For små lån inntil 3/5 av grunnbeløpet i folketrygden kan arbeidsgiver gi deg et rentefritt lån.

Fra mai 2014 er grunnbeløpet på 88.370. Dermed kan du låne 53.022 kroner rentefritt av arbeidsgiveren, uten at det blir noen fordelsbeskatning.

Kravet er at slikt lån skal betales tilbake i løpet av 12 måneder. Det vil si 4.418,50 kroner per måned.

Ser vi hele året under ett, blir gjennomsnittlig lån halvparten av dette (26.511 kroner).

Du kan ta opp et nytt lån etter at det første lånet er nedbetalt. Slik kan du i gjennomsnitt ha et lån på 26.511 kroner hele tiden.

Dette kan være et meget godt alternativ til et kortsiktig forbrukslån eller kredittkortgjeld. Jo dyrere forbrukslånet ditt er, jo mer verdt blir fordelen av dette lånet. Forbrukslån med effektive årlige renter opp mot 30 prosent er ikke uvanlig.

Dette kan du spare

Hvor mye du sparer er avhengig av hva alternativkosten er. Har du kredittkortgjeld vil du spare mye mer enn om du plasserer pengene på en innskuddskonto.

I eksempelet under har vi tatt med tre eksempler på hva du kan spare:

  • Nedbetaling av kredittkortgjeld
  • Nedbetaling av forbrukslån
  • Sette dem på høyrentekonto

Gevinsten er den rentenettoen du får. Den reelle besparelsen er hva du tjener etter skatt. Den årlige gevinsten står nederst.

For eksempel kan du spare over 3.800 kroner på å redusere kreditkortgjelden.

Type Kredittkort Forbrukslån Innskudd
Rente 20,0% 18,0% 3,5%
Termingebyr 0 720 0
Gevinst 5 302 5 492 928
Etter skatt 3 871 4 009 677

«Normalt» lån fra arbeidsgiver

Hvis du tar opp et «normalt» lån fra arbeidsgiver, blir du fordelsbeskattet hvis renten ligger under normrentesatsen. Hvis det gis en rente lavere enn normsatsen, vil differansen bli skattlagt som inntekt.

Reglene er slik at du kan trekke fra renteutgifter tilsvarende normrentesatsen (selv om lånerenten er lavere enn normrenten) av lånet. I praksis blir det derfor kun trygdeavgift og eventuelt toppskatt på rentefordelen.

Normrentesatsen er i dag på 2,75 prosent. Det er derfor renten i Statens Pensjonskasse også er 2,75 prosent.

 

Se også:

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på långiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste på det beløpet du legger inn.