Sjekk hvor mye driks du bør gi i ditt ferieland, så slipper du misfornøyde blikk fra servitøren.

Du kan risikere at kelneren blir grovt fornærmet hvis han ikke får tips. Men du kan faktisk også risikere at han blir fornærmet hvis han får det.

Det lønner seg derfor å sette seg inn i landets skikker på denne fronten, og hvor mye man gir i driks varierer til dels mye mellom forskjellige land.

Minimum høflighetsnivå

De fleste ønsker å holde seg innenfor den normale høflighetsnormen, og da må man vite hva som anses som høflig.

Hvor mye du skal tipse på en restaurant er gjerne i et område, for eksempel fra 5-10 %. Generelt bør man da legges seg på et minimum høflighetsnivå hvis besøket har vært helt ordinært. Gi mer etter hvor fornøyd du er. Å gi det samme i tips til alle er ikke riktig. Hvis du vet du skal besøke den samme restauranten igjen er det ofte smart å være mer rundhåndet med tipsen spesielt første gangen. På steder som ikke er altfor store vil de huske deg igjen, og du får garantert bedre service enn gnierne på nabobordet.

Les også: Du kan klage etter ferieshopping

Det er ikke bare på restaurant du skal eventuelt tipse. Det kan være aktuelt i taxien, til pikkoloen (på hoteller som har slikt) og til værelsespiken på hotellet.

Service er ikke inkludert overalt

I mange av landene er det ikke lagt inn service inn i regningen på restaurant som i Norge. Lønnen til en kelner kan være svært lav, slik at de faktisk er avhengig av å få tips. I USA for eksempel kan en kelner ha en fast timelønn ned mot tre dollar. Her er det lagt opp til at gjestene tipser. Å være prinsippelt mot tipsing hjelper kelneren svært lite i dette tilfellet.

På restaurant er det bedre å gi tipsen som cash i stedet for å gi det over kredittkortet. Gir du tipsen til kelneren er du sikker på at dette går direkte til han.

Les også: Sørg for å ha reiseforsikringen i orden

Nedenfor har vi satt opp en tabell over hvor mye du bør tipse til restauranten, taxien, pikkoloen, og stuepiken. Dette er ikke noe eksakte regler, men viser omtrent hvilket nivå du skal legge deg på.