Fleksibilitet er en av nøklene til å få tak i de rimeligste flyreisene.
Selv om et flyselskap kalles et lavprisselskap er det på ingen måte gitt at dette er billigere enn «vanlige» selskap som SAS, British Airways og Lufthansa. Dette skyldes blant annet at prispresset har vært ganske høyt de siste årene, i tillegg til at lavprisselskapene ofte tar høye gebyrer.
Når du bestiller flybilletter, må du må du alltid forsikre deg om at alle gebyrer, skatter og ekstra utgifter er inkludert i den totale prisen.
Ofte er bagasjegebyrene høye, så flyr du med lavprisselskapene, er det penger å spare på å bare ta med håndbagasje.
Ukurante dager og tider er billigst
Flypriser varierer mye med hvilket tidspunkt du kan reise på. Hvis du er fleksibel, får du de billigste billettene. Utreise på mandag og hjem reise på torsdag er som oftest mye rimeligere enn torsdag/søndag. Også selve reisetidspunktet har betydning. Avganger svært tidlig og sent er ofte billigere.
Men vær obs på at de totale reisekostnadene ved å reise på de mest ugunstige tidspunktene øker, fordi du da risikerer å måtte ta drosje til eller fra flyplassen. Vær også obs på at det i noen tilfeller kan bli dyrere totalt sett å reise i uken, fordi hotellovernattinger er billigere i helgen, når det er få forretningsreisende.
Der det er flere flytilbud til en destinasjon vil du som oftest få lavere pris på flyvningene som går tidlig eller sent. I ferier som sommerferier, påske og høstferier vil etterspørselen etter flybilletter være de høyeste til alle feriedestinasjoner. Dermed er også flyprisene på sitt høyeste nivå.
Bestill så tidlig som mulig
De billigste billettene går først. Men det er bare et visst antall billetter som går til den laveste prisen. Mange ganger er det svært få billetter til den annonserte lave prisen. Når de aller billigste billettene er gått, er det slett ikke sikkert at det lønner seg å bestille tidlig. Det er etterspørselen etter akkurat denne flyturen som avgjør den videre prisutviklingen.
Flyselskapene har programvare som justerer prisen etter etterspørselen. Prisene kan dermed falle hvis etterspørselen er lavere enn forventet, og motsatt.
Noen eksperter mener at det beste er å bestille mellom åtte og fire uker før avreise. Men dersom du skal hjem til for eksempel jul eller påske, bør du sikre deg billetter så tidlig som mulig.
Bruk lavpriskalendere
Et godt hjelpemiddel til dette er priskalenderne. Her får du opp en oversikt som viser prisene på alle avganger i løpet av en måned. Da er det mye lettere å finne den beste prisen, enn å måtte lete igjennom en hel rekke datoer. Du finner lavpriskalendere blant annet på disse nettstedene: norwegian.no, skyscanner.no, sas.no, og restplass.no.
Hvis du er litt fleksibel på reisedatoer, kan du spare mye på å prøve deg frem med forskjellige datoer, så det lønner seg å bruke litt tid på denne jobben. Du kan også sjekke ut restplass-nettsteder.
Merk deg også når flyselskapene har kampanjeperioder, og vær tidlig ute når billettene legges ut, så du sikrer deg de billigste billettene.
Søkemotorer
I tillegg til flyselskapenes egne nettsider, bør du også sjekke ut flysøkemotorer som kayak.no; her kan du sette opp et prisvarsel som sender deg en e-post prisene settes ned til en bestemt destinasjon, og du kan dermed være raskt ute med å bestille de billige billettene.
Bruker du flysøkemotorer for å finne billige flyreiser, bør du sjekke ut flere, da prisene kan variere en del mellom de forskjellige nettsidene.
Her finner du flere flysøkemotorer du kan sjekke ut.
Meld deg på nyhetsbrev
Meld deg på nyhetsbrev på de forskjellige flyselskapene. Slik er du sikret å få informasjonen først om gode tilbud. Disse ryker nemlig fort unna når de først blir sendt ut. Svært mange av dem vil du aldri finne i avisen. Når et flyselskap sender ut en epost om en kampanje er det viktig å benytte seg av dette tilbudet som fort som mulig.
Meld deg også inn i flyselskapenes bonus-/fordelsprogrammer. Flyr du noen ganger, kan du plutselig ha sikret deg en gratis flyreise. Men ikke bli for opphengt i å fly med ett flyselskap for å samle bonus, dette kan bli dyrt, dersom du flere av gangene heller kunne reise med et billigere selskap.
Reiser du med barn, må du spesielt sjekke hva det koster for barna. Hva slags rabatt-tilbud barna får varierer med selskapene. Det kan derfor være et annet selskap som er billigst på en tur med barn, enn bare med voksne.
Sjekk reisevilkårene
Billetten du får er ikke like fleksibel i de forskjellige selskapene. Ofte er de billigste billettene svært lite fleksible. Endring av navn og andre reisedetaljer kan koste penger. Sjekk derfor nøye at du har lagt inn alt korrekt.
Det lønner seg forøvrig som oftest å betale med kredittkort, da disse i de fleste tilfeller har en avbestillingsforsikring i kortet.
Reisevilkårene er ikke like blant selskapene. Det er slett ikke alle selskapene som tar ansvar (og kostnader) for at du ikke når det flyet du skal videre med. Må du mellomlande er det alltid en risiko for at du blir forsinket. For at flyselskapet skal ha plikt til å transportere deg videre, må hele reisen stå på samme billett. Har du enkeltbilletter, har du ingen slike rettigheter. Blir flyet forsinket, vil du dermed tape flybilletten.
Du har alltid krav på å få vite hvilke betingelser som gjelder for flybillettene. Dette gjelder blant annet om billetten kan refunderes, endres eller avbestilles. Du har også krav på å vite hvilket flyselskap som skal fly deg. Flyselskapene selger billetter for andre flyselskaper, slik at det slett ikke er sikkert at du flyr med flyselskapet du har bestilt gjennom.
Du kan bestille enveisbilletter
Du er ikke nødt til å kjøpe en tur-retur billett med et selskap. Det kan hende at det lønner seg med enveisbilletter fra to forskjellige selskaper. Det er slett ikke uvanlig at et annet selskap er billigere å bruke på returen. Hvis selskapene flyr fra samme flyplass, har det ingen betydning for deg å bruke to selskaper.
Det er verdt å merke seg at prisene kan være lavere i Sverige enn i Norge. Det er vel verdt å sjekke prisen på noen svenske reisesider på nettet. Hvis du ikke bor alt for langt fra en svensk flyplass, kan du spare mye penger på det. Selv om du også regner inn en ekstra overnatting.
Du bør også sjekke ut om det finnes en alternativ flyplass i nærheten av feriedestinasjonen din, som det er billigere å fly til. Det kan i noen tilfeller lønne seg å reise til en annen flyplass, og heller kjøre leiebil eller reise kollektivt til selve destinasjone.
Hvis du ikke har veldig dårlig tid, kan du også spare penger på å ta en omvei. Kanskje det i noen tilfeller for eksempel kan lønne seg å fly med et lavprisselskap til London eller en annen by det er billig å reise til, og deretter fly med et annet billig selskap til den endelige destinasjonen.
Bruke reisebyrå
I enkelte tilfeller kan du vurdere å bruke reisebyrå. Det er slett ikke sikkert de finner frem til billigste flyreise på en enkeltdestinasjon (kanskje de for eksempel har avtale med et spesifikt selskap?), og de tar seg betalt for å hjelpe deg med å lage et tilbud. Men dersom du skal på en lengre reise til et annet kontinent og med flere destinasjoner, er det mulig at byrået klarer å lage et billigere og bedre alternativ enn du selv kommer frem til.
I noen tilfeller kan det lønne seg å kjøpe flyturen som en del av en pakkereise, altså at du kjøper hotellovernattinger og fly samme sted. Ved å gjøre dette, sikrer du deg også bedre klagemuligheter enn hvis du kjøper hotell og fly separat.
Les mer om flyreiser:
Bagasjeregler fra flyselskapene
Direkteruter fra andre flyplasser