Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Her får du all den informasjonen du trenger når du skal kjøpe et  hjemmekinoanlegg, eller enkeltkomponenter innen hjemmekino.

Denne guiden inneholder:

  • Pakke eller hver for seg
  • Komponenter i hjemmekino
  • De viktigste egenskapene ved hjemmekinoanlegg
  • Kjøpeguider fra uavhengige nettsteder
  • Hvordan sjekke priser
  • Hvordan få rabatter
  • Tester av hjemmekinoanlegg
  • Anbefalte hjemmekinoanlegg av eksperter
  • Hvilke rettigheter du har ved kjøp
  • Nettsteder som skriver om hjemmekinoanlegg
  • Referansebutikker

Se oversikten over alle kjøpeguidene på smartepenger.no.

Pakke eller hver for seg

Skal du kjøpe deg et hjemmekinoanlegg, er det i hovedsak to måter å angripe dette på: du kan gå i en elektronikkforretning og kjøpe en fullstendig pakke bestående av forsterker og høyttalere - eller du kan kjøpe høyttalerne og receiveren (og ev. subwoofer) hver for seg, gjerne fra forskjellige produsenter om du mener at dette gir den beste løsningen.

Å kjøpe hver for seg vil ofte bety en noe høyere pris, men samtidig vil det trolig være lettere å gjøre endringer og oppgraderinger.

Komponenter i hjemmekino

Skal du ha hjemmekinoanlegg, vil du gjerne oppnå en surroundeffekt, og da kan en vanlig sammensetning være en senterhøyttaler over tv-en (her høres gjerne dialogen), to gulvstående/kompakte høyttalere ved siden av tv-en og ev. to bakhøyttalere (som godt kan være kompakthøyttalere) bak sofaen/godstolen. I tillegg er det vanlig med en subwoofer for mer detaljer i de dypeste tonene/bassen, og for et mektigere lydbilde. Det anbefales for øvrig ofte at man kjøper høyttalere av samme merke til et slikt anlegg, men det er ikke så farlig om subwooferen er av et annet merke.

Det vanligste høyttaleroppsettet er trolig 5.1 (femtallet står da for antall høyttalere) som er forklart over, men du kan også velge 2.1 (stereoløsning), 3.1 (legger en senterhøyttaler til de to høyttalerne for å høre dialogen bedre). 7.1 (sidehøyttalere i tillegg) er også et alternativ, men det er foreløpig få ganger du får utnyttet denne løsningen til det fulle.

Et siste alternativ, hvis du vil kjøpe og koble opp minst mulig utstyr, er å kjøpe en sound bar (lydplanke). Disse skal også tilby en surroundeffekt, men du kan ikke regne med at lyden blir fullt så god som med et 5.1-oppsett. Du kan lese mer om de ulike høyttalertypene lenger ned.

Kjøper du ikke en pakke, må du kjøpe de enkelte elementene hver for seg.

Typer receiver

En receiver har, i motsetning til en forsterker, innebygd radio (FM/DAB).

Det finnes i utgangspunktet to hovedtyper receivere: stereo og A/V (audio/video). I hjemmekinoanlegg er det i all hovedsak A/V-receiveren som brukes, og denne fungerer som «hjertet» i et hjemmekinoanlegg, og gir deg muligheten til å få surroundlyd når du ser film/spiller. Med en A/V-receiver kan du koble til flere ulike komponenter, slik som TV-dekoder, spillkonsoller, Apple-TV m.m.

Typer høyttalere

Gulvstående høyttalere
Med gulvstående høyttalere kan du få meget god lyd, uten nødvendigvis å betale de aller største summene. De største og kraftigste høyttalerne finner man i denne kategorien. Både gulvhøyttalere, og høyttalere i kompaktkategorien, regnes som svært gode allroundhøyttalertyper.

Kompakt- eller bokhyllehøytalere
Disse høyttalerne kommer i langt mindre utgaver enn gulvhøyttalerne, og de er av den grunn langt mer plasseringsvennlige. De kan settes i hyller, de kan henges på veggen eller de kan stå på stativer. Kassevolumet blir naturlig nok mindre enn med gulvhøyttalerne, slik at frekvensområdet ikke blir like stort og bassen ikke blir så fremtredende. Men likevel finnes det mange høyttalere i denne klassen som gir veldig god lyd.

Bakhøyttalere/sidehøyttalere
Denne typen høyttalere er nok mest brukt i et hjemmekinoanlegg, hvor de settes bak (eventuelt på sidene av ) sofaen for å gi best mulig surroundeffekter. Men det finnes også bakhøyttalere som fungerer til musikklytting. Hvis du vurderer å skaffe deg bak-/sidehøyttalere til hjemmekinoanlegget, kan det være greit å vite at du vel så godt kan bruke vanlige kompakthøyttalere til dette formålet.

Senterhøyttalere
En slik høyttaler hører hjemme i et komplett hjemmekinoanlegg, og det er blant annet ofte fra denne at man hører dialogen i filmen. Er gjerne litt avlang og plasseres for eksempel på en hylle over tv-en.

Sound Bars (lydplanker)
Denne er en slags alt-i-ett-løsning for deg som vil slippe unna mest mulig kabler og kasser. Her er målet å pakke et komplett lydsystem inn i én høyttaler, som gjerne er lang og smal. Noen ganger settes den sammen med en subwoofer, slik at man ikke skal gå glipp av den dypeste bassen.

Subwoofer
En slik høyttaler hører med i et komplett hjemmekinoanlegg, og hovedpoenget med den er å få frem detaljer i bassen og et mektigere lydbilde. Innenfor denne kategorien finnes det for øvrig også såkalt aktive subwoofere, som vil si at de har innebyggede forsterkere.

De viktigste egenskapene ved hjemmekinoanlegg

Lydkvalitet
Her anbefales det rett og slett å lytte til ulike høyttalere/hjemmekinoanlegg i butikken før du bestemmer deg. Men det du kan lytte spesielt etter, er hvordan bassen gjengis, hvor godt du hører nyanser, og hvor mektig lydbildet blir - ev. også hvor høyt du kan spille, dersom det er viktig for deg. En vanlig lytter vil trolig ikke høre så stor forskjell på lydkvalitet ut fra hvilken receiver som brukes, så når du skal velge receiver, er det andre egenskaper du heller bør undersøke nærmere.

Innganger/tilkobling
Skaffer du deg et hjemmekinoanlegg, er det trolig at du skal koble til flere ulike komponenter til receiveren, slik som TV-dekoder, spillkonsoll m.m. Disse komponentene kobles i all hovedsak til med HDMI, derfor er det essensielt at det også er bra med HDMI-innganger på receiveren. Det kan også være kjekt med en receiver med USB-inngang, dersom du for eksempel ønsker å koble til kamera.

Kompatibilitet høyttaler og receiver
Du må passe på at receiveren er kompatibel med høyttalerne du vurderer å kjøpe. Receiveren må enkelt sagt ha nok kraft (her er det gjerne snakk om wattstyrke) til å drive høyttalerne - dette er for øvrig noe du må tenke ekstra nøye over ved kjøp av store, kraftige høyttalere.

Størrelse
Her er det i hovedsak to ting du må tenke på: det ene er hvor god plass du har, og det andre er hvor mye kraft du ønsker i høyttalerne. Dersom du har en mindre bolig - eller rom - du skal plassere høyttalerne i, er det kanskje ikke noen god idé å gå for de største gulvstående høyttalerne, da disse vil ta opp en del plass og vil virke dominerende. I så fall kan det kanskje være greit med kompakthøyttalere du kan plassere i en hylle eller på stativ. En annen ting er at du ikke trenger så store høyttalere for å fylle et mindre rom med lyd.

Som nevnt tidligere får du mest kraft i de store, gulvstående høyttalerne, så er det dét du er ute etter - altså mye og kraftig lyd, gjerne med mye bass - holder det mest sannsynlig ikke for deg med kompakthøyttalere.

Trådløs/Wi-Fi
Du bør også vurdere om det kan være aktuelt for deg med innebygd Wi-Fi (ev. også AirPlay og/eller Bluetooth) i receiveren. På denne måten kan du lett koble smarttelefon/nettbrett opp mot hjemmekinoanlegget, noe som er en fordel i dag hvor de fleste hører musikk via ulike streamingtjenester. En annen mulighet er å koble til for eksempel AirPlay eller ev. Sonos eller annet streaming-musikksystem.

Design/utseende
Et klassisk problem en hifi-entusiast kan støte på, er at partneren kanskje ikke er like begeistret for å ha store, svarte kolosser av noen høyttalere stående i stua. Heldigvis har det blitt slik at stadig flere produsenter også tenker på design og utseende på høyttalerne, og det har etter hvert kommet mange modeller som er stilige å se på. Høyttalerne i dag kommer for eksempel i valnøttfarge eller hvitt, og er gjerne litt smalere i utformingen - for den som er opptatt av den slags.

Kjøpeguider
Det er ingen kjøpeguider på pakkeløsninger for hjemmekinoanlegg. Da må du heller se på kjøpeguidene til de aktuelle enkeltelementene i et hjemmekinoanlegg.
Priser
Prissammenligningstjenestene er de beste stedene for å finne priser på hjemmekinoanlegg. Her har du mange søke- og sorteringsmuligheter.
Prisjakt - Hjemmekinopakke Søket er først rangert etter popularitet. Har ellers en rekke produktegenskaper som kan brukes for å smale inn utvalget.
Kelkoo - Hjemmekinoanlegg Kan smale inn søket etter en rekke produktegenskaper.
Prisguide - Hjemmekinopakke Søket er først sortert etter popularitet. Kan søke etter en del produktegenskaper.
Rabatter
Her kan du søke etter rabatter relatert til hjemmekino.
Penger tilbake Ved å gå via visse nettsteder kan du få penger tilbake, eller bonus på et stort antall nettbutikker.
Rabattkoder På rabattnettsteder får du en oversikt over en rekke rabattkoder, og mer generelle tilbud som du kan benytte deg av.
Tester
Norske og svenske tester finner du i vår testdatabase. I tillegg kan du se tester på noen av de viktigste nettstedene i verden for dette.
Home cinema Samleside fra What HiFi for alt som har med tester av det som hører inn under hjemmekino-begrepet.
Surround Sound System Reviews Tester fra Trusted Reviews.
alaTest - Hjemmekino Her konverteres en rekke tester som er gjort av andre, til en felles ala-score.
Anbefalinger
På disse stedene får du en rekke anbefalinger på forskjellige typer høyttalere.
Best Buys Home Cinema Best Buys Anbefalinger fra What HiFi.
Best Surround Sound Systems De beste surround-anleggene fra Trusted Reviews.
Rettigheter
Dette er rettigheter du har i forbindelse med kjøp.
Angrerett Dersom du ikke har kjøpt varen på et fast utsalgssted, har du rett til å angre på kjøpet ditt.
Forbrukerkjøpsloven Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere.
Kjøpsrettigheter Kjøp fra næringsdrivende og kjøp fra privatpersoner er regulert av to forskjellige lover.
Mangel på vare du har kjøpt Ved mangel på vare, kan du kreve prisavslag eller heving av kjøp.
Slik klager du på en vare Du må ta kontakt med selgeren, før du eventuelt klager inn saken for Forbrukerrådet.
Nettsteder som skriver om hjemmekino
På disse nettstedene kan du finne stoff om hjemmekino. Det samme gjelder for de engelskspråklige testnettstedene som står ovenfor.
Din Side Fra Din Side, med tag hjemmekino
M3.se Svensk nettsted om forbrukerelektronikk.
Stereopluss.no Norsk nettsted om forbrukerelektronikk.
Referansebutikker
Dette er av de større og/eller billigste nettbutikkene på forbrukerelektronikk som hjemmekino. Lenkene fører deg rett til avdelingen for høyttalere. Du vil også kunne sammenligne prisene fra disse butikkene i prissammenligningstjenestene. Butikkene er alfabetisk satt opp.
Dustin Home Hjemmekino og Hifi
Elkjøp Hjemmekino
NetonNet Hjemmekino
Power Hjemmekino