Selv om du ikke har en lovbestemt rett til å bytte gaver, lar de fleste butikker deg få lov. Men pass på at du får byttet gaven innen fristen som butikken har satt.
Det står altså ingenting i forbrukerlovverket om at kunder har en rett til å bytte varer. Men likevel lar de fleste butikker kundene få bytte, så lenge varen ser ubrukt ut og ligger i uskadet og original emballasje.
Når det gjelder julegaver, er de fleste butikker ekstra lempelige når det kommer til å bytte varer. Men du gjør det enda lettere for deg selv dersom du har med deg enten kvittering eller byttelapp når du kommer for å bytte.
Det er verdt å merke seg at det som oftest ikke er bytterett på undertøy, hygieneartikler og varer som er spesielt ømfintlige.
Ikke utsett byttingen
Tredje juledag regnes gjerne som den store byttedagen, og det er ikke sikkert det er så dumt å få gjort unna byttingen allerede nå i romjulen.
– Hovedregelen er at du bør bytte så raskt som mulig etter jul for å være sikker, sier direktør for forbrukerservice ved Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes i en pressemelding.
Bytteretten varierer ofte fra 7-14 dager til et halvt år, avhengig av butikk. Det er butikken selv som bestemmer, men i jula strekker butikkene seg ekstra. Dermed er det vanlig etter jul at du får byttet en vare som ble kjøpt for fire uker siden.
Fulgte det en byttelapp med gaven, står det sannsynligvis der hvor lang frist du har på deg til å bytte.
Angrett på netthandel
Er gaven kjøpt i en nettbutikk, har du en lovbestemt rett til å angre deg. Men vær obs på at denne retten i utgangspunktet ikke er på mer enn 14 dager.
Sjekk vilkårene for den butikken som gaven din er handlet fra - det kan hende at noen butikker gir deg mer enn 14 dagers angrefrist også.
Begrensninger ved salgsvarer
Skal du bytte vare i butikk, kan du ikke regne med å få igjen penger.
– Bytteretten gjelder som regel vare mot vare, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.
Mange starter også opp romjulssalget i dag, men vær obs på at du sannsynligvis ikke får lov til å bytte én vare inn i to varer til halv pris. Du må akseptere en tilsvarende vare når du bytter, minner Forbrukerrådet om.
Du kan også høre med ekspeditøren om det er mulig å få en tilgodelapp dersom du ikke finner en annen vare du heller vil ha der og da. Det er ingen selvfølge at du får brukt denne tilgodelappen på en salgsvare.
Se også: