Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

En budrunde kan bringe de fleste litt ut av fatning. Forbrukerrådet har tipsene til hvordan du bør gå frem for ikke å miste hodet i en boligkjøpsprosess.

Et boligkjøp er vanligvis den største investeringen du som vanlig forbrukere vil gjøre. Når du skal gjøre en bolighandel, burde det dermed være en selvfølge at du gjør grundige forundersøkelser, og klarer å holde hodet kaldt hele veien gjennom hele prosessen.

Men de fleste som har erfaring med kjøp og salg av bolig, vet at det i praksis både kan gå fort i svingene og være mye følelser involvert - ikke minst når det kommer til budrunden.

Vil du gjøre et mest mulig vellykket boligkjøp, kan det lønne seg å se nærmere på disse tipsene fra Forbrukerrådet.

Sett et pristak

Du må kunne leve med utgiftene til ny bolig i mange år fremover, og derfor er det svært viktig at du ikke legger inn et bud som du egentlig ikke har råd til.

Rådgiver Øyvind Næss i Forbrukerrådet råder boligkjøpere til å regne nøye over hvor høye boligutgifter du kan leve med. Snakk med banken din, og hør gjerne hvilke vilkår andre banker kan tilby deg.

- Sørg for å få finansieringsbevis på det beløpet du mener at du kan gi. Har du ikke dette på plass, må du ta forbehold om finansiering i budrunden.  Det er et usikkerhetsmoment selger helst vil unngå, understreker Næss i en pressemelding.

Ikke gi flere bud på en gang

Er du veldig ivrig på å skaffe deg en ny bolig fort, og har vært på flere visninger i flere aktuelle boliger, kan det kanskje være fristende å legge inn bud på to samtidig - for å «sikre deg» et kjøp.

Men det er en svært dårlig idé.

- Legger du inn et bud, er det bindende innen tidsfristen eller aksept, sier Næss, som også sitter i Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester.

Med andre ord: får du tilslaget i to budrunder samtidig, så sitter du der også med to boliger. Og med dagens boligpriser, er vel det noe de færreste har økonomi til.

Første bud er skriftlig

Har du vært på visning, må du også sørge for at du får gitt det første budet skriftlig. Når budrunden er i gang, kan du gi bud på telefon og mail til megler, men det første skal være skriftlig.

De færreste har faks lenger, men det går også fint å scanne inn budskjemaet og sende det på mail. Det finnes også eiendomsmeglere som tar imot første bud ved hjelp av nettløsninger.

Gjør deg attraktiv for selger

Det kan bli hard kamp om de mest attraktive objektene, men det finnes regler for å kjøle ned budrundene noe.

Første bud må minst vare til klokken 12 virkedagen etter siste visning. Det skal også være slik at senere bud bør ha frister som gir megler tid til å ha kontakt med selger og andre interesserte.

Men når budene først er gitt - og kan aksepteres  av selger - er det slik at selger i utgangspunktet står fritt til å akseptere et hvilket som helst bud. Selv om det nok tilhører sjeldenhetene at kjøperen med det høyeste budet ikke får boligen, så kan det altså skje.

- Vet du for eksempel at selger allerede har flyttet ut, kan du gjøre ditt bud attraktivt ved å tilby rask overtakelse. Det selger sparer på å slippe mellomfinansiering kan tette igjen gapet til et høyere bud, er rådet fra Næss.

Vær grundig på visning

Før du i det hele tatt legger inn bolig, skal du være sikker på at du ikke kjøper katta i sekken. Mange boligkjøpere har nok angret på at de tok litt på lett på visning, og dermed kjøpte noe de ikke ble helt fornøyd med.

Så første bud til boligkjøpere er å ta seg god tid på visning. Kanskje du bør se på huset begge visningsdagene, og ta gjerne med deg en noen som er bygningskyndige for å se nærmere på den tekniske standarden.

Bruk gjerne en sjekkliste på visning.

 

Les mer om eiendomsmeglere:

Eiendomsmeglere

Valg av eiendomsmegler

Eiendomsmeglere og priser

Eiendomsmeglerens ansvar

Eiendomsmegling

Selge boligen selv, eller bruke eiendomsmegler?

Klage på eiendomsmeglere

Eiendomsmeglerkalkulator
Med denne kalkulatoren kan du få en oversikt over kostnadene ved salg av boliger, og sammenligne priser mellom eiendomsmeglere.