Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Svenskekrona har svekket seg mer enn norskekrona siste året.

Mange har tegnet et bilde av at svenske kroner er blitt så dyre med påfølgende konsekvenser for harryhandelen. Men det er ikke helt riktig. Svenske kroner har nemlig utviklet ganske annerledes enn øvrige valutaer målt mot norske kroner. I likhet med norske kroner har nemlig svenske kroner svekket seg betydelig mot andre valutaer. Svenske kroner er faktisk blitt 2 prosent billigere målt mot norske kroner siste 12 måneder.

Smarte Penger har også hentet ut inflasjonstall for Norge og Sverige, som viser at matprisene har steget 1,0 prosent mindre i (i lokal valuta) i Sverige enn i Norge siset 12 måneder, ifølge OECD-tall.  Legger man sammen inflasjonsforskjellene og kursutviklingen har faktisk svenskehandelen blitt 3 prosent billigere siste 12 måneder!

Se, en valuta som har svekket seg mot norske kroner!

Målt mot norske kroner skiller svenskekrona seg klart ut fra andre utenlandske valutaer som er blitt mellom 10 og 25 prosent dyrere i samme periode i forhold til norske kroner. 100 svenske kroner koster i dag 93 norske kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har svenskekronen både vært en del dyrere og en del billigere. Om lag 6 prosent begge veier. Tidligere år har derimot svenskekrona vært billigere. I perioden 2001 og helt frem til 2012 lå kursen stort sett omkring 85.

Valutakursendringer, siste 12 mnd
Svenske kroner -2%
Euro 7%
Danske kroner 7%
Britiske pund 16%
Kinesisk Yuan 21%
US dollar 25%
Sveitsisk franc 31%
Svenske kroner er en av ytterst få valutaer som norske kroner ikke har svekket seg mot siste 12 mnd.

Gjennom 2014 har svenskeprisene variert en del for nordmenn. Se tabellen under.

Sjekk varene du sparer mest på

Med svenskehandelskalkulatoren finner du varegruppene du sparer mest på.

Du kan du legge inn dine egne tall, og se hvor mye du sparer på en handletur til Sverige. Kalkulatoren tar utgangspunkt i hva som er normalpriser i Norge og Sverige. Da får du et raskt overblikk over hvor mye du kan spare på å ta handleturen.

Under ser du at svenskekrone har variert en del. Det er også vært noen topper, faktisk helt oppe i 100, men såpass kortvarig at de ikke synes i de månedlig gjennomsnittskursene fra Norges Bank.

Kursen gjennom 2014

Under ser du at svenskekrona har variert en god del. Det er også vært noen topper, faktisk helt oppe i 100, men såpass kortvarig at de ikke synes i de månedlig gjennomsnittskursene fra Norges Bank.

Laveste gjennomsnittskurs var i september, med en snittkurs på 89.

Svenskekronen gjennom 2014
Januar 95
februar 94
Mars 94
April 91
Mai 90
Juni 90
Juli 91
August 90
September 89
Oktober 91
November 92
Desember 95
I dag 93

 

Kvote og beløpsgrenser

Du må ta hensyn til kvoten du har på kjøttvarer. En personer kan ta inn 10 kg kjøttvarer. To personer altså 20 kg. Så lenge du må prioritere, lønner det seg å maksimere hva du sparer per kilo, ikke hvor mange prosent du sparer. Det hjelper ikke å spare mange prosent hvis kiloprisen er lav.

For eksempel sparer du vesentlig mer per kilo ved å kjøpe andebryst og serranoskinke enn du gjør på kjøttdeig.

Men det er to overlappene regelsett du må forholde deg til. I tillegg til kiloreglene må du nemlig også holde deg innenfor beløpsgrensene. Det er to grenser avhengig av om du er ute av landet i mer eller mindre enn 24 timer.

Hvis du har vært ute av Norge mindre enn 24 timer, kan du, én gang i løpet av 24 timer, ta med varer til en samlet verdi på inntil 3.000 kroner. Men dette gjelder altså for én person, slik at du må doble summen, dersom det er to som reiser. Har du vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du ta med deg varer til en samlet verdi av NOK 6.000 toll- og avgiftsfritt.

Sjekk også kvoten på alkohol, tobakk og kjøtt.

Dersom dere handler for mer, eller tar med mer enn kvoten tillater, så kan dere også kjøre på rødt i tollen og fortolle det dere har med for mye. Har dere brutt tollbestemmelsene, vanker det bøter.

Sjekk Smuglerkalkulatoren», som beregner hva du får i bøter.

Andre billige varegrupper

Det er også penger å spare på andre varegrupper på grensehandelstedene enn dem vi har tatt for oss i tabellen. Du kan også spare penger på å kjøpe:

  • Apotekvarer
  • Barneutstyr
  • Bilreparasjon/service (men mindre å spare enn før)
  • Helsekostvarer
  • Møbler

Drivstoff er også noe billigere i Sverige. Så når du først er der kan du like godt fylle opp tanken.

 

Les mer:

Tollbestemmelser

Hvis du blir tatt i tollen

Varer du kan fortolle

Kalkulatorer:

Svenskehandelskalkulator
Her kan du se hvor mye du kan spare på å kjøpe en del varer i Sverige.

Tollkalkulator
Kalkulatoren regner ut hva du må betale med forenklet tollbehandling.

Smuglerkalkulator
Kalkulatoren beregner hva du får i bøter, innenfor rammen av forenklede forelegg, ved å ta inn mer enn kvoten tillater.