Sjekk hvor mye driks du bør gi i ditt ferieland, så slipper du misfornøyde blikk fra servitøren.

Du kan risikere at kelneren blir grovt fornærmet hvis han ikke får tips. Men du kan faktisk også risikere at han blir fornærmet hvis han får det.

Det lønner seg derfor å sette seg inn i landets skikker på denne fronten, og hvor mye man gir i driks varierer til dels mye mellom forskjellige land.

Minimum høflighetsnivå

De fleste ønsker å holde seg innenfor den normale høflighetsnormen, og da må man vite hva som anses som høflig.

Hvor mye du skal tipse på en restaurant er gjerne i et område, for eksempel fra 5-10 %. Generelt bør man da legges seg på et minimum høflighetsnivå hvis besøket har vært helt ordinært. Gi mer etter hvor fornøyd du er. Å gi det samme i tips til alle er ikke riktig. Hvis du vet du skal besøke den samme restauranten igjen er det ofte smart å være mer rundhåndet med tipsen spesielt første gangen. På steder som ikke er altfor store vil de huske deg igjen, og du får garantert bedre service enn gnierne på nabobordet.

Les også: Du kan klage etter ferieshopping

Det er ikke bare på restaurant du skal eventuelt tipse. Det kan være aktuelt i taxien, til pikkoloen (på hoteller som har slikt) og til værelsespiken på hotellet.

Service er ikke inkludert overalt

I mange av landene er det ikke lagt inn service inn i regningen på restaurant som i Norge. Lønnen til en kelner kan være svært lav, slik at de faktisk er avhengig av å få tips. I USA for eksempel kan en kelner ha en fast timelønn ned mot tre dollar. Her er det lagt opp til at gjestene tipser. Å være prinsippelt mot tipsing hjelper kelneren svært lite i dette tilfellet.

På restaurant er det bedre å gi tipsen som cash i stedet for å gi det over kredittkortet. Gir du tipsen til kelneren er du sikker på at dette går direkte til han.

Les også: Sørg for å ha reiseforsikringen i orden

Nedenfor har vi satt opp en tabell over hvor mye du bør tipse til restauranten, taxien, pikkoloen, og stuepiken. Dette er ikke noe eksakte regler, men viser omtrent hvilket nivå du skal legge deg på.

Land Generelt Restaurant Taxi Stuepike Pikkolo
Argentina 10% Rund opp. 1 dollar for servicen.
Australia I Australia er det ingen tipskultur. Service er inkludert i prisene. Tips bare hvis du er ekstra godt fornøyd med større måltider på finere restauranter. Rund opp til nærmeste dollar. Ikke nødvendig. 75 cent til 1 dollar per kolli.
Belgia Serviceavgift på 16 % er lagt til. Det holder å runde av opp til nærmeste runde tall. Du kan legge på noen få euro ekstra, opp til 10 % hvis du er meget godt fornøyd. Rund opp. Ikke nødvendig. 1 euro per kolli.
Brasil På de fleste restauranter er det inkludert 10 %. Det er egentlig ikke nødvendig å gi mer. Gi 10 % hvis det ikke er inkludert. Rund opp. Ikke nødvendig. 1 real per kolli.
Bulgaria 10% Rund opp. Ikke nødvendig. 0,5 euro per kolli.
Canada Har samme tipskultur som USA. Altså at tips forventes. 15-20 %. Noen ganger kan service være inkludert i regningen. 10% 1-5 dollar avhengig av størrelsen på rommet, romstandard og lengde. 1 kanadisk dollar per kolli.
Cuba Det er ikke lov å bruke dollar, euro går bra. Folk tjener svært lite i serviceyrkene slik at tipsinntekter er viktige. 15-20 %. Hvis det er inkludert 10 % service, gir du 5-10 % ekstra. Rund opp til helt tall. 0,5-1 CUC$ per kolli.
Danmark Service er inkludert i prisene. Tips 5-10 % hvis du er godt fornøyd. Rund opp til nærmeste tier. Ikke nødvendig. Tipses bare ved spesielle anledninger.
Egypt Her forventes det at du betaler for absolutt alt av tjenester. Folk i serviceyrker har nærmest null i fastlønn. 10-15 %. Du avtaler pris på forhånd. 5 egyptiske pund per dag. 5 egyptiske pund per kolli.
England Service er normalt inkludert. Gi 10 % hvis ikke. Fra runde opp til nærmeste pund til 10% 1 euro per døgn. 1 pund per kolli.
Finland Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. 1 euro per kolli.
Frankrike Serviceavgift på 15 % er lagt til. Legg på et par euro. Opp til 5-10 %. 1,5 euro per dag. 1 euro per kolli.
Hellas Normalt er service inkludert . Hvis service ikke er inkludert legger du til 10-20 %. Ellers legger du på 5-10 %. Rund opp. 1 uro per døgn. 1 euro per kolli.
India Opp til 10% hvis service ikke er inkludert. Høyest i de store byene. Rund opp. 0,5 euro per dag. 0,5 euro per service
Irland Hvis service er inkludert trenger du ikke legge på mye. Ellers 10-15 %. Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Italia Tipspraksisen er forskjellig mellom sør og nord. I nord kan du risikere å fornærme noen ved å gi tips. I nord kan du runde opp til nærmeste euro. Fra Roma ogf sørover kan du legge til 5-10 %. Rund opp. 1 euro per døgn. 1 euro per kolli.
Japan Ikke nødvendig. De kan bli fornærmet. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig.
Kina Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. 0,5 euro per dag. 0,5 til 1 euro per service.
Kroatia 5-10 % Avrund opp til nærmeste runde beløp. 10 kuna 50 til 100 kuna avhengig av lengde på opphold.
Kypros Rund opp til nærmeste hele euro. Ikke nødvendig.
Luxembourg 5-10 % Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Malta Hvis service er inkludert 5-10%. Hvis ikke 10-15 %. 10%
Marokko På finere restauranter 10-15 %. Ellers ikke mye. Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Mexico 5-10% 0,5 euro 1 euro per døgn. 1 euro per kolli.
Nederland Service er alltid inkludert. Det forventes ikke noe særlig tips. Rund opp. 1 euro per kolli.
New Zealand I New Zealand er det ingen tipskultur. Service er inkludert i prisene. Tipser bare hvis du er meget godt fornøyd. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig.
Polen 10% Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Portugal Hvis service er inkludert 5-10%. Hvis ikke 10-15 %. 10% 0,5 euro per kolli.
Russland 10-15 % Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Skottland 10 -15 % hvis service ikke er inkludert. Rund opp. 0,5 euro per kolli.
Spania Avhengig av servicenivå legger du igjen 5-15 %. Ikke nødvendig. 1 euro per døgn. 1 euro per kolli.
Sveits Ikke nødvendig. Ikke nødvendig. 1 franc per kolli.
Sverige Service er alltid inkludert. Ikke nødvendig å gi, bare hvis god service. Rund opp til nærmeste tier. Ikke nødvendig. 5 kroner per kolli
Sør-Afrika 10 % hvis service ikke er inkludert. 10% 0,5 euro for servicen.
Thailand I Thailand er det mer vanlig å prute enn å gi tips. Hvis service ikke er inkludert gir du 10 %, eller avrund opp til nærmeste 100 bath. Rund opp. Ikke nødvendig. Ikke nødvendig.
Tsjekkia 5-10 % Avrund opp til nærmeste koruna. 0,5 euro per dag. 30 koruna
Tunisia Bare litt, opp til 10 % på fine restauranter.
Tyrkia Fra runde av oppover til 10 % avhengig av hvor fornøyd du er. Det tipses høyere på dyre restauranter. Rund av oppover. 0,5 euro per bag.
Tyskland Trenger egentlig ikke mer en 1 til 2 euro ekstra. Kan legge på 5-10 & hvis du er godt fornøyd. Rund opp til nærmeste euro. Legg på et par euro. 1 euro per kolli.
Ungarn
USA I USA råder et en sterk tipskultur. Her forventes det å få tips overalt, siden fastlønnen er svært lav. 15-20 %. Noen ganger kan service være inkludert i regningen. 10-15 % pluss 1 dollar per kolli. 1-5 dollar avhengig av størrelsen på rommet, romstandard og lengde. 1 til 2 dollar per bag.
Østerrike 5-10% Rund av oppover. 1 euro per kolli.