Hyttekjøpere og hytteleiere har i enkelte tilfeller ulike preferanser. Utnytte dette til å øke hyttas leieinntekter, uten at den blir dyrere å anskaffe.
Er du på jakt etter fjellhytte, kan de rette egenskapene gi greie leieinntekter som kan bidra til å finansiere hytta. Her er egenskapene som påvirker leieinntektene:
Avstand til alpinbakken
Hytteeiere ønsker sentral beliggenhet i nærheten av alpinanlegget, men likevel ikke helt tett inntil alpinbakken. En viss avstand til popmusikk, skrål og lite naturskjønne heisanlegg er ønskelig. Derfor hyttene som ligger innenfor en avstand på 500 meter fra alpinbakken 6 prosent billigere enn hyttene som ligger 500-2000 meter fra heisen, viser gjennomsnittstall over flere år fra Eiendom Norge.
Leietakerne ønsker derimot kortest mulig avstand til bakken. Jo nærmere desto bedre. En hytte to stavtak fra alpintraseen er derfor litt enklere å leie ut og kan oppnå litt høyere leieinntekter enn hyttene lengre unna. Som hyttekjøper med planer om utleie får du da i pose og sekk. Høyere leieinntekter og lavere kjøpesum.
Ikke alle hytteleiere står på ski i alpinbakken. Preparerte langrennsløyper er også populært. For denne målgruppen er avstanden til skisporet svært viktig. Det må være mulig å komme seg til skiløypa uten å sette seg i bilen.
Antall senger viktigere enn areal
Antall soverom og antall senger er avgjørende for leieinntektene. Mange spleiser på hytteleie, gjerne to familier sammen, eller en stor vennegjeng. Tre soverom blir for lite. Den bør ha minst fire.
Hyttas størrelse blir derfor noe underordnet. Antall sengeplasser er avgjørende. Trange soverom har lav oppmerksomhet når mulige leietagerne velger hytte på internett.
God standard
Vann fra brønn og utedass fenger ikke lenger. Leietagerne krever høy komfort. Naturligvis må hytta ha strøm og vann. Bilvei helt frem og oppvaskmaskin er også blitt minstekrav.
Steinskifer i hallen er gjerne også en god investering for å unngå at gjestenes slalåmstøvler setter merker, i alle fall dersom myke tresorter er valgt.
Utsikt neppe viktig
Å kjøpe en hytte med utsikt koster 14 prosent ekstra, ifølge statistikken til Eiendom Norge. Det er tvilsomt om leietagerne vektlegger dette høyt. Derfor er utsikt neppe en egenskap du kan regne med å få tilbakebetalt av leietakerne. Egne privat behov bør avgjøre om utsikten er verdt prisen.
Sjekk hva du kan forvente i leieinntekter
Leieinntektene kan bidra til å finansiere en hytte man ellers ikke har råd til. Utleie av hytte er svært skattegunstig. Men ikke lag urealistiske forventninger til leieinntektene.
Kontakt gjerne noe av hytteeierne som allerede leier ut og forhør deg med dem om hvordan det lokale utleiemarkedet er.
Hytteformidling forenkler utleien
Hytteformidleren/bookingselskapet tar et jafs av leieinntektene, typisk 30 prosent. I tillegg må du påregne å bekoste vask. Men provisjonen inkluderer normalt alt det du ikke kan gjøre hjemmefra fordi du bor milevis fra hytta.
Bookingselskapet ordner med nøkler, har egen vakttelefon, sjekker ut gjestene og påser at hytta er klar for neste leietaker. Også markedsføring inngår, ofte også rettet mot Tyskland og Danmark.
Hyttekalkulator:
Hytteutleiekalkulator
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.
Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.
Hyttelønnsomhetskalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, regnet per bruksdøgn og totalt sett.