Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Størst sjanse er det for dem som kunne tenke seg å jobbe innen helse- og omsorgssektoren.

De mest populære sommerjobben er nok allerede besatt, men det er fortsatt muligheter for deg som vil ha en sommerjobb for å få litt ekstra penger i tillegg til nyttig erfaring fra arbeidslivet.

– Det lyses fortsatt ut sommervikariater gjennom stillingsdatabasen vår. I løpet av mai ble det lagt ut 1800 nye slike jobber, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i NAV til nyhetsbyrået Newswire.

Ved et søk på «sommerjobb» på Finn.no Jobb, får vi opp nesten 1100 stillinger.

Nederst i artikkelen finner du lenker til artikler med gode jobbsøketips

Sykehjemsjobber

Majoriteten av de ledige stillingene er i helse- og omsorgssektoren, og da særlig på sykehjem, hvor det det stor behov for arbeidskraft om sommeren.

Også i hotell- og reiselivsbransjen er det fortsatt ganske gode muligheter til å skaffe seg sommerjobb. Det er også muligheter for deg som kunne tenke deg en i butikk. Biltema-kjeden er blant dem som fortsatt trenger vikarer til sine butikker.

– En del vikariater er ennå ikke besatt. Hos oss finnes det fortsatt muligheter for ungdom som vil skaffe seg spennende og nyttig erfaring fra varehus, sier Tommy Fredriksen, daglig leder i Biltema Norge til Newswire.

Aldersgrenser

For ungdom som skal ut i sommerjobb, er det noen ting det er viktig å være klar over. Blant annet setter Arbeidsmiljøloven visse grenser for hva man har lov til i arbeidslivet, avhengig av hvor gammel man er.

For det første må man som et utgangspunkt ha fylt 13 år for å kunne ta seg en jobb overhodet. Videre kan ungdom mellom 13 og 15 år bare på seg såkalt «lett arbeid», som for eksempel avisbudjobb, enkelt kontorarbeid, vedlikeholdsarbeid i parker og innen servering.

Arbeid som involverer giftige kjemikalier, farlige maskiner og lignende kan bare utføres av ungdom over 18 år. Skal du ha en jobb som involverer salg av sprit, må du ha fylt 20 år.

Når det gjelder arbeidstid, er det også satt noen grenser avhengig av hvor gammel ungdommen er. Ungdom under 15 har bare lov til å jobbe syv timer pr. dag og 35 timer pr. uke, i skolens ferier. Ungdom mellom 15 og 18 år kan jobbe åtte timer daglig, og opptil 40 timer i uken.

Kontrakt

Når du først har skaffet deg en jobb, er det viktig at du passer på at du får kontrakt. Dette er et punkt arbeidsgivere synder mye mot, når det gjelder ungdom i sommerjobb.

LOs sommerpatrulje, som undersøker arbeidsforholdene for ungdom i sommerjobb, fant i fjor brudd på arbeidsmiljøloven i 20 prosent av arbeidsplassene de besøkte. Og i halvparten av disse bedriftene (totalt ca .5500 bedrifter) igjen, var det manglende eller mangelfulle arbeidskontrakter som var problemet.

På Arbeidstilsynet nettsider finner du eksempel på en standard arbeidsavtale. Les mer om arbeidskontrakt her.

Når du slutter i jobben, har du krav på å få både feriepenger og attest.

Frikort

Ungdommer som har skaffet seg sommerjobb eller annen ekstrajobb, må skaffe seg skattekort fra 13-års alder. Men dersom du vet at du ikke kommer til å tjene mer enn 39.950 kroner i løpet av skatteåret, kan du bestille det som kalles frikort fra Skatteetaten.

Dersom du har skaffet deg frikort, men lønnen i løpet av året overstiger frikortbeløpet (på 39.950 kroner), får du et skattekort med tilsvarende høyere skattetrekk på resten av inntekten din.

Pass på å lever arbeidsgiver nytt skattekort når du har brukt opp fribeløpet, ellers du trukket 50 prosent skatt av inntekten som går over 39.950 kroner.

I følgende faktaartikler finner du tips til jobbsøking:

Jobbsøking

Jobbsøknaden

CV

Åpen søknad

Jobbintervju