Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Sparing i BSU er nummer 1 sparing for alle under 34 år.

Ingen andre spareformer er så gunstige som BSU. Setter du inn 25.000 før 31. desember, får du fullt skattefradrag på 5000 kroner. Renten på BSU-kontoen er også høyere enn på alle andre kontotyper. De aller fleste bankene gir høyere rente på BSU-kontoen enn det boligrenten ligger på. Mange banker gir også like høy rente på sparing utover kvoten innen BSU.

Husk å sette inn penger på BSU-kontoen før nyttår for å få med årets skattefradrag i BSU (BoligSparing for Ungdom).

Maks 25.000 kroner årlig

For å få maksimalt skattefradrag på 5000 kroner, må du sette inn 25.000 kroner før nyttår.

Du kan ikke spare mer enn 25.000 kroner i året innenfor BSU-ordningen, og maksimalt samlet beløp er 300.000 kroner. Skal du komme opp i dette beløpet, tar det 12 år å spare opp ved maksimal årlig kvote.

Etter at du har tatt ut penger fra BSU-kontoen kan du ikke spare noe mer. Tar du for eksempel ut pengene til et boligkjøp er de altså stopp for sparingen i BSU.

Du må ha tjent nok

Det er viktig å være klar over at dersom du ikke jobber nok i løpet av ett år - og dermed ikke får så høy inntekt at skatten er stor nok til å trekke BSU-fradrag - så går du glipp av denne skattefordelen.

For å få effekt av skattefradraget i 2019, må du ha tjent 74.500 kroner. BSU trekkes fra i skatten du skal betale, og det er først på dette inntektsnivået den kommer opp i 5.000 kroner. Du kan nemlig ikke overføre skattefradrag til neste års ligning. Hvis du setter inn penger på BSU-konto, vil den telle med i den totale kvoten, selv om du ikke har fått utnyttet skattefradraget.

Me hvis du for eksempel ikke har begynt å spare når du er 25 år, spiller dette ingen rolle. Da vil du ikke rekke å spare opp fullkvote likevel, siden det tar 12 år å spare opp full kvote.

Krav til BSU-sparere

Kravene for at du skal kunne spare på en BSU-konto er at du er under 34 år, og at du bruker pengene i forbindelse med boligkjøp. Det er ikke er krav om at det skal være et førstegangskjøp.

Du kan også bruke midlene på konto til å nedbetale boliggjeld. Vel å merke hvis gjelden ble stiftet etter at du har opprettet en BSU-konto.

Bruk alltid full kvote

Hvis du ikke har brukt full kvote innen BSU når du kjøper bolig, vil det lønne seg å fortsette sparingen til full kvote er nådd. Med skattefordelene gir BSU-kontoen en høyere avkastning etter skatt enn det du betaler på et vanlig boliglån.

Gevinsten du får er skattefradraget. Tapet du får er renteforskjellen mellom innskuddsrenten på BSU (som er meget høye) og den lånerenten du betaler.

BSU-kalkulatorer

Med denne BSU-kalkulatoren kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet.

Med denne kalkulatoren kan du se hvor lønnsom BSU-sparingen er.

Bankene med best BSU-rente

Dette er bankene med de høyeste BSU-rentene nå

Bank Rente Marked
Skue Sparebank 4,45% Region
Grue Sparebank 4,30% Region
Romsdals Sparebank 4,30% Landet
SpareBank 1 Telemark 4,30% Region
Fornebubanken 4,25% Region
Grong Sparebank 4,25% Region
Blaker Sparebank 4,20% Region
Eidsberg Sparebank 4,20% Region

Her kan du se den fulle listen over BSU-renter.

 

Se også:

Guide til BSU.

Nedbetaling med BSU
Sparing i BSU gir høyere avkastning enn boliglånsrenten.

Kalkulatorer:

BSU-kalkulator
Her kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet. Dette er en aktuell situasjon for mange når de kjøper hus eller leilighet første gang.

BSU-lønnsomhet
Beregn hvilken avkastning BSU-sparingen din gir deg etter skatt. Legg inn når, og hvor mye du skal spare innenfor BSU-ordningen.

Boligsparingskalkulator
Kalkulatoren beregner hvor mye du må spare for å nå en gitt egenkapitalprosent til boligkjøp.

Boligsparingskalkulator 2
Kalkulatoren beregner hvor dyr bolig du kan kjøpe ut fra sparebeløpet du setter inn.