Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Flere forbrukere opplever å få inkassokrav for chatte- eller kontakttjenester de ikke har benyttet seg av.

Regninger er sjelden hyggelig, men ekstra ille er det å få betalingskrav for noe du ikke har kjøpt. Dette opplever en del norske forbrukere, og mange av dem er unge under 18 år, kan Forbrukerrådet opplyse om.

Ekstra utrivelig er det kanskje for mottakerne at det kommer krav om betaling for bruk av sex-telefoner eller porno på nettet, i tillegg til andre type chatte- og kontakttjenester. Det er også gjerne gamle tjenester det kommer krav om.

Ikke betal

Dersom du mottar regninger som du ikke forstår hvorfor du har fått - altså regninger for tjenester eller varer du ikke har kjøpt - skal du ikke betale dem uten videre.

- De som krever pengene sitter gjerne i utlandet, men inkassobyrået er norsk. Får du en regning du ikke kjenner til, eller er uenig i, så meld fra til inkassobyrået skriftlig. Du kan i tillegg skrive til den som skal ha pengene, men det er nok å klage til inkassobyrået. En e-post holder lenge, da har du bevis for at du har klagd, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet i en pressemelding.

- Møt opp i Forliksrådet

Ved å klage på regningen fra inkassobyrået, unngår du at saken går til inkasso. Dersom inkassobyrået står på sitt, og vil ha betaling fra deg, må de gå til rettslige skritt. Første instans da er Forliksrådet, og Forbrukerrådet påpeker at dersom du blir innkalt dit, er det svært viktig at du møter opp.

- Vi ser dessverre at enkelte ikke har møtt opp, og fått uteblivelsesdom mot seg. Det er veldig dumt, sier Flønes.

Du må forklare for Forliksrådet hvorfor du ikke ønsker å betale regningen, og du kan da bruke samme innhold som i brevet eller e-posten du har sendt til inkassobyrået.

Det er viktig at du ikke lar deg skremme av inkassobyrået. Dersom de fortsatter å kreve betaling for deg etter at du har sendt klage på kravet, kan du klage til inkassoklagenemnda.

I korte trekk er det disse punktene du bør følge, dersom du får en regning du er uenig i:

  • Få råd og veiledning hos Forbrukerrådet på 03737 eller hjelp@forbrukerradet.no
  • Klag skriftlig, og spar på kopi av klagen.
  • Klag til inkassoklagenemnda om saken ikke stanses.
  • Ikke la deg skremme av at saken går til Forliksrådet.
  • Møt eventuelt opp i Forliksrådet, og gi beskjed at du er uenig i regningen.

Kilde: Forbrukerrådet

Les også: 

Slik forholder du deg til inkassokrav

Få kontroll på økonomien

Kommunen plikter å gi deg økonomiråd