01mars2015

Smarte Penger

Flyforsinkelser

Hvis flyet er forsinket har du krav på forpleining, og eventuelt erstatning etter visse regler.

Disse rettighetene står i rådsforordning (nr 261/2004) fra EU. I tillegg har de fleste nordmenn også en reiseforsikring som også gir dekninger på noe av de samme feltene.

Flyselskapene plikter å gi informasjon om passasjerenes rettigheter ved forsinkelse, men dette syndes det fortsatt grovt mot.

Se også:

Overbooking- nektet ombordstigning

Flyinnstillinger

Rett til forpleining

Retten til forpleining avhenger ikke om flyselskapet har skyld i forsinkelsen eller ikke. Tidligere måtte flyselskapene hatt et ansvar for forsinkelsen for at denne retten skulle gjelde.

Hvis flyet tar av samme dag, har passasjerene rett til måltider og forfriskninger som står i rimelig forhold til ventetiden. Denne retten avhenger av hvor lang forsinkelsen er, og distansen på flyvningen.

 • 2 timer ved flygninger opp til 1.500 km
 • 3 timer eller mer på flygninger lenger enn 1.500 km innen EØS-området, og alle andre flygninger på mellom 1.500 og 3.500 km
 • 4 timer eller mer på alle andre flygninger

Overnatting

Hvis forsinkelsene fører til en eller flere overnattinger har passasjerene også rett til:

 • Hotellinnkvartering i tilfeller der en eller flere ekstra overnattinger er nødvendig, eller et lengre opphold enn det passasjeren hadde planlagt, er nødvendig.
 • Transport mellom lufthavnen og innkvarteringsstedet (hotell eller annet).
 • I tillegg skal passasjerene tilbys dekning av utgifter til to telefonsamtaler, teleks- eller telefaksbeskjeder, eller e-postmeldinger.

Det transporterende luftfartsselskap skal ta særlig hensyn til behovene hos bevegelseshemmede personer og eventuelle personer som følger dem, samt til behovene hos barn uten ledsager.

Forsinkelse på mer enn 5 timer

Hvis forsinkelsen er på mer enn 5 timer har du rett til refusjon av billettprisen for den del eller deler av reisen som ikke har funnet sted. Du har rett til refusjon av hele billettprisen hvis reisens formål ikke kan oppnås grunnet forsinkelsen.

Hvis du velger å få billetten refundert har du krav på returflygning tilbake til avreisestedet.

Rett til erstatning

Du har rett til erstatning gis uavhengig av om du har lidd et økonomisk tap. Du er ikke pliktig til å godta å få erstatningen i reisekuponger, eller andre tjenester fra flyselskapet. Du ha rett til å kunne få pengene på konto.

 • 250 euro for alle flygninger på høyst 1.500 kilometer
 • 400 euro for alle flyginger innenfor EØS-området på mer enn 1.500 kilometer og alle andre flyginger på mellom 1.500 og 3.500 kilometer
 • 600 euro for alle flyginger som ikke omfattes av de to over

Denne kompensasjonen kan settes ned med 50 prosent. Da må de tilby deg omruting som ikke gir en større forsinkelse enn:

 • 2 timer ved flygninger på opptil 1500 km
 • 3 timer ved flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og alle andre flygninger på mellom 1500 og 3500 km
 • 4 timer ved andre flygninger

Du kan også kreve høyere erstatning, men da må du dokumentere tapet du har lidd. Maksimal erstatning er omtrent 41.000 kroner.

Unntak

I noen tilfeller har du ikke rett til erstatning:

 • Dersom flyselskapet kan bevise at innstillingen skyldes ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått selv om alle rimelige tiltak var gjort.
 • Flyselskapet har opplyst om innstillingen minst to uker før planlagt avgangstid
 • Flyselskapet har opplyst om innstillingen mellom to uker og syv dager før planlagt avgangstid og du tilbys omruting slik at du kan reise høyst to timer før planlagt avgangstid og ankommer til det endelige bestemmelsessted senest fire timer etter planlagt ankomsttid
 • Flyselskapet har opplyst om innstillingen mindre enn syv dager før planlagt avgangstid og tilbys omruting slik at du kan reise høyst en time før planlagt avgangstid og ankomme til det endelige bestemmelsessted senest to timer etter planlagt ankomsttid.

Reiseforsikringen kan også brukes

Du kan også bruke reiseforsikringen. I denne er det en dekning som heter «innhenting av reiserute». Ved hjelp av denne kan du også få dekket merutgifter hvis for eksempel bilen du kjører får en break-down som medfører at du mister flyet.

Eksempler på avstander fra Gardermoen

For å ha rett til forpleining på til for eksempel Alicante må forsinkelsen være på minst tre timer siden distansen er over 1.500 km. Til Berlin er det nok med 2 timers forsinkelse.

Sted Km
Aberdeen 834
Alicante 2 569
Athen 2 635
Bangkok 8 635
Barcelona 2 135
Berlin 882
Chania 2 897
Dubai 5 134
Las Palmas 4 102
London 1 205
Madrid 2 414
Malaga 2 840
Malta 2 715
New York 5 911
Nice 1 856
Paris 1 392
Reykjavik 1 778
Tenerife 4 079
Tokyo 8 739

 

Les mer om flyreiser

Flyinnstillinger

Fly - overbooking/nektet ombordstigning

Hvis du ikke bruker flybilletten

Bagasjeregler i de enkelte flyselskapene

Bagasjerettigheter

Slik klager du på reiser

Fra andre nettsteder:

Forbrukerrådet: Flyforsinkelser

Connect

Om Smarte Penger

Ansv. redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.