Søk SmartePenger SearchDisplay a modal window with a form that allows searching across Smartepenger website

Unge voksne ser nødvendigheten i å spare til bolig, og DNB har merket stor pågang på sitt spareprodukt BSU 2.0.

Høye boligpriser og høye egenkapitalkrav til unge som skal etablere seg på boligmarkedet gjør at ungdom og unge voksne er nødt til å spare tildels betydelige beløp for å få kjøpt bolig - i alle fall i sentrale strøk.

Den smarteste måten å spare til bolig på er gjennom Boligsparing for ungdom, eller BSU som det forkortes. Hovedgrunnen til at dette er en smart sparemåte, er at sparing gjennom BSU gir skattefradrag. Nærmere bestemt får du trukket fra 20 prosent direkte på skatten.

Må brukes til boligformål

Men det er visse begrensninger ved BSU-sparingen. For det første må du bruke det oppsparte beløpet til bolig - for eksempel som egenkapital når du kjøper bolig, eller ved å betale ned på boliglån.

For det andre kan du ikke spare lenger enn til det året du fyller 34 år.

Maks 150.000 kroner

Det tredje punktet er at man på en BSU-konto kan spare maksimalt 150.000 kroner. Man kan videre ikke sette inn mer enn 20.000 kroner i løpet av ett år, noe som igjen betyr at man kan få maksimalt 4000 kroner kroner i skattefradrag årlig.

At maksbeløpet er satt til kun 150.000 kroner er noe som er blitt kritisert fra flere hold, blant annet fordi flere mener at dette blir et lavt beløp med tanke på at man ofte må punge ut med et par millioner for en vanlig leilighet i storbyene i dag. Når Finanstilsynet i tillegg har satt egenkapitalkravet til 15 prosent, mener mange at myndighetene bør heve BSU-beløpet.

Pågang på BSU 2.0

Blant dem som mener at sparebeløpet er for lavt i dag er storbanken DNB. I høst kom de derfor opp med spareproduktet BSU 2.0, hvor man kan spare opptil 300.000 kroner, og det årlige sparebeløpet er satt til 30.000 kroner. Skattefradraget er det naturlig nok myndighetene som bestemmer hva skal være, og DNBs sparekunder kan derfor ikke forvente å få noe høyere skattefradrag enn om de satte inn penger på en vanlig BSU-konto.

Men muligheten til å kunne spare mer enn 150.000 kroner til bolig ser ut til å være

Nå forteller DNB at de har hatt stor pågang på BSU 2.0, siden de presenterte ordningen for omtrent syv måneder siden.

– I løpet av bare syv måneder har hele 12.600 unge åpnet en BSU 2.0-konto, forteller konserndirektør Karin Bing Orgland i DNB i en pressemelding.

- Ikke bare for de rike

Kritikerne av BSU hevder at spareordningen uansett bare er et gode for de velstående, men dette mener DNB er feil.

– Det sier seg selv at de rike ikke trenger BSU, det ordner seg allikevel for dem. Det er alle vi andre som trenger den ekstra hjelpen med skattefradraget og den gode renten på BSU, mener Orgland.

God rente på BSU

De som har muligheten til å spare i BSU kan også glede seg over en høyere sparerente enn det man får på en vanlig høyrentekonto. Akkurat nå kan de beste bankene skilte med en rente på over fem prosent.

Her kan du se hvor du får best rente på BSU nå.

 

Se også:

Guide til BSU

Markedsoversikt:

BSU - Renteoversikt
Oversikt over bankene med de høyeste rentene, og fra de største bankene.

BSU - renteoversikt fra Finansportalen
BSU-renter for alle banker som har registrert dette på Finansportalen.

Boliglån for unge - renteoversikt
Oversikten viser bankene som tilbyr boliglån for unge (førstehjemslån), og som har registrert disse lånene på Finansportalen.

Kalkulatorer:

BSU-kalkulator
Her kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet. Dette er en aktuell situasjon for mange når de kjøper hus eller leilighet første gang.

BSU-lønnsomhet
Beregn hvilken avkastning BSU-sparingen din gir deg etter skatt. Legg inn når, og hvor mye du skal spare innenfor BSU-ordningen.