Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Det er avslappende å handle fra sofakroken. Følger du disse rådene, så kommer også julehandelen til å gå trygt for seg.

Det er koselig å gå i de pyntede julegatene i desember, men for mange fremstår julehandelen som en stressende affære. Vil du ha det litt roligere i ukene frem mot jul, kan du handle i alle fall noen av gavene i norske eller utenlandske nettbutikker.

Særlig dersom du har planer om å kjøpe noen av gavene fra utlandet, så er det greit å være tidlig ute med bestillingen - så er du helt sikker på at gavene ligger under treet på julaften.

Les også: Mange klager på nettkjøp fra utlandet

Spar penger

Du kan også spare penger på å handle på nettet. For eksempel kan du ofte spare en femtilapp på å kjøpe en bok i en nettbutikkhandel fremfor den fysiske bokhandelen.

Du kan dessutenlett sjekke priser på nett, blant annet ved hjelp av såkalte prissammenligningstjenester. Du kan også sjekke om det er noen aktuelle rabatter og tilbud på kupong- og rabattkodenettsteder.

Sikker netthandel

Mange nordmenn har etter hvert begynt å handle på nettet, og for de aller fleste forløper netthandelen uten problemer.

Men et mindretall har også opplevd å betale for en vare som aldri dukker opp i posten. Er varen tenkt som julegave, vil det antakeligvis føles ekstra ille om pakken aldri kommer. Derfor er det det altså noen enkle råd og tips du bør følge, dersom du skal handle julegaver på nett i år:

Sjekk nettbutikken

Du kan være mer trygg på at handelen går i orden, dersom du forhåndssjekker nettbutikken.

Én måte å gjøre dette på er å google navnet på butikken, for å sjekke om noen har kommet med positive eller negative uttalelser om netthandelen du vurderer å handle fra.

Også nettsiden til butikken kan gi deg noen tips om seriøsiteten til firmaet. Forbrukerrådet anbefaler at du er varsom med sider med mange skrivefeil. Du bør også styre unna nettbutikker hvor det er vanskelig å finne frem til kontaktinformasjon.

Shoppingassistent

En annen metode er å benytte seg av shoppingassistenten Howard, som du finner på nettsidene til Forbruker Europa.

Howard er en «nettugle» i forbrukernes tjeneste. Ved hjelp av denne tjenesten skal forbrukere selv kunne avsløre svindlere og useriøse nettbutikker, før de handler.

På nettsiden til «Howard» så kan du - ved å taste inn domenenavn og eventuelt organisasjonsnummer til nettbutikken - få opp opplysninger som kan peke i retning av om butikken er trygg å handle i eller ikke.

Shoppingassistenten «Howard» gir deg også mulighet til å lese brukeranmeldelser om nettbutikken du har søkt på.

Betaling

Kredittkort

Smarte Penger anbefaler at du betaler med kredittkort på nett. Årsaken er at Finansavtaleloven (§54b) gir deg rett til å klage til kortselskapet, hvis du ikke har fått varen du har kjøpt med kredittkort.

Disse forutsetningene må ligge til grunn for at du kan klage:

  • Du må ha handlet på kreditt
  • Klageretten gjelder kjøp fra næringsdrivende, ikke fra privatpersoner.
  • Du må først ha klaget til selgeren før du klager til kredittkortselskapet.
  • Det må foreligge en feil eller mangel
  • Du må først ha prøvd å løse problemet med leverandøren
  • Deretter kan du rette en klage til kredittyter, altså kredittkortselskapet

Det maksimale beløpet du kan få refundert fra kredittkortselskapet er det som er belastet kortet ditt.

Paypal og PayEx

Dersom du ikke har - eller ikke ønsker bruke - kredittkort - anbefaler Forbrukerrådet at du handler i en nettbutikk som bruker et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx.

Paypal, eller PayEx fungerer som mellommenn. Du betaler inn til en egen konto, som kjøper ikke har adgang til. Begge systemene har egne klageordninger, og ingen sensitiv betalingsinformasjon blir utvekslet til selger.

Hovedpoenget er at du ikke betaler varen på forhånd, dersom nettbutikken ikke har et sikkert betalingssystem.

Tollregler ved netthandel

Dersom du skal handle i utenlandske nettbutikker, må du også sette deg inn i hvilke tollregler som gjelder.

I utgangspunktet er alle varer som importeres til Norge - og dermed også varer som du har kjøpt fra utenlandske nettbutikker - avgiftspliktige. Med andre ord - du må regne med å betale toll og moms på varene.

Men dersom pakken har en verdi på under 200 kroner, slipper du å betale avgifter. Det gjør ikke noe om frakten gjør at den totale summen kommer over 200. Kjøper du en DVD som koster 170 kroner og frakten koster 40 kroner, slik at totalsummen blir 210 kroner, slipper du altså å betale tilleggsavgifter,

Overstiger sendingen 200 kroner, må du betale avgifter. Mange har gått på en smell ved å kjøpe varer til flere tusen, og så ikke regnet med momsen på 25 prosent i totalsummen.

Du kan regne ut hva du må betale i avgifter med Tollvesenets importkalkulator. Du kan lese mer om tollreglene her.

Du har angrerett

Netthandel gir deg én stor fordel som du ikke får ved å handle i en fysisk butikk. Du kan angre på kjøp fra nettbutikker innenfor Europas grenser - innenfor en viss tidsramme, selvfølgelig.

Angreretten er på minst syv dager, avhengig av hvilket land du handler fra. Fra norske nettbutikker er fristen 14 dager. 

 

Les mer om netthandel:

Sikker netthandel

Kjøpsforsikring i kredittkort

Prissammenligningstjenester

Nettauksjoner

Tollregler ved netthandel

Anbudstjenester

Kuponger

Se mer på andre nettsteder:

Forbrukerrådet - Netthandel

Forbruker Europa - Netthandel