Kjøp av tjenester til hjemmet er moms- og skattefritt inntil en gitt grense.
I fjor ble maksimumsbeløpet for skattefrie småjobber tilknyttet hjemmet økt kraftig - til 6.000 kroner i året. Dermed kan du kjøpe inn tjenester av privatpersoner for inntil 6.000 kroner per person.
De færreste benytter denne muligheten, og dermed er beløpskvoten ledig når julestria setter inn. Timingen er derfor god til å utnytte dette skattefrie innkjøpet.
Dersom du lønner vaskehjelpen med 200 kroner timen, gir det 30 timer innenfor 6.000 kroners-grensen. Det burde holde for de fleste i julestria.
Du kan altså kjøpe hjelp til flere ting samtidig, for eksempel vaskehjelp, maling av hus, vasking av bil, måking av snø, etc så lenge hver person maksimalt mottar 6.000 kroner av deg gjennom året.
Må kjøpe av privatperson
For at lønnen for småjobber i private hjem skal være skattefri, gjelder disse forutsetningene:
- Arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen
- Utbetalt lønn kan ikke utgjøre mer enn 6.000 kroner i året per person
- Du betaler som privatperson
- Den som utfører jobben kan ikke ha firma i samme bransje
Kan kjøpe tjenestene fra en proff
Legg merke til at skattereglene ikke krever at privatpersonen du kjøper må være amatør. En profesjonell vaskehjelp eller håndverker kan altså påta seg en slik 6000-kroners jobb for deg, såfremt han eller hun ikke har eget firma i bransjen.
Den du kjøper tjenestene av kan ta på seg flere slike småjobber i løpet av året, så lenge han eller hun altså ikke mottar mer enn 6.000 i lønn fra hver enkelt av oppdragsgiverne.
Men hvis det blir stort omfang av flere småjobber for arbeidstakeren, kan det bli ansett som næringsdrivende, og alt vil være skattepliktig for den ansatte. Det er ingen fast grense når dette skjer.
Maks 6.000 fra én oppdragsgiver
Merk at du kan utbetale maksimalt 6.000 kroner i lønn til én person i løpet av ett år. Du kan altså ikke la personen ta flere jobber for deg som hver gang skal lønnes med 6.000 kroner. Hvis lønnen gjennom året overstiger 6.000 kroner, skal hele lønnen beskattes.
Det skal fylles ut en oppgjørsblankett for hvert arbeidsforhold. Så lenge beløpet ikke er større enn 6.000 kroner, behøver den ikke sendes til Skatteetaten. Du og lønnsmottaker skal ha hvert sitt eksemplar. Du er pliktig til å levere oppgjørsblanketten til arbeidstakeren for hver utbetaling.
Men du må ta vare på en kopi av oppgjørsblanketten for å ha kontroll på om arbeidstakeren passerer 6.000 kroners-grensen. Dersom det er tilfellet, må samtlige oppgjørsblanketter innleveres og vedkommende må skatte av inntekten på lik linje med øvrig lønnsinntekt.
Den ansatte må ikke ha for mange jobber
Lønnsmottakeren kan derimot ta på seg flere slike småjobber i løpet av året, så lenge han eller hun altså ikke mottar mer enn 6.000 kroner i lønn fra hver enkelt av oppdragsgiverne.
Men hvis det blir stort omfang av flere småjobber for arbeidstakeren, kan det bli ansett som næringsdrivende, og alt vil være skattepliktig for den ansatte. Det er ingen fast grense når dette skjer.
Sikkerhet
Du har ansvaret for sikkerheten, hvilket er særlig relevant med malerjobber. Husk at det er strenge regler for bruk av lange stiger. Ofte er stilas påkrevd.
Skattekalkulatorer:
Skatteberegning 2015
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2015. Gjelder for lønnsmottakere, uføretrygdede og næringsdrivende.
Skatteberegning 2016
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2016. Gjelder for lønnsmottakere, uføretrygdede og næringsdrivende.