du er ikke ansvarlig for tap/ transaksjoner som har skjedd etter at du har meldt kortet stjålet til banken. Dersom kortet ikke er meldt stjålet før tap av penger, vil bankenes praksis kunne variere noe. Men hovedregelen er at dersom kortet blir misbruk uten PIN, blir det ikke belastet egenandel.
Bankene kan kreve en egenandel på kroner 1.200 (150 euro) dersom kortet er misbrukt av andre ved bruk av PIN-kode, typisk med skimming av kort i minibank.
Dette gjelder hvis du selv ikke kan klandres. Har du opptrådt grovt uaktsomt kan du kreves for 12.000 kroner. Hvis kortet er misbrukt med din viten og vilje, må du betale hele beløpet selv.
Se også:
Kostnader ved bruk av bankkort i utlandet
Kostnader ved bruk av kredittkort i utlandet
Les mer om kredittkort:
Rabatter og andre fordeler du får i kredittkortene
Kredittkort - renter og gebyrer
Kredittkort med drivstoffrabatt
Kredittkort med rabatter i forskjellige bransjer
Kredittkort med reiseforsikring
Kalkulatorer:
Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.
Kredittkortnedbetalingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar før kredittkortgjelden er nedbetalt, og hva du totalt må tilbakebetale.