Båtlån er lån med pant i båten.

For å få lån med pant i båten må båten din være registrert i et register. Båter på 7 meter og over må være registrert i Skipsregisteret. Mindre båter registreres i Småbåtregisteret.

En registrering i Skipsregisteret koster 2.062 kroner for båter mellom 7-15 meter (frivillig registrering), og 2.931 kroner for båter mellom 15 og 24 meter (pliktig registrering). Selve tinglysningen av lånet koster 1935 kroner og kan i en del tilfeller være inkludert i etableringskostnaden for lånet.

På lån til båter under 7 meter er det et krav om at båten er registrert i Småbåtregisteret. Dette koster 400 kroner. Selve pantet registreres ikke der. Det gjøres i Løsøreregisteret i Brønnøysund. En tinglysing i Løsøreregisteret koster 1.473 kroner.

Det er ikke på langt nær alle bankene som gir lån med pant i båt. Sjekk hvilke båtlån som er i markedet med Båtlånskalkulatoren.

Lån til båter som er registrert i Skipsregisteret er billigere enn båter som ikke er det.

Lån med pant i boligen er billigst

Har du muligheten til å øke boliglånet for å kjøpe båt, istedenfor å ta opp et eget båtlån er dette klart billigere. Dette gjelder ikke minst ved kjøp av mindre båter.

En økning av boliglånet vil som oftest gi minst et par prosentpoeng lavere rente enn et eget båtlån. Men vær oppmerksom på at du kan få økt rentesats på hele boliglånet, hvis økt boligbelåning gjør at du går fra å ha lån innenfor 60 prosent av verdi til å ha innenfor 80 prosent. Marginalt sett kan derfor dette tilleggslånet bli dyrere enn de ser ut til. Men det mest vanlige nå er at boliglånsgiveren har den samme rentesatsen opp til 75 prosent av verdien på boligen.

 

Se også:

Dette må du vurdere ved låneopptak

Les mer om boliglån

Kalkulator:

Båtlånskalkulator
Kalkulatoren viser båtlånene som er i markedet.

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største långiverne innenfor 60 prosent og 75 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Eksterne lenker:

Skipsregisteret

Småbåtregisteret

Løsøreregisteret

Kontrakt:

Forbrukerrådet: Kjøpekontrakt for fritidsbåt melom private